INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bd ttt

1964. Bob Dylan se prvi put pojavio na britanskim ljestvicama i to s pjesmom "The Times They Are A-Changin".

Događaji

1961. Doo-wop grupa The Marcels postigla je uspjeh karijere kad joj se obrada ‘Blue Moon’ našla na vrhu američke ljestvice singlova. Singl je prodan u preko milijun primjeraka, a pjesma kasnije uvrštena među ‘500 pjesama koje su oblikovale rock’n’roll’.

1964. Bob Dylan se prvi put pojavio na britanskim ljestvicama s "The Times They Are A-Changin". Dylan je pjesmu napisao kao pokušaj stvaranja "himne promjena" za to vrijeme. U siječnju 1984. mladi Steve Jobs je izgovorio drugi stih pjesme "The Times They Are a-Changin" na svom otvaranju skupštine dioničara Applea 1984. godine, gdje je prvi put predstavio Macintosh računalo.

1969. Jim Morrison se predao FBI-ju u Los Angelesu. Bio je tražen zbog šest različitih prekršaja počinjenih tijekom kontroverznog nastupa u Miamiju mjesec dana ranije. Pušten je uz jamčevinu od 2000 dolara.

1971. The Temptations su dobili svoj drugi singl na američkom broju jedan s ‘Just My Imagination (Running Away With Me)’. U Britaniji je singl stigao do osmog mjesta.

1983. nakon završetka turneje po Velikoj Britaniji, U2 se pojavio na Top Of The Pops izvodeći svoj najnoviji singl "Two Hearts Beat As One".

1993. deset godina nakon prvog izdanja, The Bluebells su imali britanski singl broj 1 s "Young At Heart" nakon što je pjesma objavljena u reklami za Volkswagen. Koautorica pjesme je članica Bananarame, Siobhan Fahey.

1993. ‘Songs of Faith and Devotion’ Depeche Modea popeo se na vrh britanske ljestvice albuma. Bio je to posljednji album Alana Wildera s bendom.

2008. Mariah Carey nadmašila je Elvisa u broju singlova na vrhu američke ljestvice. ‘Touch My Body’ postao je njen 18. broj jedan, dok ih je Elvis skupio 17, a Beatlesi su ostali nedodirljivi s njih 20.

2011. Adele je oborila rekord za najduži boravak na prvom mjestu britanske ljestvice albuma kao samostalna ženska umjetnica nakon što je njen drugi studijski album "21" proveo 10 uzastopnih tjedana na vrhu ljestvice. Prethodni rekord je držala Madonna 1990. sa kompilacijom najvećih hitova, "The Immaculate Collection".

Rođeni

1922./24. Doris Day, rođena kao Doris Mary Ann Kappelhoff, američka pjevačica, glumica i aktivistica. Day je govorila da je rođena 1924, a dokazano je drugačije tek na njen 95. rođendan, kad je Associated Press pronašao njen rodni list koji pokazuje datum rođenja iz 1922. godine. Među glumicama u Hollywoodu bilo je uobičajeno navesti mlađu dob nego što su zapravo bile. Iako je htjela postati pjevačica, prometna nezgoda u prvi je plan stavila njen pjevački talent. Umjetničko ime dobila je prema svojoj obradi pjesme "Day After Day". Godine 1945. postigla je svoj prvi hit, "Sentimental Journey"’, no uskoro je postala poznatija po svojoj filmskoj karijeri. Obje karijere dosegle su joj vrhunac istodobno: filmom "The Man Who Knew Too Much" te pjesmom u njemu, "Que Sera, Sera" iz 1956. godine. Kasnih 60-ih počela je voditi The Doris Day Show kako bi se izvukla iz bankrota, a sudski slučaj trajao je sve do sredine 80-ih (u dugovima ju je ostavio bivši muž). Zanimanje za nju povremeno je raslo kroz 90-e i 2000-e, naročito kada se njena "Perhaps, Perhaps, Perhaps" našla u nekoliko filmova i serija te kada je 2008. dobila Grammy za životno djelo. Posljednji album, "My Heart" izdala je 2011. godine. Preminula je 13. svibnja 2019. u 97. godini života.

1943. Richard George Manuel, kanadski glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist, pjevač i povremeni bubnjar sastava The Band. Preminuo je 1986. godine.

1944. Barry Pritchard, gitarist i pjevač engleske grupe The Fortunes. Grupa je 1965. imala singl na britanskom broju 2 i američkom broju 7 "You've Got Your Troubles" i hitove "Here It Comes Again" i "Storm in a Teacup". Pritchard je preminuo 11. siječnja 1999.

1949. engleski pjevač, tekstopisac i gitarist Richard Thompson koji je bio član Fairport Convention, a sada je solo umjetnik. Thompson je 1991. godine nagrađen nagradom Orville H. Gibson za najboljeg akustičnog gitaristu, a njegovo pisanje pjesama donijelo mu je nagradu Ivor Novello.

1968. Jamie Hewlett, engleski crtač stripova i dizajner. Najpoznatiji je po tome što je koautor stripa Tank Girl i sukreator virtualnog benda Gorillaz s Damonom Albarnom.

1968. Sebastian Bach, rođen kao Sebastian Philip Bierk, kanadski pjevač, najpoznatiji kao član skupine Skid Row od 1987. do 1996. godine.

1985. Leona Louise Lewis, britanska glazbenica i aktivistica. Karijeru je počela nakon pobjede u britanskom izdanju The X Factor-a, a njen prvi album ‘Spirit’ iz 2007. dosegao je vrh britanske i američke ljestvice. Izdala je otada još tri studijska albuma.



Izvještaji



Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu