Najave novih izdanja
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

paraf box

Nakon više od četrdeset godina od nastanka grupe i prvih snimaka autorskoga materijala, Paraf dobiva svoju antologiju, četverostruki CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. Posrijedi je jedan od najiščekivanijih diskografskih projekata na ovim prostorima, s obzirom da su Parafi jedini od relevantnih glazbenih formacija iz razdoblja punka i novog vala koji dosad na CD formatu nemaju zabilježen barem dio svoga stvaralaštva.

Box-set grupe Paraf konačno na CD-ima donosi sve originalne snimke koje su inicijalno objavile dvije ljubljanske diskografske kuće početkom osamdesetih godina. Također, box-set sadrži dosad neobjavljeni četvrti album Paraf Live sa snimkama uživo realiziranima 1985. i 1986. godine.

Sabrana djela 1976.-1987. sadrže sva tri studijska albuma Parafa: A dan je tako lijepo počeo, Izleti i Zastave, u njihovim originalnim oblicima te album uživo Paraf Live. Na studijskim albumima kao bonusi nalaze se oba singla Parafa Rijeka/Moj život je novi val te Fini dečko/Tužne uši. Također, kao bonus prvi album uključuje singl-verziju Narodne pjesme te po prvi puta kultnu skladbu izvođenu samo na koncertima Goli otok. Na drugom albumu Izleti nalaze se alternativne i demo verzije pjesama s albuma snimljene uživo. Bonusi s albuma Zastave uključuju alternativne verzije istih skladbi iz drugoga studijskoga sessiona te glazbu originalno snimljenu za dokumentarne filmove, kao i nedovršeni demo nikad objavljene skladbe Platno široko.

Booklet na 72 stranice uključuje mnogobrojne poznate i dosad neobjavljene fotografije banda, kao i kronologiju, bilješke Ivana Moleka i Velida Đekića te intervju koji je Bojan Mušćet vodio s originalnom postavom banda.

Objavljivanje sabranih djela Parafa ima funkciju bilježenja važnog dijela kulturne baštine jer su Parafi ključno utjecali na glazbena zbivanja

nekadašnje države. Krajem sedamdesetih i u prvoj polovici osamdesetih inaugurirali su i kreirali prekretnicu u poimanju i prakticiranju popularne glazbe kao i njezine uloge u društvu. Bili su među prvim punk pojavama izvan Velike Britanije a uz ljubljanske Pankrte u korak su slijedili globalni glazbeni prevrat koga su iz Britanije vodili Sex Pistols, The Clash, The Damned i drugi.

Posebno je velik njihov utjecaj na ono što danas poznajemo kao riječku rock scenu. Parafi su ključna pojava punk i novovalne eksplozije u gradu a uz djelovanje toga banda nastala je bogata scena, nadovezali su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, strip crtači, ogroman broj novih glazbenih sastava i svi drugi koji su obilježili propulzivnost riječkoga novovalnog naraštaja. Što je najbolje, Parafi su sve to uspjeli uraditi dvaput, s dvije postave - s prvom koja je iznjedrila punk na području bivše Jugoslavije, i s drugom koja je na istom području definirala novovalne post-punk idiome.

Rijeka ima atribut rock-grada i zbog snažnoga djelovanja naraštaja glazbenika iz šezdesetih godina. No, punk s Parafom kao predvodnikom najzaslužniji je za dobivanje takvoga atributa s obzirom na demokratičnost njegovih oblika pojavnosti: s punkom i novim valom glazbene ideje prezentirale su se na svakome koraku, ušle su duboko u pore grada i regije. Novi val i punkerski pokret obilježili su Rijeku više nego bilo koji drugi grad u Hrvatskoj i nekadašnjoj Jugoslaviji, a posljedice ’subkulturne revolucije’ osjete se i dan-danas. Rijeka je zbog ukorijenjenosti alternativne kulture u identitet grada prepoznatljiva u čitavoj državi, pa i šire.

Ovakav jedinstveni image imaju rijetki gradovi u svijetu, npr. Manchester u Velikoj Britaniji ili Seattle u Sjedinjenim Američkim Državama.

A DAN JE TAKO LIJEPO POČEO (1980.)

Ključni album jugoslavenske te jedan od ključnih albuma kontinentalne europske punk scene A dan je tako lijepo počeo manifestirao je meteorski bljesak prve postave Parafa. Tim albumom Paraf je ušao u antologiju lokalne i europske punk-supkulture, kao i u anale regionalne pop-kulture.

Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma, 'Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost'.

U originalnom press releaseu koji je pratio taj album piše: 'Parafi pjevaju o ulici koja znade biti podrugljiva i zajebantska, teška i mučna ulica tinejdžerskih nedoumica, strasti, zasebne mitologije i svog kuta promatranja… zato ova ploča donosi ironiju, podrugljivost, ludiranje i slobodan pristup tabuima malograđanske mediokritetske svakodnevnice.'

Dotad u jugoslavenskoj popularnoj glazbi gotovo nezamisliv, takav pristup osigurao je Parafima neprijeporan kulturološki pijedestal.

IZLETI (1981.)

Album Izleti značio je korak u drugu kadrovsku, diskografsku, pa i poetičnu fazu benda, nudeći kompleksnije čitanje i interpretaciju okruženja, ali i dalje čineći oporbu društvenim i političkim stereotipima te prihvatljivim mitologijama.

Izleti su na domaću scenu donijeli takav zvuk i produkciju gdje se sintesajzer koristio kao ravnopravan instrument, a ne tehnološko pomagalo. Instrumentalistička superiornost te ženski vokal otkrili su novo lice banda, a melodioznost i intuicija rezultirali su albumom koji je bio savršeno kompatibilan ondašnjim novovalnim prvacima svjetske scene.

Izleti su snažno utjecali na regionalnu glazbu, neke pjesme s albuma bile su soundtrack respektabilnih filmova, pjevačica Vim Cola postala je prva frontwoman novovalne scene a kultni splitski band Tužne uši nazvao se upravo prema pjesmi s Izleta.

ZASTAVE (1984.)

Treća faza djelovanja Parafa donosi njihov najkompleksniji i najambiciozniji diskografski korak. Album Zastave zaboravljeno je remek-djelo hrvatske i jugoslavenske rock glazbe, vizionarski proplamsaj i svojevrsno proročanstvo svega zla koje se počelo događati u nekadašnjoj domovini tek koju godinu nakon što su Parafi prestali s radom.

Zastave govore o kolektivnim ritualima u temelju nekadašnje zajednice, premda njih vidimo i kao civilizacijsku matricu posvuda, s naglaskom na njihovoj mitskoj, arhetipskoj podlozi. Zbog svoje dosljedne umjetničke centriranosti, besprijekorne glazbeno-tekstualne egzekucije zadanoga smjera, koja je uz to iznjedrila mračno-privlačnu, zloguku emocionalnost i zbog svoje autentične oporbe okovima društvene zbilje, Zastave su jedan od vrhunaca jugoslavenskog rocka.

Poprište susreta ideološke i mitološke stvarnosti detektirano je i opjevano tako da se cijeli album izdiže iznad vremena svoga nastanka, svaka pojedinačna pjesma kao da opisuje današnju stvarnost, temelje i uzroke aktualnih događaja.

PARAF LIVE (2018.)

Pojedinačno, članovi Parafa su se u desetljeću djelovanja, osim ostaloga, iskazali instrumentalističkim i vokalnim umijećem. Ritam-sekcija Zdrave Čabrijan - Pjer Ladavac bila je jedna od najstamenijih u bivšoj državi, a Raul Varljen je inovativno uklopio sintesajzer u zvuk banda dajući posve novu dimenziju zvučnoj slici. Nakon Valtera Kocijančića, gitaru su u Parafima svirali Mladen Vičić Ritchie, Claudio Žic, Robert Tičić Tica (došao u Paraf nakon raspada Termita, druge legende riječkoga punka) a nakon njegove smrti Mladen Ilić koji je u band stigao iz grupe Konjak.

U posljednjoj fazi djelovanja band se je koncentrirao na izvođenje pjesama sa zaključnoga studijskog albuma Zastave, uz nekoliko favorita s Izleta te jedinu pjesmu s prvog albuma – Živjela Jugoslavija. Tada je nastala i skladba Metalci, sadržajno nastavak tematike sa Zastava, urađena za istoimeni dokumentarni film.

Vrhunski glazbeni domet Parafa zabilježen je i na snimkama sa njihovih koncerata u razdoblju 1984.-1986. od kojih je sastavljen album Paraf Live.

Paraf - Sabrana djela 1976.-1987. uskoro će naći u fizičkoj i digitalnoj prodaji na iTunesu, Deezeru, Spotifyju i svim drugim relevantnim streaming servisima. CD box-set može se naručiti preko webshopa shop.dallas.si.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima