facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
EP


Bookmark

Data

Released Veljača 2014
Format EP
Vrsta / Alternative Folk
Dodano Petak, 23 Siječanj 2015
Žanr Indie folk
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2014
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno izdanje
Catalog Number none
Edition details Datum objave: 25. veljače 2014.
Tags Seine

Review

Vlasta Popić je dinamična, popularna, ljepuškasta, žustra i odriješita punk/pop/noise djevojka iz Varaždina, a Seine je njezina samozatajna, introvertna, senzibilna, pomalo čudna ili ti "freak" ružna polusestra koja utjehu traži pod svjetlima cabareta ili u tami sporednih gradskih uličica, među ordinarnim gubitnicima. Vlasta se zalaže za direktnu demokraciju, a Siene bi beskompromisnu anarhiju.

Ako vam je ova (ne)uspjela alegorija kao ordinarna lirička vratolomija, pomalo nejasna, počujte: Seine je side projekt Ivana Ščapeca i Tene Rak, dvojca iz benda Vlasta Popić. Muzički Siene spada u freak/folk smjer uz dodatak cabarea ponajprije zahvaljujući harmonici koja uz akustičnu gitaru i perkusije predstavlja instrumentalnu kulisu njihovog izričaja. Iza sebe Seine ima jednu zbirku radova iz ranog razdoblja stvaralaštva (2007.-2009.) koju su izdali 2011. godine, a nedavno su svoj izdavački konto podebljali EP-om sa četiri nove pjesme.

Moja egoistična i sebeljubiva malenkost se s ovim bendom upoznala prilikom preslušavanja prve kompilacije Bistroana kojoj je Seine participirala s pjesmom "Valcer za kraj". Ta tri i pol minute duga numera bila je dovoljna da se navlaže nozdrve i osjeti pohotni poriv za - još. Nemalo sam se razočarao shvativši da toga "još" i nema baš previše, stoga mogu reći da me u nekoj mjeri razveselio ovaj EP kao znak da Seine nije potpuno zaboravljeni slučaj u vrijeme dok se s nestrpljenjem očekuje novi album Vlaste Popić.

Od četiri pjesme s recentnog EP-a meni su posebno zanimljive dvije koje predstavljaju središnji dio izdanja , dakle prva je "Visoke kuće",noir atmosfera pojačana isprekidanim ritmovima i disonantnim tonovima koji izazivaju osjećaj nemira kroz koje ova ružna polusestra pokazuje svoje pravo lice poput iskrivljenog odraza u ogledalu. Te "Lignje", nešto ritmičnija numera sa upečatljivim refrenom i kritičko/apokaliptičnom porukom zapakiranom u metaforu o divovskim lignjama.

Sve u svemu Seine ostaje (neću reći "najbolje") jako dobro čuvana tajna kantautorske scene (u širem obliku) kroz koju dvoje izuzetno talentiranih mladih ljudi minimalističkim pristupom iskazuju svoj senzibilitet i sklonost nešto "ponaknutijem" izričaju od onoga što rade kroz svoj matični bend.

Mihael Pinter

Hits 419

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42