Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

mag

Thorwald Jorgensen, jedan od vodećih svjetskih svirača teremina, održat će prvi koncert s tereminom ikada u glazbenoj povijesti grada Splita, u srijedu (28.8.), u pratnji odličnog MAGansambla s početkom u 20:30 sati u Muzeju grada Splita.

Jubilarni deseti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Tijekom prvih devet godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja. MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela.

Ovogodišnji glazbeni program jubilarnog desetog MAGfestivala donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Osim pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival, održat će se i brojna popratna događanja – koncerti na otvorenom danas, 26.8. od 19 sati na lokacijama Vestibula i Zlatnih vrata te okrugli stol na temu „Splitska glazbena scena prije deset godina i danas“ u ponedjeljak 2.9. u 11h u Muzeju grada Splita.

Ovogodišnji MAGfestival koncertom u srijedu (28.8.) otvorit će jedan od vodećih svjetskih svirača teremina Thorwald Jorgensen u pratnji MAGansambla.

Thorwald Jorgensen se nakon završetka konzervatorija, vrlo brzo istaknuo kao jedan od najprominentnijih svirača teremina te postiže zavidnu karijeru. Budući da je tehnika sviranja teremina slična tehnici sviranja gudačkog instrumenta, podučavala ga je Saskia Boon, bivša čelistica orkestra Royal Contcertgebouw. Thorwald je, kao solist, svirao s brojnim svjetskim orkestrima, a kao komorni glazbenik radi s pijanisticom Kamillom Bystrovom i gudačkim kvartetom iz Utrechta.

Thorwald potiče stvaranje novog repertoara za teremin tako da su skladatelji iz cijelog svijeta pisali djela za njega. Nedavno je i sam Thorwald započeo sa skladanjem, što je rezultiralo nekolicinom solističkih djela za teremin. Njegova prva kompozicija Distant Shores za teremin, glas i loopstation odmah je polučila uspjeh i snimljena je za televizijske i radio postaje u Kanadi, Turskoj, Kubi, Rusiji, Americi i Nizozemskoj. Thorwald trenutno svira na tereminu Ehterwave Pro MOOG. S njim će nastupiti i MAGansambl kojeg čine Marica Vilibić (violina), Luka Jadrić (violina), Ivor Ivančić (viola), Anthony Havelka (violončelo), Luka Brodarić (kontrabas), Dunja Čolić (oboa) , Yaroslav Sadovyy (klarinet) te Ivan Batoš (klavir).

Program:

Bohuslav Martinů
Fantasia, H301 za teremin, obou, gudački kvartet i klavir

Thorwald Jørgensen
Distant Shores za teremin, loopstation i glas

Ivan Končić
Galilean songs za teremin i gudački kvartet (praizvedba)
Io
Space walk / Europa
Space walk / Ganymede
Space walk / Callisto

Guillaume Connesson
Sextet za violinu, violu, kontrabas, obou, klarinet i klavir
Dynamique
Nocturne
Festif

Miklos Rosza
Spellbound concerto za teremin, obou, gudački kvintet i klavir

Svi koncerti se održavaju u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1) i počinju u 20 sati. Cijene ulaznica su 40 kn za pojedinačni koncert te paket za sve koncerte po cijeni od 140 kn, a mogu se kupiti na recepciji Muzeja grada Splita. Karte su mogu i rezervirati na kontakt telefon 021/ 360 – 171. Kako bi posjetiteljima koncerata priuštili poseban doživljaj uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.