Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

oh see1

Četvrtak navečer, uobičajena vreva i galama Oranienstraße i dugačak red niz ulicu ispred kultnog kluba SO36 u srcu Kreuzberga. Uobičajeno, još jedan rasprodan koncert u gradu, preciznije kvartu, koji nikad ne spava. John Dwyer, renesansni čovjek 21. stoljeća kako mu tepaju neki svjetski glazbeni mediji, na europskoj je turneji sa svojim bendom čiji naziv mijenja češće nego gitare na kojima svira. Od nekadašnjih The Oh Sees, preko Thee Oh Sees do današnjih Oh Sees, jedina konstanta benda upravo je njegov frontmen i perpetuum mobile, John Dwyer. S devetnaest studijskih albuma iza sebe, ovaj kalifornijski rock ekscentrik ne prestaje oduševljavati svoje vjerne fanove energičnim nastupima, isporučujući dozu sirovog garažnog rokenrola gdje god se pojavi.

oh see2

Očekivanja pred berlinski nastup bila su velika, a priliku da otvore večer pred zahtjevnom publikom dobila su čak dva lokalna benda. I dok je za vrijeme nastupa sastava Exit Group većina rulje još uvijek stajala na cesti i ispijala svoje pive iz obližnjeg Spätija, nastup druge predgrupe potpuno neočekivano odjeknuo je kao energična i zvučna bomba te privukao većinu rulje koja je te večeri došla s ciljem štovanja samo jednog, glavnog izvođača. Häxxan, taj suludi trojac iz Tel Aviva s berlinskom adresom, pomeo je sve pred sobom i do kraja svojeg seta uspio razdrmati i zadnje skeptike u publici koja je već dupkom napunila klub. Oduševljena lica i znojne glave nisu bila ni svjesna što ih je snašlo. Kao štićenici indie labela Slovenly Recordings, dečki ne skrivaju svoje najveće uzore/uzora (naravno, Johna Dwyera, op.a.), i možda su baš zato te večeri doslovno rasturili sve pred sobom. Kasnije se pokazalo da to i nije bila sasvim dobra ideja, jer koliko god to neobično zvučalo, u ovom je slučaju nastup predgrupe zasjenio nastup zvijezda večeri.

haxxan

Nepošteno bi bilo reći da Oh Sees nisu opravdali velika očekivanja. Zarazni ritmovi i Dwyerova nepresušna energija popraćena uigranim sastavom u kojem su trenutno dva bubnjara, većinu su vremena izazivali nekontrolirano sveopće cupkanje i glavinjanje. Masovni delirij publike osobito su izazvale “starije“ stvari poput The Dream i Contraption/Soul Desert s albuma Carrion Crawler/The Dream. Wunderkind Dwyer bio je očekivano opušten i dobro raspoložen, a i sam je u nekoliko navrata pohvalio dečke iz Häxxana. Oh Sees su sve odradili kako treba, bez zamjerke ili ikakvog i minimalnog razočaranja, no u usporedbi s konstantnom količinom buke i energije koju je od početka do kraja svojeg seta isporučila spomenuta trojka, Dwyer i njegova ekipa nekim svojim laganijim stvarima i dosta praznog hoda između pjesama jednostavno nisu uspjeli svoj nastup zaokružiti u jednu ritmičnu cjelinu. Ukratko, Oh Sees su svakako ispunili očekivanja, dok su ih  Häxxan definitivno nadmašili.

oh see3

I jedna trivia za kraj. Tijekom cijelog koncerta broj mobitela u zraku mogao se izbrojati na prste jedne ruke. Iako S036 nije jedan od berlinskih klubova u kojem je potpuno zabranjeno snimanje i fotografiranje, publika se ipak više držala tog nepisanog pravila nego onog o zabrani pušenja. A da mobiteli nisu neka furka dokazala je i nekolicina posjetitelja koja je u pauzama između bendova vrijeme kratila čitanjem knjiga. Berlinsko isfuravanje ili ne, miljama daleko od navika hrvatske publike.