facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2016
Format Kompilacije
Vrsta Art Rock / Prog-rock / Album Rock / British Psychedelia / Psychedelic/Garage
Dodano Srijeda, 11 Siječanj 2017
Žanr Rock
Length 1:52:41
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2016
Država Europa
Etiketa Pink Floyd Records ‎/ Parlophone
Catalog Number PFREY8 / 0190295928049
Edition details objavljeno: 11.11.2016.; produkcija: Joe Boyd (1-1), Norman Smith (od 1-2 do 1-5 i od 1-7 do 1-10) i Pink Floyd (od 2-1 do 2-5 i od 2-8 do 2-11); snimano: 1967. - 1972.
Tags Parlophone Pink Floyd Pink Floyd Records

Review

Pink Floyd –

U pravom trenutku, na kraju prošle godine, nakon što se bend zauvijek ugasio s vrlo dobrim, većinski instrumentalnim albumom The Endless River, izdan je masivni kompilacijski „box set“ Pink Floyda s audio i video materijalom u trajanju od oko 25 sati. Dupli album Cre/ation, zapravo je poput „trailera“ u funkciji golicanja mašte obožavatelja benda i pobuđivanja potrebe za kupnjom cjelovitog „box seta“. Srećom, oni koji nemaju za izdvojiti oko 3400kn za ovu riznicu blaga ili su nezadovoljni selekcijom pjesama na albumu Cre/ation, od ove će godine moći kupovati pojedinačne dijelove (osim 7. dijela koji će biti dostupan isključivo unutar „box set“ izdanja).

Osim što je „teaser“ za „box set“, album The Early Years – Cre/ation može poslužiti i kao dobar uvod neiniciranima u bogatu i prosječnom slušatelju relativno nepoznatu ranu fazu Pink Floyda kada su postavljeni estetski temelji njihova jedinstvenog zvuka. Riječ je o skraćenoj verziji prve faze priče o evoluciji Floyda od dječje razigranosti i ludosti pa sve do negdje ulaska u adolescentsku dob. Drugačije rečeno, album slušatelju može dati uvid u to kako je bend prešao put od kratkih, provokativno-bizarnih i nostalgično-dječjih pjesmica do ambicioznih epskih kompozicija poput „Embryo“ i „Atom Heart Mother“.

U cjelini gledano,  Cre/ation je kolekcija s jedne strane već objavljenih pjesama u formi singlica, kao dio kompilacijskih ili studijskih albuma, često reinkarniranih u novijim miksevima, te, s druge strane do sada neobjavljenih studijskih snimaka i uživo izvedenog materijala koji je i najzanimljiviji dio albuma.

Logično posložen, krećući se od samih početaka, prvi disk albuma započinje s četiri već objavljene pjesme Syda Barretta, nakon čega slijedi „Paintbox“ (prethodno izdana na B strani singla „Apples and Oranges“ te na kompilacijskom albumu Relics) prekrasna pjesma u prepoznatljivom E molu s F# tonom, tj. Emadd9 akordom koji će kasnije koristiti na više mjesta u svojoj zreloj ili srednjoj fazi koja po meni počinje s The Dark Side Of The Moon. Od studijskih uradaka na prvom CD-u nalazi se i do sada neobjavljena „izgubljena“ snimka Berrettove instrumentalne kompozicije „In The Beechwoods“ koja je po prvi put isplivala iz podzemnih krugova. Interesantna, ali ni po čemu značajna, ta je kratka rock kompozicija vrijedna jedino kao povijesni relikt za one koji žele detaljno istražiti bend.

Najzanimljiviji dio prvog CD-a su zadnjih pet snimaka uživo. Osim usporene i ogoljene izvedbe „Interstellar Overdrivea“ koja je izvedena u amsterdamskoj glazbenoj dvorani Paradiso, ostale su snimke iz 1969. godine s radijskog koncerta na BBC-u. Tu su prekrasna pastoralna akustična balada „Grantchester Meadows“, eterična balada „Cymbaline“ te izvrsno spojene „Green Is The Colour“ (sa soundtracka filma More) i „Careful With That Eugene“ koja je izvedena nježnije i bez poznatih vrišteće-eruptivnih vokala.

Drugi disk albuma otvara pet kompozicija sa snimanja za film Zabriskie Point Michelangela Antonionija. Osim „On The Highway“, sve ostale su ostale neiskorištene u filmu. Najpoznatija je priča vezana za Richardovu Wrightovu prekrasnu klavirsku kompoziciju „The Riot Scene“, poznata još i kao „The Violent Sequence“. Naime, nakon što ju Antonioni nije iskoristio za film, Floydi su ju iskoristili za album The Dark Side Of The Moon i razvili u pjesmu „Us and Them“. „Auto Scene Version 2“ simpatičan je akustični folk instrumental, „Looking At Map“ instrumentalna balada s pjevanom melodijom a „Take Off“ se doima poput preteče „One of These Days“ s Meddlea.

Nakon ovog kratkog segmenta, dolaze dvije snimke uživo sjajno izvedene epske kompozicije „Embryo“ (BBC Session, 1970) i „Atom Heart Mother“ (uživo u Montreux, 1970) kao prethodnice „Echoesa“, koje su ujedno i vrhunac albuma. To se posebno odnosi na potpuno ogoljenu i sirovu rock verziju kompozicije „Atom Heart Mother“, lišene ambiciozne orkestracije. Prije nego što ovaj solidan kompilacijski album završi trima pjesmama s Obscured By Cloud, može se poslušati i „Nothing Part 14“ koji je zapravo treća cjelina pjesme „Echoes“, nakon psihodeličnog dijela.

Ljubiša Prica

Hits 651

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42