INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC02204

Nakon mnogobrojnih glazbenih i ostalih kulturnih događaja koji su održani prošlog tjedna diljem Zagreba, ustupila je velika završnica 30. Muzičkog Biennalea.

Muzički Biennale Zagreb je festival koji približava suvremenu glazbu i njenu integraciju u ostalim granama umjetnosti široj publici te se još od 1961. postavlja kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Zagrebu. Također je važno napomenuti kako Muzički biennale iz godine u godinu okuplja sve veći broj istaknutih umjetnika iz cijele Europe.

Tema koja se protezala cjelokupnim programom ovogodišnjeg Biennalea je „Grad i glazba“, a mnogobrojni su umjetnici svojim glazbenim djelima kao i inspirativnim izvedbama potaknuli sve zainteresirane na promišljanje o odnosu čovjeka i grada te utjecaj ubrzanog urbanog društva današnjice na običnog čovjeka.

DSC02133

Nakon iznimno bogatog programa protekli tjedan, festival je zatvoren praizvedbom baleta Hero is Tired skladatelja Frana Đurovića u prostorima Zagrebačkog kazališta mladih. Sjajna skupina mladih plesača Baletnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta Ivan plemeniti Zajc iz Rijeke. Svojom su uvježbanošću i savršenom sinkronizacijom pokreta prenijeli sve emocije koje je koreograf Giuseppe Spota uspješno predstavio. Plesna skupina je, kako u solo točkama, tako i u masovnim scenama bila usklađena sa modernom glazbom punom nepravilnih ritmova,a raznim promjenama tempa približavala je nemir koji raste u svima nama zbog odvraćanja od proste čovjekove prirode. Skladatelj je također pokazao svoje iskustvo u stvaranju električne glazbe i baratanju s elektroakustičkim elementima skladbe koje je doličan prostor zagrebačkog ZKM-a u potpunosti uspio približiti svim gledateljima. Performans je završio sa grupnom točkom koja je uz odličnu koreografiju i glazbu oduševljavala zapanjujućom igrom svjetla za koju je zaslužan majstor svjetla, Nuno Sasinha. Odlična plesna skupina još je jednom dokazala kako pokretom možemo prenijeti ono što je riječima neizrecivo, a u isto vrijeme ostaviti dovoljno prostora svakom gledatelju da sam promisli o svim porukama i pitanjima o kojima je ovo djelo progovorilo. Sintezom radova svih umjetnika koji su pridonijeli završnoj izvedbi definitivno možemo reći kako je ova točka ostala vrijedna pažnje i opravdala sva očekivanja pred koja su je stavili vjerni gledatelji zbog kojih se tražila karta više.

DSC1520

Nakon već 30. po redu uspješnog Muzičkog Biennalea Zagreb zaključujem da je ovaj festival izuzetno velik i važan događaj za kulturnu scenu grada te se možemo ponositi odličnom organizacijom i zanimljivim glazbeno-scenskim izvedbama koje Biennale karakteriziraju već godinama.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima