facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Zele
Žanr Rock
Grad Bihać
Država Bosna i Hercegovina
Aktivan od 1970.-e -
WEB http://www.zele-music.com/
Tags Zele Zele Lipovača Sead Lipovača

Bookmark

Sead Lipovača "Zele" (Bihać, 31. kolovoza 1955.), frontmen heavymetal sastava "Divlje jagode" i jedan od poznatijih solo gitarista na području bivše Jugoslavije.

U Zagrebu je studirao spoljnu trgovinu. Svirao je u sastavima Novi Akordi, Biseri, Selekcija i Zenit, a u travnu 1977. godine s pjevačem Antom Jankovićem i basistom Nihadom Jusufhodžićem, koji su također bili u sastavu Zenit, osniva sastav Divlje jagode.

Grupa Divlje jagode, je aktivna i danas, ali u novoj postavi: Zele Lipovača (gitara), Toni Janković (vokal), Thomas Balaž (bubnjevi) i Zlatan Čehić-Čeha (bas,vokal).

Lipovača je do sada prodao više od 4 milijuna nosača zvuka, a iza sebe ima deset albuma sa Divljim jagodama i jedan samostalni album. U Zagreb se vratio 2000., a prije toga je živio u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Jedan od najpoznatijih hitova ovog sastava je pjesma Motori, a poznate su i balade poput Krivo je more, Jedina moja, Sarajevo ti i ja. Isto tako obradili su poznatu sevdalinku Moj dilbere.

Divlje jagode su postigle određenu popularnost u Velikoj Britaniji, Finskoj, Italiji, Americi i Australiji i u zemljama bivše Jugoslavije.

(preuzeto: hr.wikipedia.org)

Albumi (1)
Songs (11)
# Song
Hits 1154

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42