Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

CIJF

Sredinom tjedna završio je zadnji koncert u sklopu ovogodišnjeg 1. po redu Croatia International Jazz+ Festivala.

Publika je zadnju pjesmu dočekala na nogama, glasno bodreći izvođače kojima su nakon koncerta prilazili i čestitali na sjajno obavljenom poslu, jer je pod njihov nogama pozornica na solinskoj Gradini gorjela od pozitivne energije. Bio je to šesti dan u nizu da se u sklopu Croatia International Jazz+ Festivala uzastopno održao nastup njegovih gostiju i šesti po redu na kojem je publika otišla doma u potpunom transu.

1. Croatia International Jazz+ Festival manifestacija je koju nam donosi Pjevački studio Mozartine u suradnji s međunarodnom udrugom Culture Path. Već prvim izdanjem podigli su ljestvicu kvalitete na zavidnu razinu, jer su u Hrvatsku doveli tri izvrsne skupine izvođača: Youth Singers of Calgary iz Kanade, te bendove The Inevitables i The Soul Research Foundation iz SAD-a.

Youth Singers of Calgary profesionalni je show zbor koji je hrvatskoj publici predstavio posebno pripremljen program pod nazivom „Come Alive“ u sklopu kojega su izveli kombinaciju hitova s Broadwayskih pozornica i klasičnijeg zborskog repertoara. Sve pjesme izveli su uz zahtjevnu koreografiju i nevjerojatnu razinu snalaženja na pozornici. Vidjeti 50-tak osoba koje na sceni dišu kao jedan ostavilo je poseban dojam na publiku, kao i njihovi izrazito talentirani solisti. Nakon ovog kanadskog zbora, publika je imala priliku vidjeti dva benda iz studija Caleb Chapman's Soundhouse iz Salt Lake Citya – The Inevitables i The Soul Research Foundation.

The Inevitables su kombinirali zvukove gipsy swinga, popa, jazza i rocka u šarmantnoj kombinaciji tri ženska vokala i izuzetno dinamičnog benda u pratnji.

The Soul Research Foundation imao je sličnu postavu instrumenata i vokala, ali su izvodili hitove iz zlatnog doba funka i soula, te donijeli jedan drugačiji karakter kojim su publiku u svim gradovima dizali na noge, a one starije među njima podsjetili na mladost i legendarne hitove izvođača poput Arethe Franklin i Stevie Wondera. Njihove su vokalistice, iako izrazito mlade, svojim snažnim glasovima bez problema parirale jednako talentiranim instrumentalistima, a posebno se istakla i sjajna puhačka sekcija čiji su saksofonisti svakom svojom solo dionicom nanovo impresionirali publiku.

Ovi izvođači tako su 19. srpnja otvorili Festival u Zadru na predivnoj lokaciji uz crkvu sv. Donata na Forumu, a nakon Zadra uslijedili su nastupi u Makarskoj, Imotskom, Zaostrogu, Vodicama i Solinu. Svakim danom, novim koncertom, publike je brojčano bilo sve više, tako da je u ovom glazbenom događaju, ovoj fenomenalnoj turneji uživalo više od nekoliko tisuća posjetitelja, koji nisu krili oduševljenje onim što im je bilo ponuđeno.

- Oduševljeni smo i mi kao organizatori, te turističke zajednice kao suradnici na projektu, a ono što je najvažnije i šira publika koja je u svim gradovima redom gotovo ravnopravno bila izmješana domaćim ljudima i turistima. Jazz+ Festival odličan je projekt koji je već ovim prvim izdanjem dokazao da će itekako zaživjeti u nerednim godinama jer je idealan za ljetne večeri na otvorenim pozornicama gdje uz vedro nebo i času vina jedino što nedostaje je odlična svirka uživo, a to je ono što je ovogodišnji Jazz+ festival donio hrvatskoj obali te definitivno upotpunio turističku i kulturnu ponudu gradova u kojima smo nastupili! Veselimo se već i sada novoj sezoni koja će se 2020.godine dogoditi s još većim brojem koncerata i odličnih glazbenih sastava! - rekla je Iva Majcenić, direktorica festivala.

Tijekom Festivala su imali prilike čuti i dva stručna predavanja – ono Brune Mičetića, stručnjaka za jazz gitaru, te Jacquesa Houdeka o vokalnoj tehnici, čime su i instrumentalisti i pjevači imali prilike učiti i od iskusnih glazbenika s našeg područja.

25. srpnja skupine su nastavile prema Španjolskoj gdje ih čekaju daljnji nastupi, a hrvatska publika već željno iščekuje novo izdanje Croatia International Jazz+ Festivala, jer su ovako atraktivnim izborom lokacija i izvođača sve oborili s nogu.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici