Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

pp vintage

Nakon reizdanja kultnih albuma "Majko zemljo" i "Pop", te objavljivanja novog studijskog albuma "Povratak prvoj ljubavi" na dvostrukom CD-u i LP-ju, kulminacija velikog povratka "kralja Hammonda" dogodila se u Vintage Industrial Baru ovog petka - prvi cjelovečernji koncert Tihomira Popa Asanovića nakon više od 40 godina stanke, ali ujedno i sami početak koncertnih aktivnosti. Osim glazbenika koji su sudjelovali u snimanju novog albuma, pjevačice Sabrine Hebiri, basista Davora Črnigoja, gitarista Janija Modera, saksofonista Amira Gwirtzmana i bubnjara Davida Morgana, Popu su se na pozornici pridružili i Hrvoje Rupčić na perkusijama i Joe Pandur na gitari, a svi zajedno čine bend pod nazivom Prijatelji. Veliko prijateljstvo, ali i velika ljubav, glazba, glavna je poveznica između ovih ljudi, vrhunskih glazbenika koje može okupiti jedino Pop Asanović baš kao što je to učinio i na polju diskografije.

Publici u Vintage Industrial Baru priuštili su čisti užitak koji je trajao skoro 2 i pol sata. Kako bi večer bila što bolja pobrinuli su se i za posebne goste, a to su bili Dragi Jelić iz Yu grupe, koji je obilježio sjajnim vokalom i gitarističkom dionicom izvedbu pjesme "Majko zemljo" i još nekoliko pjesama s novog albuma ("Kao Lucy" i "Message"), te reper Tone Tuoro na pjesmi "Days of Daze". Sabrina Hebiri još jednom se pokazala kao izvrstan vokal i jedini izbor za ovu neponovljivu glazbenu priču. Savršenim vokalom širokog raspona, ali i umijećem da u interpretacijama pjesama na hrvatskom i engleskom jeziku publici ispostavi identičnu kvalitetu, dobiva zaslužena svjetla reflektora. U stankama dok se Sabrina odmarala bend je izveo nekoliko instrumentala, poput "Ludo momče Makedonče" i glazbenog dragulja "Express Novi Sad".

Vratili su se i u sedamdesete godine kada je Pop Asanović, također s glazbenom elitom oko sebe, stvorio albume "Majko zemljo" i "Pop", ali i albume grupe September. Tako smo osim pjesme "Majko zemljo", na kojoj se vokalno pridružila i publika, čuli i "Domovino moja", "Plejboj" i još neke, a koji su napravili savršeni balans između novih i starih pjesama.

Bez dileme, ovo je jedan od najvećih povrataka na glazbenu scenu koje ikada pamtimo, a Tihomir Pop Asanović i u sedamdesetim godinama života pokazuje neizmjeran talent zbog kojeg je apsolutno zaslužio titulu kralja Hammonda. A Prijatelji? Oni su koncert pretvorili u jam session kakav se rijetko viđa te samo nagovijestili ono što možemo očekivati u sljedećim mjesecima, a to su brojni koncerti koje će održati s Popom Asanovićem i s posebnim naglaskom na festivalske nastupe, poput onog na Nisville Jazz Festivalu u Nišu ovoga kolovoza.