facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 1984
Format Albumi
Vrsta Thrash Metal
Dodano Srijeda, 27 Srpanj 2016
Žanr Heavy Metal
Length 47:21
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2016
Država Europa
Etiketa Vertigo / Phonogram
Catalog Number 838 140-2
Edition details objavljeno: 27.7.1984. (izvorno) - 15.4.2016. (reizdanje); produkcija: Metallica i Flemming Rasmussen; 20.2.-14.3.1984. - Sweet Silence Studios, Copenhagen, Danska
Tags Vertigo Flemming Rasmussen Metallica Phonogram

Review

"This one is gonna kill all the fake people out there, all the posers! We fucking hate them!“ zarežao je James Hatfield prije izvođenja 'No Remorse' 1983. g. na jednom od prvih koncerata Metallice, u Chicagu. Bila je to poruka novog, mladog, nabrijanog i bijesnog benda svim mainstream fejkerima glam rocka i hear metala ondašnje scene kojima je bila bitnija količina laka u kosi od same svirke. U vrijeme kad su scenom vladali bendovi poput W.A.S.P., Hanoi Rocks i Poison, bilo je jasno da je metal otišao previše u komercijalne vode te se, sasvim logično, kao svojevrstan otpor toj pretjeranoj komercijalizaciji žanra pojavila nova struja koja je stvorila zvuk koji je zvučao brže i žešće nego bilo što do tad odsvirano – trash metal.

Svoj izuzetno utjecajni debi album "Kill 'Em All" Metallica je objavila 1983. i položila temelje trash metala te izvršila ogroman utjecaj na apsolutno sve buduće sljedbenike tog pravca, od Pantere do Slipknota.

"Kill 'Em All" je divlja, neukroćena, sirova energija furioznog, mladog metal benda. No, njegov nasljednik "Ride The Lightening" iz sljedeće godine njihovo je istinsko remek-djelo i jedan od najboljih metal albuma ikad snimljenih. Za razliku od neobuzdanog debija, "Ride The Lightening" glazbeni je i tekstualni iskorak benda, zaokružena, koncizna i kompaktna ploča, koja pokazuje sazrijevanje bez gubitka energije s prvog albuma. O samoj kvaliteti pjesmama suvišno je govoriti. Da su napravili samo "Fade To Black", bilo bi dovoljno da proglasimo ovaj album remek-djelom, a tu su još "Creeping Death", "For Whom The Bells Tolls" i tako dalje... sve redom klasici, ne samo Metallice već i žanra općenito. Od prvih taktova akustičnog uvoda "Fight Fire With Fire" pa do moćnog instrumentalnog završetka s "The Call Of Ktulu", svjedočimo o bendu u naponu snage, koji beskompromisnom svirkom, bez usporavanja i gubljenja fokusa melje sve pred sobom.

Novo reizdanje donosi remasteriran album uz izvrsnu kvalitetu zvuka, dostupan u tri formata - CD, vinil, i deluxe box set. Deluxe box set nudi pravo bogatstvo za fanove te uključuje originalni izvorni materijal iz osobne zbirke benda s nikad prije viđenim video i demo snimkama, četiri vinil ploče, šest CD-a, jedan DVD, deluxe knjigu s mnoštvom do sad neviđenih fotografija, mini-knjigu rukom napisanih stihova Jamesa Hetfielda i set od tri plakata.

Bez obzira imate li originalno izdanje iz 1984. ili se odlučite obogatiti svoju glazbenu kolekciju s nekim od gore navedenih formata reizdanja, "Ride The Lightening" jedan je od onih albuma koje naprosto morate imati u svojoj glazbenoj zbirci ukoliko ne želite riskirati potpunu glazbenu anonimnost. Metallica je danas kao bend, slično kao i Rolling Stones, postala veća od samih sebe. To je, svidjelo se nama ili ne, logičan rezultat uspjeha sastava čije ime predstavlja instituciju i koji je postao dio opće, ne samo glazbene, kulture. No, albumi poput "RIde The Lightening" ono je čime su nas takvi bendovi zauvijek zadužili i čime su si kupili propusnicu kojom im je sve dopušteno i sve im se oprašta (primjerice, "St.Anger" je uspio postići dvostruku platinastu nakladu SAD-u!). Kao što samo ime albuma kaže, James, Lars, Kirk i neprežaljeni Cliff uspjeli su 1984. uhvatiti munju i zajahati je, pritom isporučivši bezvremensko remek-djelo metala, kojem su se rijetko kada u svojoj velikoj karijeri uspjeli približiti.

Josip Milić

Hits 907
Metallica Albumi Kronologija Metallica » Metallica

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42