Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

XI Demofest pobjednici

Ni kiša, ni vjetar, a ni tlo koje se treslo pod Kastelom nisu uspjeli omesti publiku u naumu da finalnu večer učine tradicionalno najvatrenijom noći Demofesta. Po otvaranju vrata u 20h, izvjesno je bilo da će Banjalučani preplaviti tvrđavu, ali malo ko je mogao naslutiti spektakl koji će uslijediti.

I baš kao što je tradicija da finale gori, običaj je i da finalisti rasture. Treće večeri XI Demofesta, na binu je stalo 13 demo bendova, koji su svježim zvukom i smjelim nastupima zasigurno odgovorili na pitanje „šta ćemo mi u finalu?“. Ipak, samo je jedan broj 1. Odlukom stručnog žirija, titula prvaka banjalučkog Demofesta je pripala bendu koji se u polufinale plasirao direktno kao pobjednik beogradskog Bunt Rok festivala.

Sergio Lounge, alter-ego beogradskog autora i muzičara Srđana Popova, prvi je u mnogo čemu na regionalnoj sceni. Osim jedinstvene pojave koja „radi“ na prvi pogled i prvo slušanje, najočigledniji iskorak od norme je velika šarena tastatura, koju je Popov programirao tako da mu služi kao pravi glazbeni instrument.

Mjesto drugoplasiranog benda, također, putuje u Beograd, ali u ruke četvorke VinTriste, čiji zvuk bi se mogao sumirati u tri slova „m“ – minimalno, melankolično, melodično.
Treća nagrada XI Demofesta je pripala sastavu Fire in Cairo, čiji vatreni alternativni zvuk ne stiže baš iz Kaira, no iz Zagreba.

Ali, demofestovskoj tradiciji afirmiranja nekih novih klinaca tu nije kraj. Jovanu Đukiću iz Aleje velikana je uručena nagrada „Plavi bas“ za najboljeg basistu festivala, dok je Pavle Popov iz sastava Sergio Lounge trijumfirao kao najbolji gitarista, čineći tako pobjednički bend apsolutnim prvakom.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici