facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 1972
Format Albumi
Vrsta / Rock / Folk-rock
Dodano Utorak, 26 Kolovoz 2014
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 1972
Država Hrvatska
Etiketa Jugoton
Catalog Number LPYV-S-60995-I
Edition details Produkcija: Drago Mlinarec i prijatelji
Tags drago mlinarec Jugoton

Review

Michaelu J. Foxu je za njegov Delorean bila potrebna sva sila tehnologije koja ga je vraćala u budućnost, meni je za jednostavno vraćanje u prošlost bilo potrebno tek lagano spuštanje igle starog i pouzdanog Thorensovoggramofona u brazde crnog vinila, iz kojeg su pokuljale verse i note primarnog barda Hrvatske rock scene i njegovih prijatelja.

Drago Mlinarec - Dragec, neizostavno je ime rock scene ovih prostora, prvi i pravi „čuvar pečata“ rock glazbe u Hrvata. Među prvima je uspješno prenio moć gitarskog vriska, već etabliranog na zapadu, pa ga zbog toga možemo smatrati zaslužnim za probijanje neke vrste „željezne ograde“ koja je socijalističko/komunistička društva obilježavala na poseban način. Mlinarec je na tadašnjoj glazbenoj sceni donio dio atmosfere filmskog noira. Osnivač je statusne Grupe 220, bio je producent prvog Azrinog albuma, radio je glazbu za brojne kazališne predstave. Glazbeno je bio aktivan do kraja 80-tih godina, vlasnik je Porina za životno djelo iz 2005, kasnije se bavio producentskim poslom u Croatia records, sređivajući i digitalizirajući njihov prebogat glazbeni arhiv.

Za njega je svojevremeno još jedna od legendi domaće glazbene scene -Arsen Dedić kazao: Čisteći svoj život od nepotrebnih predmeta i ljudi, za ovo dvoje ljudi mogu kazati kako ih najviše volim u svom životu, a to su Gabi i Drago.

A njegovi prijatelji zaslužni za oblikovanje njegovih nota u uzbudljive zvukove na ovom albumu redom su: Nenad Zubak na basu, Srećko Zubak na el. klaviru iHammond orguljama, Jadranko Budić na gitari i Ivan Stančić - Piko na bubnjevima. Glazbu i stihove napisao je Drago, dok su aranžmani plod zajedničkog truda. Album (drugi u njegovoj solo karijeri) snimio je Franjo Berner uz asistenciju Ante Terzića, a sve to izdano je daleke 1972. godine pod okriljem Jugotona.

Bilo je potrebno navesti ove podatke, jer se među njima kriju mnoga poznata i zanimljiva imena, koja su svojim djelovanjem obogatila Hrvatsku glazbenu scenu na mnogo načina.

Činjenica kako je Drago te daleke godine u miru planina tražio svoj mir i inspiracije bila je presudna za naziv albuma, drugačije i nije imalo smisla.

Što nam je to „Stari mačak“ (jedan od njegovih nadimaka) donio na ovom uratku kojeg je po prvi put promovirao 1973. godine na poznatom Ljubljanskom BOOM festivalu?.

Album sa svega 7 kompozicija (4 na A i 3 na B strani) tipičan je predstavnik progresivne glazbe tog vremena, obojan na trenutke notama u folk/rock maniri, a pod utjecajem supergrupe Crosby, Stills, Nash i Young, što se najbolje osjeća u kompoziciji Skladište tišine koja bi se sasvim solidno mogla ugurati u opus Neila Younga. Ugođaj s dvije poduže skladbe, naslovne Pjesme s planine i Dijete zvijezda, strukturom i atmosferom podsjećaju na ulomke iz „domaćeg rada“ grupe Time s brojnim solima na gitari, el.klaviru i Hammondorguljama uz čvrstu podlogu basa i bubnja, otkrivajući bez ikakve zadrške talentiranost i virtuoznost njegovih prijatelja. Za njih bi iskreno vrijedila izreka: „pokaži mi kako sviraš, pa ću ti reći tko si“. 

Nisam sklon nekom nostalgičnom preuveličavanju, no ovo je jedan sasvim korektan, tipičan proizvod svog vremena u kojem je za uspjeh ipak bilo potrebno znati odsvirati više od 3 note, danas podosta prisutnog indikativnog pravila. Tu nema mjesta pretencioznosti ni u notama ni u stihovima, Drago očito nije pobornik izreke „Zašto jednostavno kada može komplicirano“. A za to „jednostavno“ ipak treba imati osjećaj. 

Saževši Dragin cjelokupni opus i zasluge mogu slobodno kazati kako je njegovo galopiranje rock putevima itekako imalo smisla, jer se uvijek kretao u pravom smjeru.

Đorđe Škarica

Hits 746

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42