facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Iznad oblaka


Bookmark

Data

Released Rujan 2009
Format Albumi
Vrsta Pop / Rock / Alternative rock
Dodano Petak, 18 Ožujak 2011
Žanr Rock
Broj diskova 2
Edition date Rujan 2009
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Edition details Producent: Edi Cukerić. Datum objave: 30.09.2009. Snimano: Studiji „Partyzan“ i „Maridea“, Pula, jesen/zima 2008/09
Tags

Review

Hrvatska glazbena scena još od osnivanja Lijepe Naše često se čini kao kontinuirani loš vic koji nikako da dobije svoj punchline. Sudeći po ovogodišnjim velikim “hitovima” za kojima je puk poludio i koji se downloadaju za ringtonove, turbofolk parodiji (bar se nadam da je parodija) Zmija i žaba i odi mamurluku i rigoletu Ajme meni nije mi dobro, nismo se odmakli daleko od početka. Nekako se cijelo to vrijeme nadam da će se naša (samoprozvana) estrada kad-tad iskupiti za svoje grijehe, recimo u obliku otvorenog pisma isprike hrvatskom narodu, u kojem bi izjavili nešto kao: Svjesni smo da vas cijelo ovo vrijeme zaj**avamo u zdrav mozak i duboko se ispričavamo za duhovnu bol koju smo vam nanijeli. Kao potpisnike pri vrhu bi htjela vidjeti Thompsona, Seve, razorazne turbofolkere koje nasreću ne znam poimence, Tončija i Vjekoslavu Huljić i cjelokupni Dora tim iz koje god godine hoćete, ali vjerojatno svatko od vas ima neku svoju listu prioritetnih potpisnika. S druge strane, znatno malobrojniji, ali zbog toga još i važniji dio naše glazbene scene zadužio nas je svojom borbom protiv potpunog seljaštva i balkanizacije i kvalitetnom glazbom koja je ipak uspjela isplivati unatoč negativnoj klimi. Nola je jedan od tih bendova.

Prije više od deset godina njihova Dio tebe ušla je u antologije hrvatske glazbe kao jedna od najljepših ljubavnih himni našeg doba. Zatim su jednostavno nestali i ostavili nas da se pitamo zašto nisu nastavili graditi karijeru na čvrstim temeljima uspostavljenim istoimenim albumom. Odgovor dolazi s njihovim novim uratkom Iznad oblaka. Kreativni duo koji stoji u srcu Nole, tada samo ljubavni, a danas i bračni par, Gabrijela Galant Jelenić i Marijan Jelenić, nikada nije pucao na to da svojom glazbom zgrne neke velike novce ili da im se lica vrte po žutome tisku (nismo vidjeli slike s njihovog vjenčanja, a ni sliku njihovog sinčića, zamislite). Za vrijeme odsustva s glazbene scene posvetili su se onome što im je bilo prioritetno – privatnom životu. Sad kad su se vratili, čini se kao da im ta desetogodišnja pauza nije nanijela nikakvog zla. Oni, kao i ostatak benda, još uvijek su ljudi kojima je prvenstveno stalo do toga da uživaju u glazbi koju rade, i to je očito u svakoj pjesmi s ovoga albuma.

Nola još uvijek zvuči kao Nola, samo malo zrelije. Dok su pred deset godina još uvijek radili na tome da izgrade svoj Grad iz snova, čini se da danas žive u njemu. Ako je suditi po pjesmama s Iznad oblaka, još uvijek postoje sretni brakovi. Cijeli album zapravo je oda zreloj i stabilnoj ljubavi i predanosti, onakvoj za kakvu stručnjaci za emocionalno zdravlje tvrde da je možemo zvati pravom ljubavi. Ta tematika, kao i Nolin specifični glazbeni izričaj, svrstavaju ih u nešto što se danas voli nazivati adult contemporary pop-rock. Za neke izvođače iz tog miljea to znači da su jednostavno postali stari i dosadni, ali Nola nije jedan od njih – još uvijek imaju istu iskru koja ih je pokretala i u početku.

Nola
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Njihova fina, potpuno organska paleta zvukova na Iznad oblaka čak je i proširena. To najviše dolazi do izražaja u sentišu Zauvijek, u kojem osim standardno izvrsne vokalne izvedbe Gabrijele Galant Jelenić dobivamo i predivne pozadinske orkestracije i suptilnu klavirsku pratnju koja svoj vrhunac dobiva u jazzerskoj solo dionici. To nije jedina pjesma u kojoj se može primijetiti taj jazz-pop utjecaj koji su prigrlili. S druge strane, u nešto bržim uptempo pjesmama kao što je Spavaj uz dodatak usne harmonike približavaju se jam-band stilizacijama. Općenito, na cijelom albumu svaki od članova benda dobiva prostora za iskakanje iz osnovne strukture i improvizaciju na svom instrumentu, što je samo potvrda da se radi o vrsnim, samopouzdanim glazbenicima. Sve to zajedno rezultira time da, unatoč tome što se radi o studijskom albumu, neprestano hvatate tu live vibru koju daje usklađena glazbena kemija benda.

Prvi singl s albuma, naslovna Iznad oblaka najsličnija je Nolinim uradcima iz prošlosti i njen uspjeh pokazuje da nisu izgubili ni nos za pisanje radio-friendly pop hitova. Posebnu draž daje joj autentičnost, odnosno činjenica da je zaista napisana “iznad oblaka”, na avionskom letu između Frankfurta i Vilniusa. Videospot za tu pjesmu također je refleksija želja Nole da ostanu autentični i vjerni sebi. Možda bi neki drugi nastojali angažirati stranog režisera ili naručili neku bijesnu video animaciju, ali oni su na spotu koji odskače od hrvatskih prosjeka zaposlili isključivo hrvatske umjetnike. Režiju potpisuje Matija Ferlin, uz članove benda u spotu se pojavljuju i glumci Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta, te u glavnoj ulozi mlada glumica iz Gavelle Dijana Vidušin. Sniman je na lokacijama po njihovoj rodnoj Puli, pa ako vam je Pula bliska kao što je to meni, oduševljeno ćete odobravati izbor mjesta radnje sa “Vidi, tu sam bio/la!”. Ako i nije, mislim da nam svima može biti drago što još uvijek ima bendova koji ne žele bježati preko granice i koji inspiraciju crpe iz svog grada, a ne nekih imaginarnih američkih utopija s kojima se mnogi naši bendovi poistovjećuju iako ih nikada nisu ni primirisali.

Da ne bi ispala neobjektivna nakon tolikih pohvala, reći ću još da mislim da Nola ima prostora za napredak, posebno što se tiče tekstova. Iako su tekstovi njihovog ranga prilična rijetkost kod nas, na mahove nisu ništa više nego pristojni i u tim trenucima ih izvlači jedino Gabrijelina uvjerljiva izvedba. Također, s obzirom na tematsko jedinstvo albuma, pjesme su pojedinačno mnogo efektnije i dojmljivije nego kad preslušavate cijeli album, jer se u tom slučaju ponegdje stapaju jedna u drugu, posebno zbog ponekih repetitivnih motiva.

Unatoč tome, ne preostaje mi ništa drugo nego zaželjeti im veliku dobrodošlicu natrag. Live long and prosper, Nola! Samo nam nemojte opet negdje nestati.

P.S. Uz Iznad oblaka dobivate i bonus disk nazvan Dio tebe koji sadrži kratki presjek karijere Nole prije ovoga albuma u audio formatu, te multimedijske sadržaje koji uključuju video spotove, tekstove svih pjesama i malu kolekciju art-fotografija.
 

Danaja Glavičić

Hits 625
Nola Albumi Kronologija Piano » Piano

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42