A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Something Rain

Bookmark

Data

Released Veljača 2012
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Chamber Pop / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Ponedjeljak, 16 Svibanj 2016
Žanr Pop-Rock
Length 50:14
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2012
Država Europa
Etiketa Lucky Dog Recordings ‎/ City Slang
Catalog Number LUCKY DOG 10 / SLANG50015
Edition details objavljeno: 20.2.2012.; produkcija: Stuart Staples; snimano: Svibanj 2010. - kolovoz 2011. - Le Chien Chanceux, Francuska
Tags Tindersticks Stuart Staples

Review

Nakon što su 2003. Tindersticksi izdali svoj šesti studijski album “Waiting for the Moon”, Stuart Staples je krenuo u solo i producentske vode, članovi benda su počeli odlaziti i činilo se da će to biti zadnje što ćemo od njih čuti. No, vratili su se pet godina kasnije u nešto promijenjenom sastavu, s potpisima za kanadski Constellation i odličnim povratničkim albumom “The Hungry Saw”. Ako je to možda i mogla biti slučajnost, “Falling Down a Mountain” i sada “The Something Rain” definitivno dokazuju da su Tindersticksi ne samo preživjeli već i da ulaze u novo malo zlatno doba svoje karijere, iako se činilo da je takva mogućnost godinama iza njih.

Nema gubljenja vremena od samog početka – album otvara 9-minutna “Chocolate”, recitatorska narativa preko ključajućeg instrumentalnog vrtloga, tip pjesme koji spada u jednu od specijalnosti Tindersticksa koje nismo čuli godinama. Mogla bi lako biti i jedna od najboljih dosad – takve epske tragikomedije se ne bi posramili ni stari Grci, i ima da vam podigne obje obrve. Počinje lagano i nevino, brilljantno detaljnim opisom rutinskog sumornog radnog engleskog dana u nekom prosječnom sumornom engleskom gradu, uz blage, gotovo opuštajuće tonove. Stvari se zakuhavaju kad se naš protagonist seli u svoj lokalni pub na standardnih par pivica s biljarom, koje se u par poteza pretvaraju u susret sa sudbinom i savršeni date sa femme fatale iz njegovih mokrih snova, koja se čak slaže s njim i u tome koji je nabolji Bond film. Instrumenti divljaju kako se večer približava svom klimaksu:

“She had a few lamps here and there were some candles. She made us proper hot chocolate, not the instant shit you get from the machine. She had Fox's biscuits and a small bottle of Cointreau, too. The end of a perfect day. The taste of chocolate, cigarette, and orange liqueur made it even seem better. I undid her tartan miniskirt, pulled off her black wool tights, my lips moved up her legs…”

I onda, BUM! WTF! Neću vam reći što, valjat ćete se od smijeha iako se radi o totalnoj vrištećoj agoniji, sve do samoga kraja, koji je brutalna, kristalno čista i sažeta, razarajuća ekspresija usamljenosti ovih modernih vremena:

"Shit!" I said, "I was never a breast man, anyway..."

Za ostatak ploče Tindersticksi se vraćaju svom prepoznatljivom zadimljenom, kabaretskom, melankoličnom, hipnotizirajućem soul-jazzy popu, koji je istovremeno barokno raskošan uz instrumentarij ravan big bandu, koliko i elegantan, porculanski delikatan i filigranski ispleten poput fine paukove mreže. Ovoga puta maksimalni efekt izvlače iz orgulja, glockenspiela i pratećih ženskih vokala koji su savršena protuteža proganjajućem, ekspresivnom, dubokom baritonu Stuarta Staplesa, koji je trademark Tindersticksa koliko i njihov jedinstveni glazbeni svijet. To najviše dolazi do izražaja u predivnim “Show Me Everything” i “This Fire of Autumn”, koje uspostavljaju i glavnu tematsku preokupaciju albuma:

“Show me everything we can’t afford,
everything we could’ve had,
everything that belongs to us…”,

kaže Stuart, i ne znate obraća li se svojim ljubavnicama, sivim pokvarenim ekonomsko-političkim eminencijama koje upravljaju našim životima kao u lutkarskim predstavama, svim prokletim propuštenim prilikama ili svemu tome istovremeno. No, jedno je savršeno jasno – kao većina normalnih ljudi, ne boji se one karmičke “sve se vraća, sve se plaća”, nego umire od straha da u toj narodnoj mudrosti nema ama baš ni trunčice istine. Ta se nit provlači i kroz paralizirajući vrtlog ljubavi, žudnje i hormona u briljantnoj “Frozen”, koja je najveće iznenađenje albuma, malo remek-djelo sama za sebe i dokaz da Tindersticksi još uvijek mogu snimiti pjesmu koja nije ni približno slična ama baš nijednoj iz njihove sad već ogromne diskografije – sa svojim sintetičkim beatom, elektronskom ornamentikom, echo efektima i frakturiranim trubama zvuči kao da je Tinderstickse netko najprije raštimao a onda još i remiksirao. Kao i mnogo puta prije, Stuart Staples me ovdje podsjetio na Morrisseya - iako su izabrali potpuno različite celofane u koje će umotati svoju poeziju, obojica znaju kako potpuno ubiti sterilne floskule i klišeje kojima se mnogi razbacuju, iskomplicirati stvari tako da gotovo zastrašujuće sliče stvarnom životu i obojica zvuče kao da nikad nisu doživjeli trenutak čiste sreće. Nisam to nikad popušila kod Morrisseya, pa tako ni ovdje – zna se da najbolja umjetnost dolazi iz trenutaka patnje, možda i zbog toga što sretan čovjek nema vremena za ništa drugo osim biti sretan.

Zato, ako uhvatite ovaj album u ruke, spremite se na mnogo sati kasnonoćne introspekcije, sa samo pokojom, rijetkom, ali zato i toliko vrijednom zračicom svjetlosti koja se probija kroz maglovite, zavodljive, neizlječivo romantične krajolike Tindersticksa. Da već ne postoje, trebalo bi ih izmisliti.

Danaja Glavičić

Hits 991
Falling Down a Mountain « Falling Down a Mountain Tindersticks Albumi Kronologija The Waiting Room » The Waiting Room

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici