facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Amazing Journey: The Story of The Who

Bookmark

Data

Released Listopad 2007
Format Video
Vrsta Biografija
Dodano Srijeda, 12 Listopad 2011
Žanr Dok. film
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2007
Država V. Britanija
Etiketa Universal
Edition details Režija: Paul Crowder
Tags

Review

Do sada nisam pisao svoje osvrte na pojedine filmske zapise pa mi je Paul Crowderov film Amazing Journey: The Story of The Who, prvi u vjerojatnom novom ciklusu opisivanja, kako sam doživio pojedini filmski zapis priče o jednoj od najvećih r"n"r grupa uopće. Ovaj odlični film objavljen je od strane izdavača: Universal / Continental film, 2007. godine.

Mnogi se slažu da je ovo jedna od najboljih glazbenih priča ili biografija nekog benda. Osobno, ostao sam fasciniran pričom koja se provlači punih 40 godina, koliko su svjetskom rock scenom vladali legendarni Whovci. Da, točno je, još su samo dvojica članova originalne postave živi, no to nikako nije prepreka da se stekne odličan uvid u značaj i veličinu ovog velikog benda. To se ponajprije očituje u učešću velikih glazbenika koji su spremno dali svoj obol ovom filmu i istakli koliko je važan utjecaj Whovaca na njihov glazbeni izričaj. Pa tako priču pričaju Sting, The Edge (U2), Steve Jones (Sex Pistols), Noel Gallagher (Oasis), Eddie Vedder (Pearl Jam), no tu su i članovi obitelji, razni menadžeri, snimatelji, promotori, producenti te DJ-i, kako radijski tako i klupski; a svi se oni slažu da su Whovci zaista imali veliki utjecaj na rock glazbu općenito i to od njihovog početka, kada su svekoliku puritansku publiku sablažnjavali svojim divljim nastupima, kada su doslovno uništavali sve instrumente, pa do činjenice da su upravo oni počeli pisati glazbena djela, koja su kasnije titulirana kao rock - opere.

Njihovi počeci nisu bili nimalo jednostavni osobito zbog tadašnjeg društvenog okružja, priča kako je legendarni i nažalost pokojni Keith Moon došao u bend, naprosto i u najmanju ruku čudi, kazati: ja sam Vam bolji od ovog kojeg imate, i to je to. U bend je ušao jedan od najvećih bubnjara rocka.

S druge pak strane u to vrijeme konkurencija je bila strahovita Beatlesi, Rolači, te mnogi drugi bili su više nego dovoljna konkurencija. The Who su svojim jedinstvenim scenskim nastupima, unikatnim soundom bili dostojna konkurencija udarnoj otočnoj glazbenoj sceni. Shodno tome, vrlo brzo su se svrstali u sam vrh otočne rock scene. U tom proboju ka vrhu ključnu ulogu odigrali su izdavačka kuća Brunswick Records i Radio Carolina.

I Can"t Explain, My Generation, Pictures of Lily, Baba O" Riley,Won"t Get Fooled Again, Magic Bus, Pinball Wizard, Who Are You; su samo mali dio velikog paketa hitova koje je izbacio ovaj legendarni bend. Svakako da je upravo My Generation kao pjesma koja je obilježila cijelo jedno razdoblje i utabala put jednoj totalno novoj i tada drastičnoj ideologiji. Uz to, tu je fantastična rock opera Tommy, kojom su doslovno razorili sve dosadašnje postavljene postulate u modernoj glazbi.

Snažan Rogerov vokal, drastično sviranje gitare Pete Townsenda, gromoviti bubnjevi Keith Monna te Johnove bas dionice pokazale su da takav spoj daje fantastično uspješnu formulu.

Smrt Keitha Moona krajem sedamdesetih a onda još jedan udarac u vidu iznenadne smrti Johna Entwistlea 72. lipnja 2002., dobrano su uzdrmale ovaj bend. Whovci su se uspjeli održati poslije Moonove smrti, ali nakon ove druge jednostavno to više nije bilo to. Pored toga ovdje se još spominju onaj poznati tragični koncert u Cincinnatiu 1979. (stradalo je 11 ljudi u sveopćem kaosu) te optužbe samog Pete Townsenda za pedofiliju (koje su kasnije odbačene). Sve to ukazuje da su se dečki bili spremni suočiti sa svim negativnim konotacijama i da su se znali na pravi način nositi s njima.

I drugi disk ovog izdanja, snimljen i nazvan Six Quick Ones, donosi razne i bogate detalje njihove karijere te snimku o snimanju povratničkog i nažalost totalno demodiranog i vrlo loše zamišljenog albuma Endless Wire, koji je izašao 2006. Više o tom albumu možete pročitati na ovom portalu klikom na maločas spomenuto ime. No zbog slijedećeg; ovaj disk treba imati on sadrži izuzetno veliku i raritetnu vrijednost,snimku njihovog najranijeg koncerta, koji se odigrao u Railway Hotelu 1964. godine.

Lijepo je gledati ovakav edukativno/dokumentarni film, koji na ovako lagan i prihvatljiv način priča priču o bandu koji je izvršio i još uvijek vrši strahovito veliki utjecaj na kompletnu rock scenu uopće.

Mladen Lončar - Mike

Hits 547
Live at Kilburn 1977 « Live at Kilburn 1977 The Who Video Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42