Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

vlcsnap 2018 12 23 10h31m59s689

„Hard place – dobri duh rock'n'rolla“ kafić je i klub koji se voli predstaviti kao „najveći mali rock klub u Zagrebu“. U ovo predblagdansko vrijeme najavio je tradicionalni koncert punk/rock-grupe „Zadruge“ iz Zaboka, koja je tijekom devedestih izdala tri albuma te prikupila vjernu publiku, a u međuvremenu pridobila i nove generacije. Klub/kafić lagano se popunjavao obožavateljima ovog kultnog zagorskog benda nakon 20 sati.

Nešto prije 23 sata pred mikrofon je izišao Pišta, domaćin kluba te predstavio bend i zaželio dobru zabavu. Koncert je započeo u 22.55, žestokom izvedbom pjesme „Od blata do neba“ („Mislili sme da su zidi oko nas/Visoki i jaki/Mislili sme da ni vekši od nas/Nemreju ih prejti…). Krešin hrapav, pravi rokersko-pankerski glas sa žestokim tekstovima najavio je da probija sve granice i bezvremenski gađa u bit svih problema. Uslijedila je i „Plahnem te z bičem“ s istoimenog drugog albuma. Kreš je pozdravio nazočne, ispričao se što više ne skače po pozornici „ne zato kaj ne more, neg neče“ te je tako odmah ostvario lijep i topao kontakt s publikom. Ubrzo je skinuo sa sebe košulju ispod koje je bila crna majica s likom Simpsona i natpisom „Never too old to rock!“. Nakon toga uslijedila je „Ljuta guja“, žestoka stvar s albuma prvijenca, pa „Strah“ i „Avion, lopata, štilj“ na kojima se već publika totalno razbacala. Koncert su nastavili setom brzih stvari „Sraka“, koju su izveli izvježbano brzo i ludo, a nakon toga su išle pjesme „Guska“ te odlična izvedba pjesme „Koštala si me“. Znalački, kao bend s iskustvom, malo su prividno stali na loptu s pjesmom „Krava mi je vušla“, ali u bržem dijelu te iste pjesme opet je došlo do punkerskog razbacivanja ekipe pred pozornicom, a pojedinci su već bili goli do pasa. Poslije toga ponovno hit s prve ploče „Ja živim vu malemu selu“ s idiličnim tekstom („Ja živim vu malomu selu/Gde asfalta tak i još ne bu/Gde plodne su njive i zelene šume/A krava se pase po bregu…/I ne bi ja drugde štel biti/Lijepe je iti po blatu/Črez zelene šume i šarene brege/I saki dan videti kravu…“) ali izvedena u nekom novom aranžmanu, ritmičnijem i drukčijem od izvornika s prve ploče. Uslijedila je pjesma „Šaka žute zemlje“ s trećeg albuma.

Nakon toga Kreš nas je retorički pitao kakva nam je bila poljoprivredna godina i sam zaključio da to u stvari nije ni bitno te najavio žestoku „2x2“, pri čemu je krenulo novo razbacivanje u publici. U gužvi je zamjetan bio i jedan gospodin koji se doslovno skinuo do donjeg rublja, jer mu je vjerojatno bilo vruće. Iduća je bila „Mene nemre niko nič“ s odličnim refrenom koji je totalno zapalio publiku. Svjesni vruće atmosfere, Kreš i dečki su krenuli s pjesmom „Ogenj“, također s prvog albuma („Nijesam ja hital/Deske na vatru/Vatra je bila, Sila je to/Ogenj je gorel/Gorele je, gorele/Jake je gorele, I je gorele…“).

Nakon te pjesme, netko iz publike Krešu je ponudio s nečim (vinčeko?) iz neke plastične boce i frontmen si je gucnuo upitavši „Kaj je to, ulje za getribu?“. Gucnuo je i zaključio: „Dobra je!“, a zatim je najavio goste Tihomira i Miroslava, članove Puhačkog orkestra „Ive Tijardovića“ iz Svetog Križa Začretje, koje je predstavio kao „Creme de la crème“ domaće pleh glazbe. Dečki su s trubom i tombonom pomagali u izvedbi pjesama „Pepica“ i „Teške mi je“, izvrsno popunili zvuk, a publika je to odlično prihvatila.

Nakon toga Kreš je s nama podijelio anegdotu o tome kako je „Zadruga“ dobila ponudu sudjelovanja na etno-festivalu u Neumu pa se stvaralački borila s pisanjem neke skladbe posebno za tu priliku i tako napravili „Komanduj napre“. U izvedbi ove pjesme su iz zadnje note na solo gitari uvježbano napravili prijelaz u „Malu Čiči“, vjerojatno njihov najpoznatiji hit, koja je u stvari obrada skladbe ansambla „Gradiščani“ iz 1970. godine. Tu su ruke bile u zraku, osmijeh se našao na licima prisutnih, opet je pojedince ponijelo, a „Hiti se na pleča“ samo je dolila ulje na vatru i izazvala totalnu euforiju: bacakanja i punkerska sudaranja.

vlcsnap 2018 12 23 10h30m44s843

Opet je „Zadruga“ znalački smirila atmosferu, jer je uslijedila uvodna pjesma s drugog albuma „Tan du gej“ (poznatija po refrenu „Zora zove“). Ovdje je gitarist izveo vrlo impresivan solo, tehnički savršeno izveden. Nakon toga je krenula pjesma „Zagorski Tarzan“ koja krene kao laganica, ali se uspalila prema refrenu pa je tako reagirala i na publiku: „Ja sam hrzan zagorski Tarzan/Teri išče po huste ljude/teri navek ti veli živeli/i hodi bume si spili“. Ponovno vrhunska ritmička izvedba i solaža.

Ne čudi da je iduća pjesma „Nebo i zemlja“ bila odlično primljena od publike, jer to im je jedna od najboljih pjesama. U ovoj živoj izvedbi bila je zamjetna odlična komunikacija gitariste i basiste. Ali solaže su dečke oznojile pa su se brisali ručnicima, što je Kreš iskoristio za usporedbu s tenisačima, ono kad ih gledamo na TV da stanu, brišu se pa TV-pretplatnici s pravom misle: „Zakaj si stal, igraj, pa zakaj plaćam TV-pretplatu?!“. Pozvao je ponovno goste te su Miroslav i Tihomir pomogli u izvedbi pjesme „Nekak mi je lepše biti sam“. Izvedbu je dodatno uljepšao basist Niđo svojim solom i kreativni Krumpa sa svojim gitarskim solom.

Nakon toga Kreš je najavio da nema bisa, te da će band izvesti još samo dvije pjesme, a da zatim idu svi piti na šank. I onda su krenuli s „Meda i mlijeka“, pjesmom s trećeg albuma na koju se publika ponovo razbacala. Bend je ovu stvar izveo s efektnom stankom usred pjesme od 2-3 sekunde, nakon koje su uvježbano svi zajedno krenuli, što svatko tko se bavio glazbom zna da je izuzetno teško izvesti te su tako još jednom dokazali svoju vrhunsku uvježbanost. Zatim su nastavili s istom stvari u kojoj je Kreš predstavio bend, pri čemu bi svatko od predstavljenih odsvirao kraći solo na svom instrumentu. Sve što je lijepo kratko traje, pa je tako Kreš najavio zadnju stvar i još jednom rekao da nema bisa („jer smo si malo pocugali“) te je započela „Kad bil sem mlad“. Na onom laganijem, sentiš dijelu, prisutni su se zagrlili u kolo ili „lanac ljubavi“, a kod ubrzavanja su se ponovno razbacali, bubnjar je pred kraj pjesme prašio triole i stvar je završila totalnim tušem. Potom se Kreš zahvalio s „Fala lepa, vidimo se na šanku!“ te je u 0:40 iz zvučnika krenula stara dobra Azra s pjesmom „Užas je moja furka“, što je značilo da od bisa definitivno biti neće ništa.

vlcsnap 2018 12 23 10h33m22s939

Koncert je bio vrhunski, atmosfera uzavrela, ambijent adekvatan, komunikacija s publikom odlična, a prisutni su se nauživali i dobili što su željeli. Meni je nedostajala „Micika“ s trećeg albuma, mogla je ići i na uštrb neke pjesme s drugog albuma „Hiti se na pleča“, ali mislim da je koncert ispunio sva očekivanja. „Zadruga“ se definitivno pokazala u najboljem izdanju: uvježbana, profesionalna te još uvijek svježa i zabavna. Svaka čast, dečki, jer kao što i kaže tekst jedne vaše pjesme: „Kad ja znam svoje, kad ja delam svoje/Kaj mene gdo more?/Mene nemre niko nič…“ i tako već gotovo 30 godina.

vlcsnap-2018-12-23-10h27m58s485.jpg vlcsnap-2018-12-23-10h28m26s479.jpg vlcsnap-2018-12-23-10h28m35s596.jpg

vlcsnap-2018-12-23-10h29m44s234.jpg vlcsnap-2018-12-23-10h30m44s843.jpg vlcsnap-2018-12-23-10h31m17s161.jpg

vlcsnap-2018-12-23-10h31m59s689.jpg vlcsnap-2018-12-23-10h32m21s206.jpg vlcsnap-2018-12-23-10h33m22s939.jpg

vlcsnap-2018-12-23-10h33m56s703.jpg