Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

55E6775436974A1FB59DF78AA6E62D45

Datum Indirekt Showcase festivala u Beogradu se približava, ali ni Zagrepčani nisu ostali uskraćeni: naime, Indirekt sada već ima običaj tijekom godine organizirati nekoliko manjih svirki ususret idućem izdanju u Umagu. Ove godine smo to dočekali već početkom listopada: tako je ovoga petka Kulturni centar Mesnička otvorio svoja skromna vrata i ugostio dva izvodača; iz Beograda nam je stigao R O G I, dok su iz dalekog nam Chicaga stigli Paul Cherry.

44050C4F3BB049CBB590B7A1FE143CEF

Koncertni prostor Kulturnog centra Mesnička pomalo podsjeća na malešan Indirekt Music House, bungalov prilagođen za manje koncerte i aftere na ljetnom izdanju Indirekta u Umagu, tako da mi se zaista svidio odabir prostora za ovaj event. Zbog limitiranog broja ulaznica puštenih u prodaju, koncert je rasprodan, te se mali prostor Kulturnog centra u kratkom roku popunio. Pozornicu je prvo zauzeo R O G I, simpatičan beogradski glazbenik čiji zvuk pomalo asocira na zagrebačkog Svemirka. Ovo mu je bio prvi nastup u Zagrebu, no već napominje kako idući put dovodi i bend. Jednosatnom svirkom proveo nas je kroz pjesme sa svog albuma „U međuvremenu“ (2016.).

826601EA4ED148E1BC1BB98491B07783

Koncert je započeo drugom pjesmom s navedenog albuma, „Idemo“, koja je odlično poslužila kao intro u Igorov opuštajući svijet. U sličnom tonu (možda mrvu nostalgičnom) nastavio je pričati o 'sedenju na podu, traženju davno izgubljenog zvuka i slušanju omiljenih ploča' pjesmom „Ploče“. Pozornost je privukao pjesmom „Ono što odmiče“ za čiji je kraj 'posudio' Nietzscheove riječi: „dobri ljudi su ugrožena vrsta“. Svoju glazbenu priču inspiriranu ambijentalnim zvukom, jazzom, igrom semplovima i prepoznatljivom kombinacijom vedrih i melankoličnih tonova zaršio je pjesmom „Ovaj momenat je sve“.

EAA8FFB2347A465BB7077A4555CFA02E

Glazbeno umrežavanje, Indirektova specijalnost, nastavilo se uz Paul Cherry, čikaški šesteročlani sastav u čijem zvuku zaista svašta možemo pronaći: malo r&b-a, malo soula, malo jazza, malo dream popa, a sve to zaokruženo je smooth zvukom koji nas podsjeća na neka davnija vremena; možda bi ih se moglo opisati kao stoner meets smooth. Ovo im je bio prvi nastup na prvoj Europskoj turneji; u srpnju su nastupali na Pitchfork festivalu, a nakon Mesničke produžili su na Vanishing Point festival u Budimpešti. Simpatični momci tražili su od nas razumijevanje; nisu se osjećali kao da su u top formi zbog iscrpljujućeg putovanja i jet laga, no ubrzo se pokazalo kako to baš i nije imalo efekta na njihov nastup. Koncert su simbolično otvorili s pjesmom „Hello again“ te je simbolično završili pozdravom hrvatskoj publici: „hello croatian friend.“ Tu je Paul Cherewick uzeo trenutak da iskaže oduševljenje benda što se „pojavilo više od troje ljudi“, što ih je učinilo vidno vedrima i željnima da nas zadovolje svojim nastupom. Nastavili su nizati pjesme s njihovog posljednjeg albuma objavljenog u ožujku ove godine („Flavour“) pjesmama „Like Yesterday“, „Your Letter“, „So Easy“ i „The Comeback“, dok su jednu stvar ubacili i s prvog EP-a, „Hey Girl.“ Bend bih preporučila svakome tko u pjesmama traži sentimentalne teme isprepletene s temom društvenih mreža i aplikacija sa nostalgijom pogođenom baš na pravim mjestima.

1084C400CC5F4D5FB21A70F4F185F53B

Paul Cherry i R O G I nastavili su druženje s publikom u neformalnijem obiku, dok je DJ Dom Smith kao i uvijek bio zadužen za pomno odabrane pjesme aftera da nas makar još malo zadrže u indirekt stanju uma.