INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cbs

1956. CBS je počeo emitirati prvu nacionalnu radio emisiju posvećenu rock’n’rollu pod nazivom ‘Rock and Roll Dance Party’. Vodio ju je slavni DJ Alan Freed.

Događaji

1962. U Ealing Jazz klubu u Londonu upoznali su se Brian Jones, Mick Jagger i Keith Richards. Iste godine osnovali su The Rolling Stones.

1978. The Police su izdali "Roxanne" kao prvi singl s debitantskog albuma "Outlandos D'Amour". Pjesma je napisana s gledišta muškarca koji se zaljubi u prostitutku. Naslov je proizašao iz imena lika u predstavi Cyrano de Bergerac, kojeg je Sting vidio na starom plakatu koji je visio u foajeu hotela u Parizu u Francuskoj, gdje je grupa boravila. Pjesma nije bila uspješna, ali kad je ponovno objavljena 1979. godine, dosegla je 12. mjesto britanske liste.
1979. The Doobie Brothers jedini su put bili na vrhu američke ljestvice albuma, a to im je omogućio uspješni ‘Minute By Minute’. Na njemu se našao Grammyjem ovjenčan hit ‘What a Fool Believes’.

1981. Bruce Springsteen i The E Street Band su započeli svoju prvu turneju u Hamburgu u Njemačkoj. Springsteenu je ovo bila prva turneja izvan SAD-a.

1985. Wham! su postali prvi zapadni pop glazbenici koji su svirali u Kini. Nastupili su u Pekingu.
1988. Alice Cooper gotovo se objesio tijekom isprobavanja užadi namijenjenih za točku tijekom koncerta. Spasio ga je roadie.
1997. Liam Gallagher iz Oasis oženio je Patsy Kensit u Londonu. Par se rastao tri godine kasnije.
2002. Gareth Gates, natjecatelj UK Pop Idola, našao se na prvom mjestu britanske ljestvice singlova s ‘Unchained Melody’. Bio je to već sedmi put da se ta pjesma, svaki put u drugoj verziji, našla u top 40 te ljestvice.

2003. Avril Lavigne je dominirala na dodjeli kanadske nagrade Junos, osvojivši četiri nagrade, uključujući nagrade za najbolji singl, album i novog izvođača. Shania Twain koja je vodila emisiju osvojila je tri nagrade. Najbolja grupa bila je Sum 41.

2015. izvorni rukopis Don McLeanove "American Pie" je prodan za 1,2 milijuna američkih dolara na aukciji u New Yorku. McLean je rekao kako je pisanje pjesme "mistično putovanje u njegovu prošlost". Spominjana fraza "onoga dana kad je glazba umrla" odnosi se na zrakoplovnu nesreću 1959. godine u kojoj su poginuli izvođači ranih rock and rolla Buddy Holly, The Big Bopper i Ritchie Valens.

Rođeni

1915. Billie Holiday, rođena kao Eleanora Fagan, američka jazz glazbenica. Poznata i kao ‘Lady Day’, jedna je od najvećih jazz pjevačica svih vremena. Karijeru je počela s 18 godina, kad je napravila svoje prve snimke s producentom Johnom Hammondom. Nekoliko godina kasnije dosegla je nacionalnu popularnost nastupajući s Countom Basiejem. Idućih deset godina bilo je najuspješnije za Billie, a ispunila ih je hitovima ‘Summertime’, ‘Strange Fruit’, ‘Embraceable You’, ‘Lover Man’ i mnogim drugima. Autobiografija i album ‘Lady Sings the Blues’ također su pridonijeli nastavku njene popularnosti (kasnije je snimljen i istoimeni film s Dianom Ross u ulozi Billie). Preminula je od posljedica ciroze jetre 1959. godine. Posthumno je inaugurirana u Rock and Roll Hall of Fame i još nekoliko jazz institucija te dobila Grammy za životno djelo, a VH1 ju je proglasio šestom najvećom ženom rock glazbe.

1937. Charlie Thomas, pjevač američke doo-wop i R&B grupe The Drifters koji su 1960. imali singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Save The Last Dance For Me" i preko 12 drugih hitova.

1947. Florian Schneider-Esleben, njemački glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač grupe Kraftwerk 1970. i njen član do 2008. godine.
1948. John William Oates, američki glazbenik, najpoznatiji kao dio dvojca Hall & Oates.

1950. engleski rock i pop pjevač Steve Ellis iz grupe Love Affair koji su 1968. imali britanski singl boj 1, "Everlasting Love". Kasnije je bio član rock benda Widowmaker.

1952. američki glazbenik Bruce Gary, najpoznatiji kao bubnjar grupe The Knack. Njihov prvi singl, "My Sharona", bio je 1979. međunarodni hit broj 1. Njihov album "Get The Knack" postao je jedan od najuspješnijih debija u povijesti, prodavši se u više od milijun primjeraka u manje od dva mjeseca i provevši pet tjedana na prvom mjestu Billboardove ljestvice albuma.

1991. britanska pjevačica i kantautorica Anne-Marie. 2016. je postigla singl broj 1 u Velikoj Britaniji, "Rockabye", s Clean Banditom i Sean Paulom.

Preminuli

1981. Christopher ‘Kit’ Sebastian Lambert (r. 1935.), britanski producent i menadžer, najpoznatiji kao osnivač Track Records, producent glazbe Jimija Hendrixa, Johna Lennona i Yoko Ono te Arthura Browna te menadžer grupe The Who, zajedno s Chrisom Stampom.
1994. Lee Brilleaux, rođen kao Lee John Collinson 1952., britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač pub rock benda Dr. Feelgood.

2000. Heinz, basist i pjevač grupe The Tornadoes umro je u dobi od 57 godina.

2013. Jeremy Andrew ‘Andy’ Johns, britanski producent i inženjer zvuka, najpoznatiji kao producent albuma ‘Highway’ i ‘Heartbreaker’ grupe Free, ‘Marquee Moon’ Televisiona, ‘The Extremist’ i ‘Time Machine’ Joea Satrianija te inžinjer na albumima ‘Disposable’ The Deviantsa, ‘Blind Faith’ istoimene grupe, svih studijskih albuma Led Zeppelina osim prvog, ‘Sticky Fingers’, ‘Exile on Main St.’, ‘Goats Head Soup’ i ‘It’s Only Rock and Roll’ Rolling Stonesa te ‘Crossroads’ i ‘Eric Clapton’ Erica Claptona.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici