Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

m.leskovar majstorski

U četvrtak, 18. travnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa.

Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnat će njihov šef dirigent, maestro Enrico Dindo, a u prvom dijelu programa pridružit će im se Monika Leskovar.

Još su 2015. godine pokazali da su vrstan tandem za glazbu hrvatskih autora,kada su praizveli Koncert za violončelo i orkestar Frane Paraća.

Suparnici na glasovitom natjecanju Mstislav Rostropovič 1998., ali i kolege violončelisti, Monika Leskovar kao solistica i Enrico Dindo kao dirigent,

ovaj će put izvesti djela dvaju suvremenika,velikana hrvatske glazbe prošloga stoljeća: Rudolfa Matza i Brune Bjelinskog,od čijeg se rođenja uskoro navršava 110 godina.

Program će zaokružiti 7. simfonija, op. 70 Antonína Dvořáka, koja je s golemim uspjehom praizvedena u Londonu 1885. godine.

Nastala usred borbe Čeha za slobodu unutar Austro-Ugarske,nosi poruku otpora političkom pritisku; za razliku od najizvođenije i najpopularnije Simfonije „Iz novoga svijeta“,Sedma,

strukturom ambicioznija i sa svjesno utkanom univerzalnom porukom,smatra se Dvořákovim najvećim simfonijskim ostvarenjem.