A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 1968
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Hard rock
Dodano Ponedjeljak, 26 Rujan 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2005
Država UK
Etiketa Grant Muzik
Edition details Snimano: 20. 9. 1968., Tivoli Gardens - Stockholm
Tags

Review

Iz mnoštva zaista raritetnih albuma, sustavno "čupam" one koji su vrijedni ove rubrike. Album London Blues iz 1968., benda koji je imao ime The New Yardbirds. Dobrim rock znalcima sigurno je poznato da se radi o bandu koja je preteča legendarnih Led Zeppelina.

U izdanju izdavačke kuće Grant Muzik imali smo izuzetno i ekskluzivno pravo čuti kako su legendarni Zeppelini zvučali prije nego što su osvojili rock scenu. Ovo je album sa njihovim najranijim snimkama.

Album London Blues je najraniji tonski dokument banda koji je dostupan najširem rock slušateljstvu. The New Yardbirds bili su band u sastavu Plant, Page, Bonham & Jones, koji su kasnije prerasli u velike i legendarne Zeppeline i ubrzo zatim osvojili svjetsku rock scenu.

Ovaj dokumentarni tonski zapis sadrži najranije tonske zapise banda koji je tek uzimao zamah i usviravao se kako bi samo godinu dana kasnije bljesnuo poput komete i svojim sjajem dugi niz godina obasjavao svjetsku rock scenu.

Prvi tonski zapis datira iz dvorane Tivoli Gardens u Stokholmu od kuda je išao i radio-prijenos njihova koncerta održanog 20. rujna 1968.

Upravo prije mjesec dana navršilo se 39 godina od tog događaja. Drugi zabilježeni nastup datira od 16. listopada 1968. i dolazi nam iz poznatog londonskog "The Marquee" kluba i eto, ovo je zaista jedinstvena prigoda da obilježimo taj njihov nastup. Činjenica jest da sound nije super kvalitete, ali to nas ne priječi da uživamo u ovom raritetnom i izuzetno vrijednom tonskom dokumentu. Ako na takav način percipiramo ovaj album, onda stvarno nemamo nikakvog razloga da ga osporavamo ili ne daj Bože omalovažavamo.

Za rock poklonike ovakvi albumi imaju kultni status. što se mene osobno tiče, album "London Blues"je dragocjeno blago jer moram priznati da još nikada nisam bio u prilici čuti kako zvuče stvari i prije nego su uopće snimljene na oficijelnim albumima.

Nešto slično učinio je Jimmy Page slaganjem i objavljivanjem edicije "BBC Sessions" (1997), no album "London Blues" daleko je ispred svega i svojim sadržajem tek naznačuje o kakvim se budućim antologijskim snimkama ovdje radi.

No, idemo sve to još jače raščlaniti. Naime, oni koji dobro poznaju diskografiju Zeppelina znaju da je album ‘London Blues’ album koji je zapravo snimljen prije njihovog prvog "bootleg" albuma, koji se zove ‘Live At The Lyceum In London’, a isti je snimljen 12.listopada 1969-te, dakle godinu dana kasnije. Sve to upućuje nas o kakvom se izuzetno vrijednom tonskom zapisu ovdje radi.

Upravo ti materijali na vrlo jasan način pokazuju kako je sve to zvučalo prije nego se cijela stvar iskristalizirala i postala ono što u stvari i sami Led Zeppelini znače u rock glazbi uopće.

Naravno, snimke nisu previše blistave, kao što sam već spomenuo, no tu se ipak radi o tehnici snimanja od prije gotovo 40 godina, a to stvarno nije malo. Obzirom na sve narečeno, jasno je da se ovdje radi o arhivskim snimkama koje su svoje mjesto našle upravo u ovakvim specijaliziranim rubrikama, što s druge strane opravdava njihovo postojanje i daljnju egzistenciju.

Budući da se uskoro bliži okupljanje Led Zeppelina u originalnoj postavi (osim što će pokojnog Johna Bonhama na bubnjevima zamijeniti njegov sin Jason, ovo je izuzetna prigoda da se vidi i čuje kako je nešto zvučalo prije gotovo 40 godina i kako su to tada izvodili The New Yardbirds.
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 1428

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima