DSC05616a

Ljubljanski Centar urbane kulture - Kino Šiška u subotu je ugostilo jednu od najzanimljivijih pojava na glazbenoj sceni u zadnje vrijeme, losanđeleski electro-pop/funk/jazz sastav Knower. Izvorno dvojac kojeg su osnovali multiinstrumentalist Louis Cole i Genevieve Artadi, pjevačica i autorica, Knower su popularnost stekli objavljivanjem samostalno produciranih pjesama popraćenih zabavnim niskobudžetnim video spotovima na YouTubeu, te uskoro zaradili simpatije publike i poštovanje kritike i kolega iz glazbenih krugova.

Oboje školovani glazbenici, Louis Cole i Genevieve Artadi uskoro su pojačali snage udruživši se s drugim sjajnim glazbenicima, među kojima najčešće surađuju s basistom Samom Wilkesom i saksofonistom Samom Gendelom. Na ljubljanski su pak koncert stigli bez spomenute dvojice, u nestandardnom peteročlanom sastavu s dva klavijaturista i basistom s kojima prvi put sviraju uživo, no publici su pružili upravo onakvu čvrstu, uigranu i zaigranu klupsku svirku kakvu je i očekivala.

DSC05668a

U intimnom i kvalitetno ozvučenom prostoru kina Šiška – sada koncertnoj dvorani u sklopu modernog kulturnog centra nastalog prenamjenom i renovacijom kina koje je u istom prostoru djelovalo od 1962. godine – publika željna svježe i kvalitetne urbane glazbe došla je na svoje tijekom stominutnog nastupa tijekom kojeg su nas Knower počastili svojim poznatijim stvarima kao što su „Overtime“, „Hanging on“ i „Time Traveler“, ali i razigranim improvizacijama te jednim demo uratkom koji su, prema riječima Louisa Colea, dosad samo jednom zajedno jammali u hotelskoj sobi.

Uz vrhunsko glazbeno umijeće svih članova sastava koje se ogledalo kako u zajedničkoj svirci, tako i u povremenim solo točkama, Knower su nas proveli svojim nevelikim ali raznolikim opusom i pritom zabavili neopterećenim i opuštenim scenskim nastupom, duhovitim komentarima i prepričavanjem raznih anegdota, od kojih je slovenskoj publici najsimpatičnija bila ona s posjeta Postojnskoj jami ranije toga dana. Očito poneseni reakcijama vidno oduševljene publike koja ih najradije ne bi bila pustila da odu s bine, Knower su odsvirali čak dva, doduše kratka, bisa, donijevši dašak bjelosvjetske glazbene scene u naše susjedstvo.

DSC05701a

Za tu koncertnu poslasticu zaslužan je program Musicology Barcaffé Sessions u sklopu kojeg su u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji koncerte održala brojna zvučna imena, a od predstojećih nastupa valja istaknuti Keziaha Jonesa u zagrebačkoj Tvornici kulture 1. prosinca, dok je predstavnik organizatora najavio i nastup zasad još nepoznatog posebno „velikog“ izvođača na ljubljanskim Križankama idućega ljeta.

DSC05541b.jpg DSC05576a.jpg DSC05583b.jpg

DSC05591a.jpg DSC05595bb.jpg DSC05599b.jpg

DSC05611a.jpg DSC05616a.jpg DSC05617a.jpg

DSC05638b.jpg DSC05646a.jpg DSC05665a.jpg

DSC05668a.jpg DSC05671a.jpg DSC05700a.jpg

DSC05701a.jpg DSC05726a.jpg DSC05750a.jpg

DSC05756a.jpg