facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2018
Format Box set
Vrsta Blues rock
Dodano Ponedjeljak, 16 Travanj 2018
Žanr Rock
Broj diskova 10
Edition date Siječanj 2018
Država Velika Britanija
Etiketa Chrysalis Records
Tags Ten Years After Chrysalis Records

Review

Nottingham je grad u kojem su počeli pod imenom ''Ivan Jay and the Jaycats'' krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća. 1967. objavljuju svoj nastupni album ''Ten Years After'' za diskografsku kuću Deram i priča dobiva svoj obol.

Gitarist Alvin Lee i basist Leo Lyons čine inicijalni nukleus benda u koji dolazi bubnjar Ric Lee, a ovoj trojki zadnji se pridružuje klavijaturist Chick Churchill. Svoj prvi nastup u poznatom Marquee Clubu odradili su pod imenom ''Blues Yard'' a potom mjenjaju ime u čast velikog Elvisa Presleyja (Alvinova glazbenog uzora) i nazivaju se Ten Years After. Naime, bilo je to tada točno 10. godina od velikog Elvisova uspjeha 1956. Drugi pak tvrde da je ime uzeo Leo Lyons po knjizi ''Ten Years After The Suez'', no, to je sve manje bitno. Ono što je bitno svakako je činjenica da su bili na vrhuncu svoje popularnosti u razdoblju od 1968. do 1973. i da su tada imali čak osam albuma na Top 40 u Velikoj Britaniji, a 12 albuma među 200 albuma američke top ljestvice Billboard 200. Pjesme poput I'm Going Home", "Hear Me Calling", "I'd Love to Change the World" i "Love Like a Man" obilježile su mnoge živote onih koji vole njihov glazbeni stil, a koji seže duboko u jazzy elemente a prema van zvuči kao istinski blues-rock. Mnogi čak vole istaknuti da je tu riječ o hard rocku; osobno, tu bih se malo suzdržao, jer ta njihova prezentacijska forma ipak ide ka onim prvim glazbenim stremljenjima.

Dragi moji, pred vama je doista impresivno diskografsko izdanje ''1967-1974'', koje je 26. siječnja objavila izdavačka kuća Chrysalis Records. I eto, s velikim zadovoljstvom i neskrivenim ponosom predstavljam vam ovo glazbeno blago, škrinju, zapravo, CD–box, koji u sebi ima 10 CD-ova ovog poznatog benda.

Izdanje nam nudi  9 albuma te set studijskih pjesama do sada neobjavljenih, snimljenih 1972. a miksanih 2017. te svrstanih pod naziv ''The Cap Ferrat Sessions''. Ovo izdanje dostojno obilježava i slavi 50 godina od istoimenog nastupnog  albuma Ten Years After. I baš kao takvo izvrstan je materijal za obradu upravo u rubrici poput ove.

Priznajem, dugo i pažljivo okrećem stranice bogate knjižice u kojoj zapravo sve piše i snažno naglašava sav njihov značaj i važnost. Možda netko misli, a malo je takvih, da su TYA samo tako, bez veze, nastupili 17. kolovoza 1969. na Woodstocku a potom su usljedili njihovi nastupi na the Strawberry Fields Festivalu kao i na Isle of Wight Festivalu krajem 1970. Naravno, čista bedastoća: TYA bili su istinska svjetska rock n' blues atrakcija. Alvin Lee bio je nevjerojatni gitarist, čija brzina nije bila mjerljva ljudskom oku. Svi koji su ih slušali postajali su samo tako, od prve, njihovi najodaniji fanovi i vrlo zagriženi poklonici onoga što Alvin i društvo rade.

Sjećam se da sam na neki čudnovati način malo ''zaobišao'' ovaj bend i da sam tek  u svojim dvadesetim godinama života krenuo malo ozbiljnije preslušavati glazbeni opus TYA, namjerno i ciljano se odmaknuvši od gore spomenutih skladbi. Glazbeno otkriće bilo je zapravo fascinirajuće iskustvo, koje sam morao ponajprije probaviti sam u sebi a tek potom sam krenuo dalje i svakim sljedećim albumom spoznao sam svu njihovu autorsku snagu i instrumentalnu virtuoznost.

Alvin Lee, pravim imenom Graham Anthony Barnes (19. prosinca 1944. – 6. ožujka 2013.), Leo Lyons (rođen 30. studenoga 1943. kao David William Lyons), Richard ''Ric'' Lee (rođen 20. listopada 1945.) i Chick Churchill (punim imenom Michael George "Chick" Churchill, rođen 2. siječnja 1946.) dali su bendu Ten Years After izuzetno puno, bili su srce i duša benda, koji je izgarao na ''stageu''. Naravno, puno su dobili i natrag a evo i dan danas Ric i Chick sviraju i njima su se pridružili pjevač i gitarist Marcus Bonfanti i basist Colin Hodgkinson. Ova ekipa je prošle godine objavila studijski album ''A Sting in the Tale'', kojim su i sami željeli obilježiti tih svojih pet desetljeća. No, vratimo se mi ovom CD–boxu, koji, eto, nudi konciznu glazbenu priču iz najplodonosnijeg razdoblja benda. Posebna poslatica za zagrižene fanove je upravo deseti CD, ''The Cap Ferrat Sessions", koji se sastoji od nikad prije objavljenih snimaka koje su snimljne 1972. godine u Južnoj Francuskoj, a sada su ponovno miksane od strane poznatog produceta Chrisa Kimseyja.

Ove pjesme  izvorno su bile planirane za album ''Rock N Roll Music To The World'', ali zbog tadašnjih vinilskih vremenskih ograničenja nisu mogle biti uključene na završnu verziju albuma. Tu je već spomenuta bogata ''knjižurina'' gdje je sve potanko opisao poznati novinar Melody Makera Chris Welch. Mnoštvo slika koje su zabilježile najveće trenutke benda, ali i dodatne slike koje je tijekom godina snimao upravo producent Chris Kimsey.

Njihove albume imam, ali sada sve je to na jednom mjestu i nekako mi se čini da sam nakon toliko godina ponovno otkrio TYA i drago mi je zbog toga.

Cijela ova glazbena priča traje točno 6 sati, 12 minuta i 1 sekundu, a meni osobno to znači puno više, ovo je koncizan isječak vremena u kojem su se događale nevjerojatno važne stvari, koje su obilježile modernu glazbu zauvijek. Za one mlađe ovo je obvezna lektira, ovo je dio rock enciklopedije koju morate imati, morate je ''poslušati'', apsolvirati i tada možete krenuti dalje. Da, trnovit je to put učenja, shvaćanja i potpunog razumijevanja, ali kada jednom proniknete u ovo glazbeno bogatstvo bit ćete presretni i povratka više nema! Za one poput mene ovo je dopuna, a to je upravo ovaj deseti CD s dosada još neobjavljenim snimkama. I na kraju da zaključim, bez straha posegnite za "1967-1974" – zasigurno nećete požaliti!

Ako se želite i sami uvjeriti kako to sve izgleda i zvuči uživo, možete to učiniti ove godine, 1. srpnja u Budimpešti. Vidimo se!

 

Mladen Lončar - Mike

Hits 746

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42