Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

antiphonus

U utorak 5. ožujka, u 20 h, u foajeu zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, Ansambl Antiphonus će, pod umjetničkom i dirigentskom palicom maestra Tomislava Fačinija, izvesti treći koncert iz ciklusa Triade. Gostuje turski glazbenik Görkem Şen, s glazbalom yaybahar koje je sam izumio.

Koncert nazvan Diagnosis donosi madrigale talijanskog skladatelja Carla Gesualda, znanog kao i Gesualda da Venose, aristokrata, poznavatelja glazbe i glazbenih trendova, ekperimentatora mikrotonalnosti, umjetnika glazbenog pera, ali i čembala, gitare i lutnje.

Njegovu povijest bolesti ispisao je prvi čovjek Antiphonusa, Tomislav Fačini:
„Pacijent pokazuje ekscesno ponašanje, partikularne interese, samodopadnost i pojačanu senzibilnost istodobno, do razmaženosti istančan ukus i osebujan stil. Mnogi su glazbenici poprilična suprotnost glazbi koju stvaraju. Gesualdo je, međutim bio, posve prožet istim duhom. Njegov je svojevrsni glazbeni autizam stvorio, kao školjka biser, nevjerojatno djelo - pomalo zastrašujuće, ali sjajno. Autor je glazbe koja je postala općim mjestom simptomatike manirizma. Carlo Gesualdo volio je glazbu, a ljude baš i ne, Čak ni žene, iako je rođen 8. marta!“

U intermezzima Antiphonusovih izvedbi nastupa gost iz Turske Görkem Şen, glazbenik izvan svake šablone i izumitelj unikatnog akustičnog instrumenta yaybahar, koji spojem žica, opruga i bubnjeva stvara hipnotizirajući zvuk te dotiče sfere nadnaravnog, a zvuči poput digitalnog sintisajzera.

Ansambl Antiphonus posebno zahvaljuje turskom kulturnom centru Zagreb Yunus Emre Enstitüsü. Ulaznice za koncert su u prodaji, a mogu se kupiti na info pultu Muzeja za umjetnost i obrt u radno vrijeme blagajne, i to po cijeni od 80 kuna (50 kuna za umirovljenike, studente i učenike, te 35 za prijatelje Ansambla te članove umjetničkih glazbenih udruga), kao i online u sustavu Entrio.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima