Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

antiphonus

U utorak, 20. ožujka, u 20 sati, Ansambl Antiphonus će u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt održati posljednji koncert ove sezone u sklopu ciklusa Triade.

Uz pratnju egipatskog glazbenika svjetskog glasa Mohameda Abozekrya, virtuoza ouda, izvest će Monteverdijevu IV. knjigu madrigala.

„Mnogo je knjiga, ali je samo jedna IV. knjiga madrigala Claudija Monteverdija! Uz nju je vezan jedan zgodan prijepor, posebno važan nama - sudionicima slobodnog i kritičkog društva što neopterećeno predrasudama kroči u svjetliju budućnost.

Od svih knjiga madrigala, ova je izazvala najveću pobunu konzervativnog dijela struke. U stereotipiziranom polaritetu ondašnje kulturne scene,  istaknuo se Giovanni Maria Artusi u ulozi konzerve koja napada novitete i gestom čangrizava starca iskašljava žuč u prašnjavom tragu iza nezaustavljivog  galopa povampirenog moderniteta europske glazbe.

Naravno, priča je sasvim drugačija… Nimalo crno-bijela, i zanimljiva, i to ne samo glazbenicima. Monteverdi je, u svojem sljedećem izdanju, uveo terminus technicus 'seconda pratica', čime je zaključio da novo vino ide u nove mijehove,  a nova se glazba ne mjeri mjerilima stare... Baš kao što su i frankoflamanske skladatelje podijelili u veteres i recentiores, a u generaciji prije na ars novu i ars antiquu… da ne govorimo o današnjici.

Ipak, Monteverdi nakon IV. knjige nije ponovio eksperimentalni pothvat.  Buntovnik s mjerom ipak je izbjegao etiketu manirista (za razliku od Gesualda, Luzzaschija, Marenzija) i uvrstio se u red, ako ne akademika, onda svakako klasika. Njegova prva nova zbirka u nizu odražava staložen pristup upravo onim temama koje su naišle na najžešću kritiku, a to je kontrola izražajnih sredstava i modernizama kao partikulariteta, koji ipak moraju funkcionirati u organizmu estetskog koncepta i poetike  svjesne vremena prije i iza sebe, a posebno svog vlastitog  vremena i ljudi koji ga čine“, istaknuo je Tomislav Fačini, dirigent i umjetnički voditelj Ansambla Antiphonus.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Muzeja za umjetnost i obrt (po cijeni od 90 kuna, te 50 za umirovljenike i studente), kao i sat vremena prije samog koncerta na istom mjestu, te online na https://www.entrio.hr