Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

XI Demofest

Vrata banjalučke tvrđave Kastel su se po jedanaesti put otvorila da bi ugostila najveći regionalni festival demo bendova i u zvijezde glazbene scene lansirala „neke nove klince”. Ovoga četvrtka, 19. srpnja, za svoje mjesto među zvijezdama se borilo 12 demo bendova, od kojih je čak sedam dobilo šansu da nastavi dalje u finale.

Čim se prvi takt začuo sa pozornice, moglo se naslutiti da će Demofest i u svojoj jedanaestoj godini potvrditi da su smjelom novom zvuku potrebni samo pravi reflektori i prava publika. Djevojke iz rep-elektro tandema Playground Hustle su večer otvorile žestokim nastupom koji je od prisutnih tražio samo jedno – da plešu kako one sviraju. Tisuće okupljenih Banjalučana ih nisu razočarale, no dokazale su da su publika uveliko uvježbana u bodrenju demo bendova.

I premda je „grad na Vrbasu” bio spreman za svoj Demofest, ono što je ubrzo uslijedilo niko nije mogao očekivati. Dolazeći kombijem iz 1919. godine, na pozornicu je u stilu kročio vlaški pank i psajkogradska muzika „najstarijeg demo benda na svijetu”. Nakon što je Hotel Makedonija uzavreloj masi poručio da „jedu dlake i neka pljušte flaše”, zahvalili su se banjalučkom ćevapu na postojanju i u backstage otišli ostavivši iza sebe jedno veliko „šta se upravo desilo?”.

XI Demofest 2

Vatra na Kastelu se naročito rasplamsala na nastupu „metal boy benda” iz Novog Mesta, čija energija nikoga nije ostavila ravnodušnim, pa ni zahtjevni stručni žiri. Osim vatrenoj energiji slovenskog Captain Morgan’s Revenge, žiri je presudio da mjesto u finalu pripada i virtuoznosti Monstruoza iz Sarajeva, čvrstom ritmu zagrebačke četvorke Fire in Cairo, kao i indie-pop kantautorstvu Olivere Popović iz Novog Sada.

Svoj put do titule najboljeg od najboljih su „prokrčile” i Biljke iz Bele Crkve, sastav koji čine četvorica rođaka, a priliku da ide dalje dobio je i groovy pop zvuk beogradskog Herza, kao i minimalistički alternativni rok benda Vin Triste, također iz Beograda.

Po proglašenju finalista, došao je red na Wolfram, koji je na Kastel stigao kako bi opravdao titulu trećeplasiranog benda na Demofestu X te pred Banjalukom „odsvirao malo više od jedne pjesme”. I premda je ova novosadska petorka prisutne pozdravila u svojstvu vječnog demo benda, sigurno je da su sinoć dokazali da im je odavno mjesto među velikima. Originalni spoj etno tradicije i tvrdog metal zvuka je na tvrđavi probudio atmosferu svojstvenu Demofestu, čiji intenzitet je iz pjesme u pjesmu samo rastao.  

A noć je tek počinjala.

Pored natjecateljskog i revijalnog dijela programa, za posjetitelje je ponovo pušten u rad i Silent disko, koji ni ove godine nije iznevjerio. Tradicija je nastavljena i u kutku za Demofest vjenčanja, organiziranom u suradnji sa satiričnim web-portalom 50nijansipive.com. Za one koji su htjeli da isprave grešku od prošle godine, matičar je bio spreman i za Demofest razvode.

Drugi dan festivala donosi i drugu grupu polufinalista, ali i Tyger Lamb, Marka Louisa te Darka Rundeka & Ekipu kao revijalna imena. Kao i prve večeri, vrata tvrđave se otvaraju u 20h, a ulaz je slobodan sve do 21h.