A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Girl With The Dragon Tattoo


Bookmark

Data

Released Siječanj 2012
Format Kompilacije
Vrsta Soundtrack / Original Score
Dodano Četvrtak, 15 Ožujak 2012
Žanr Stage & Screen
Length 2:53:28
Broj diskova 3
Edition date Siječanj 2012
Država Europe
Etiketa Mute
Catalog Number ICDSTUMM442
Edition details Datum objave: 9.12.2011. Produkcija: Trent Reznor & Atticus Ross. Snimano: listopad 2010. - prosinac 2011. Los Angeles. // Eight panel digipak with custom
Tags

Review

Ovo je produkt petnaest mjeseci rada i vjerojatno prvi soundtrack koji traje dulje od samog filma kojem daje podlogu. Reznor i Ross izvukli su trideset i devet stvari iz sebe u dva sata i pedeset i četiri minute dok je David Andrew Leo Fincher svijetu dao dva i trideset i osam.

Sva ta hrpa glazbe ovdje je i prednost i problem. Prednost jest zato što stvarno dobiješ ogromnu minutažu na tri diska za male pare. Nedostatak? Pola ovoga je prosjek, kvalitativno gledano, u odnosu na ostatak što je znao izlaziti iz Reznora na papir i sintesajzere čak i kad imaš na umu da na filmu glazba bude u sekundarnom fokusu1 i tu služi da scenu pojača. Tako je, recimo, Under the Midnight Sun scene jačala četiri puta; Hidden in Snow, Aphelion2, You’re Here i Great Bird of Prey3 tri, njih još par po dva puta, a četrnaest stvari ovdje uopće nije ubačeno u završnu montažu. Ove koje jesu pojavljuju se skraćene osim prve i posljednje.

Prva i posljednja su i jedini singlovi. Na ideju za Immigrant Song došao je Fincher, a Aticcus i Trent nisu bili previše oduševljeni idejom da se kopa po klasiku. Na kraju je dobro i ispalo jer Karen O (iz nekad popularnih Yeah Yeah Yeah’s) vrišti dobro kao Robert Plant, a beat ispod nje vozi kroz mrak. Na Mreži pluta informacija da je naplavljeno oko 460 verzija dok nisu svi bili zadovoljni. Za Bryan Ferryjevu pjesmu potrošno je manje take-ova i ako će How to Destroy Angels na prvom albumu biti aranžirani ovako - biti će to popularna ploča kod ljudi koji vole introspektivno plesati i na to pitanje (Is Your Love Strong Enough?) odgovarati sa “Ponekad jest, a ponekad i nije.”

Za razliku od glazbe za The Social Network ovdje orkestracija nema i zato vjerojatno neće biti niti novog Oscara što jedan drone soundtrack zapravo i ne treba. Fincher je napravio napeti film o data miningu i praktičnom šovinizmu, a ova dvojica su mu dala adekvatno tamnu podlogu koja većinu vremena gradi napetost4 dok Lisbeth srče podatke s tuđih macova. Čovjek bi mislio da će od svih unix sistema koristiti neki otvoreniji od jednog Snow Leoparda.

Antonio Hadrović

 __________________
1Ima tu još bendova koji su probali raditi za film: Air su pisali The Virgin Suicides, Daft Punk su radili Tron, a Chemical Brothers film Hanna. Od sva tri najbolji je prvi jer je jedini u naslovu obećao i na kraju ispunio. Pet od pet.
2Afel ili točka u kojoj je, po elipsi, planet najdalje od Sunca; perihel je suprotno. Prvi shvatio Johannes Kepler i zbog toga nije gorio.
3Ptica grabljivica, a postoje dvije vrste - Romulanska i Klingonska.
4Pošto su skladali bez scenarija, ali s pročitanom knjigom, ideja je bila dati Fincheru neku vrstu banke zvukova koju će on koristiti kako mu za koju scenu paše. Zato postoji još jedna verzija na dva diska koja ima 84 minute i samo originalnu glazbu. Zove se Award Show Sampler.

Hits 5130

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima