Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/kamelothu2018

12 kamelot by martina rusalka sesticEgy, kettő, három – u prijevodu jedan, dva, tri – jedine su tri mađarske riječi koje je Tomy Karevik naučio od Olivera Palotaia, Kamelotovog Mađara na klavijaturama.

Kamelot je naime u utorak, 9. listopada, nastupio u Budimpešti u budimskom klubu Barba Negra u društvu njemačkog benda Leaves' Eyes pred skoro pa rasprodanom dvoranom.

4 leaves eyes by martina rusalka sesticMoram priznati da od Leaves' Eyes i nisam imala prevelika očekivanja jer me baš i nisu ostavili pod dojmom kad sam ih zadnji put slušala na Metalcampu prije otprilike osam godina. Doduše, svirali su na velikoj pozornici u nekom dosta nezgodnom podnevnom terminu usred prevrućeg ljetnog dana. Tada je s njima još uvijek bila Liv Kristine koju su u maniri meksičke sapunice nedavno izbacili iz benda i na njeno mjesto doveli mladu Finkinju Elinu Siiralu. No ipak nećemo trošiti riječi na tračeve… Elina je talentirana pjevačica, pomalo mi je djelovala plaho i sramežljivo, ali kako se koncert približavao kraju tako je njena scenska prisutnost bila izražajnija. Solidan broj ljudi pred binom je očito uživao u setlisti kojom su promovirali svoj sedmi studijski album Sign of the Dragonhead. Pred kraj nastupa je Alexander Krull izašao na scenu u chainmaillu, s vikinškom kacigom na glavi i mačem u ruci i time upotpunio izvedbe pjesama Beowulf i Haraldskvæði.

17 kamelot by martina rusalka sesticNakon opuštenog Vikinškog seta, došlo je vrijeme i za željno očekivani Kamelot. I par dana nakon koncerta imam osjećaj da sam zapravo gledala reprizu nastupa kojeg su održali u Budimpešti prije dvije godine. Zapravo i ne reprizu, nego puno bolju verziju jer sam napokon uspjela uživati bez da toliko mislim na Roya Khana i činjenicu da sam propustila otići na njihov koncert u toj staroj postavi.
Maleni „dodatak“ koji mi je popravio sliku je i to što su na turneju poveli Lauren Hart koju inače imamo prilike čuti u sve popularnijem bendu Once Human. Odlično se snašla u ulogama koje su pjevali Shagrath, Alissa White-Gluz i Elyze Ryd između ostalih.
 
20 kamelot by martina rusalka sestic(I dok pišem ove redove shvatila sam zbog čega mi je sve izgledalo kao repriza. Radi se o trenutku kada je Tommy pružio mikrofon djevojci iz publike koja je potom savršeno otpjevala dio refrena pjesme Forever. Tko zna, možda za dvije godine ta djevojka napokon i stane na pozornicu i zapjeva rame uz rame s Karevikom.)
Kroz skoro dva sata koncertnog programa, Kamelot nas je proveo većinom kroz zadnja dva albuma, Haven i The Shadow Theory, uz nekoliko neizostavnih vječnih hitova poput pjesama Karma, The Great Pandemonium, March of Mephisto i When the Lights are Down.
 
21 kamelot by martina rusalka sesticThomas Youngblood, ili Mr. Kamelot, bio je posebno dobro raspoložen i unatoč manjim problemima sa zvukom izvukao svaku solažu bez zamjerke. Ipak se radi o melodijama koje su više od ičega simbol benda – pomalo orijentalne i melankoličnog prizvuka. Melankolične zato što govore o njegovom životu koji ga nije mazio. Kako mi je i sam jednom prilikom ispričao, glazba ga je spasila. I dobro da se našao u tome, bila bi prava šteta da u svijetu metal glazbe nema i Kamelota.

{gallery}kamelothu2018{/gallery}