Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

lado pula 20

Pedesetak umjetnika folklornog ansambla Lado kroz dvanaest savršeno ukomponiranih koreografija pjesme i plesa oduševilo je brojnu publiku pulske Arene. Usklađenost glazbe i pokreta u ritmovima starih hrvatskih pjesama, dodatno pojačana vizualnim efektom hrvatskih tradicionalnih nošnji te popraćena klasičnim narodnim instrumentima bila je na vrhunskoj razini kroz cijelo vrijeme izvedbe ovih višestruko talentiranih umjetnika.

Narodne nošnje, od kojih su poneke teške i do devet kilograma izmjenjivale su se sa svakom koreografijom kroz cijelu večer, dok su članovi ansambla fluidnim pokretima davali dojam da su laki kao pero. Uz ljetne temperature, dodatak zahtjevnih akrobacija koje je Lado izveo zaista su adekvatan razlog za komplimente svim članovima ansambla.

lado pula 15

Autori koreografija koji slave nacionalno naslijeđe Dalmatinske zagore i Baranje, preko Hrvatskog zagorja i Međimurja su poznati hrvatski etnokoreograf dr. sc. Ivan Ivančan, Iva Cvetko, Senka Jurina, Stjepan Perko te Andrija Ivančan koji je ujedno i umjetnički voditelj ansambla Lado.

Pulska je arena tako jučer, nošena pokretima više od 50 izvođača i ritmom 14 glazbenika, proslavila kulturno naslijeđe različitih dijelova Republike Hrvatske, dok je publika uživala u izvedbama poput „Volim gajde, nek' tambure troje“, „Lindžo“, „Da bi se zrušile te Legradske gore“, „Ma' Rožica“ itd.

lado pula 28

Lado ima oko 1.500 primjeraka narodnih nošnji te je održao više od 5.000 koncerata u cijelom svijetu. Kroz svojih 69 godina postojanja osvojio je brojne nagrade te je jedan od najcjenjenijih ansambla te vrste na svijetu. U pulskom Amfiteatru njihov je nastup bio, ne samo objeručke prihvaćen, već proslavljen ovacijama publike, uz nadu da će ovakvih izvedbi biti i više u budućnosti.