A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2008
Format Albumi
Vrsta Rock / Blues
Dodano Subota, 08 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 1:10:15
Broj diskova 2
Edition date 2008
Država USA
Etiketa Warner
Tags

Review

 

Neil Young, kao predvodnik antiratnog pokreta zaista je dugo, uz tada mnoge poznate glazbenike bio na bastionu generacije, koja je pokušavala nešto promijeniti. Predmet ovog mog osvrta je nastup Neil Younga u Canterbury House 1968.godine i eto, opet pred nama je jedan biser, kojeg jednostavno nitko nesmije zanemariti. Kompilacijski album užiuvo: Neil Young - Sugar Mountain Live at Canterbury House 1968., objavila je izdavačka kuća Warner, 28. studenog 2008.godine
 
Ovo je već treći biser izvučen iz škrinje blaga ovog osobitog kanadskog glazbewnika. Album Sugar Mountain Live at Canterbury House 1968. snimljen je na nastupu 09. na 10. listopada 1968.godine u Ann Arbor, Michigen i onako na prvu, čini se da je vrlo blizak albumu Live At Massey Hall 1971., no stvari su ipak značajno drugačije. Ovaj predmetni album snimljen je prije njegovog nastupnog solo albuma, ali na albumu Sugar Mountain nalazimo najveće hitove iz njegovog rada sa Buffalo Springfield. Shodno tome na albumu imamo pjesme: Mr. Soul, Expecting to Fly, Birds, Nowadays Clancy Can"t Even Sing i Broken Arrow. Istovremeno ovo je izuzetni testament kojim se Neil Young želi dokazati kao solo glazbenik. 
 
Ako pak uspoređujemo ove zadnje albume sa nekim od "velikih" albuma ovog legendarnog kanadskog kantautora, onda bi se tu vrlo lako mogli navesti albumi poput Harvest, After the Gold Rush, Tonight"s the Night, American Stars "N Bars, Comes A Time, Rust Never Sleeps i Freedom, a ta evidentna poveznica i nit ide od Youngovog najranijeg rada u Buffalo Springfieldu pa preko kolaboracije u C,S,N,& Y do njegove solo karijere. Ukoliko poznajemo taj put, onda nema apsolutno nikakve dileme kada je u pitanju njegov skladateljski potencijal. Taj njegov potencijal uvijek je bio primarno izražen i potenciran. Upravo ovaj kompilacijski album u živo: Neil Young - Sugar Mountain Live at Canterbury House 1968 neosporivi je dokaz njegove prezenatcijske, te osobito skladateljske genijalnosti.
 
Ovo izdanje zapravo nastavlja seriju koju je pred kraj prošle godine pokrenuo Warner objavom izdanja Live at the Filmore East, više o tome već se nalazi na ovom portalu. Osobno se nadam da će Warner i dalje nastaviti praćenje ovog jedinstvenog stvaralačkog razdoblja rada i djelovanja Neila Younga.
 
Neil Young rođen je 12.studenog 1945. u Torontu, Kanada. Od svojih najranijih početaka oduvijek je preferirao upravo taj stil glazbe, kao i način prezentacije, a to je akustična gitara, klavir, vokal i angažirani tekstovi. Bilo bi suvišno ovdje opetovano navoditi podatke iz službene biografije, ali samo da spomenem slijedeće. Nakon napuštanja kalifornijskog folk-rock banda Buffalo Springfield 1968., Neil Young se etablirao u jednog izuzetnog kantautora. Isto tako u moru mnogih glazbenika, koji su se pojavili kao svojevrstan pandan Bob Dylanu, Neil Young bio je jedini koji je zapravo mogao parirati velikom Dylanu.
 
Na albumu Sugar Mountain Live at Canterbury House 1968. Neil Young zvuči prirodno, pjesme su mu nekako suptilnije i toplije. Njegov vokal jednostavno nosi svu melodiju i ljepotu pjesama. Osjeća se kako je zapravo Neil Young sam sebi dovoljan i ono što je posebnost ovog albuma je istina da Vam uopće ne fali bilo koji instrument. I na kraju želim istaknuti sljedeće, u to vrijeme Neil Young imao je samo 23 godine; toliko snage, toliko izražajnosti, osjećajnosti i po meni veličanstvenih osjećaja rijetko možemo sresti na nekom albumu. Isto tako značaj je još veći , obzirom da se radi o nastupu uživo. Na iznenađenje svih pa i samog sebe Neil Young, već tada je bio pravi ‘rock star’ .
 
PREPORUKA:
Album Sugar Mountain Live at Canterbury House 1968. izuzetan je u svojim kratkim, ali izražajnim pjesmama, kao i u poemičnim temama koje se odlično nadopunjuju. Takav spoj odnosno slijed rijetko se sreće i čuje. Neil Young još jednom, po tko zna koji puta pokazao je koliko je snažan njegov skladateljski potencijal.
 
Album Sugar Mountain Live at Canterbury House 1968. zapravo je jedinstvena prigoda da se čuje, kako glazba Neila Younga zvuči snažno i jedinstveno ovako ogoljena "do same kosti". Ona je s druge pak strane, nepobitno svjedočanstvo i dokaz koliko je i ta i takva glazba utjecala na glazbeni izričaj generacija rock glazbenika od osamdesetih, preko grungea do ovih današnjih generacija indie rocka. 
 
Ako postoji klasika; jedno od obaveznih štiva je glazba Neil Younga, kako bi mogli razumjeti rock glazbu uopće i stoga, nikako nemojte propustiti i ovo remek – djelo!
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 3144
Live At the Fillmore East « Live At the Fillmore East Neil Young Albumi Kronologija Fork in the Road » Fork in the Road