Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 3649

Drugi dan Antivalentinova bio je ponešto drukčiji od prethodnog. Noseći se krilaticom za svakoga ponešto, nastupio je jedan mladi i novi riječki bend „Turisti“, zatim beogradski hip-hop trio „Bad Copy“, legendarni „Kojoti“ i zvijezde večeri – „Let 3“.

„Turisti“ su mladi riječki rock-band koji nastupa od 2017. godine, a sastavljen je od glazbenika koji imaju iskustva. Pjevačica Iva Močibob, bila je član ženske riječke skupine „E. N. I.“, gitarist Vava svirao je u poznatom „Lauferu“, a bubnjeve svira Bobo Grujčić (bivši član grupe „Kojoti“, „Grad“, „En Face“ i „Let 3“). Izdali su veliki broj singlica, snimili dva autorska albuma ”Human_esque” (2017.) te dovršili snimanje drugog albuma „Nepobjedivi“ koji je trebao izići početkom ove godine. Materijala, znanja i energije je očito bilo, ali ne i publike u tad još prilično praznom Boćarskom domu, ali to je vjerojatno problem s kojim se mora suočiti svaki bend koji nastupa prvi na ovakvim, u stvari, dugotrajnim koncertima. Već na prvu podsjetili su me na riječku novovalnu scenu s početka osamdesetih, pa čak malo i na grupu „Blondie“. Među mnogim pjesmama koje su svirali bile su i „Žena od pijeska“, „Buket sunca“, „Nepobjedivi“, „Nonsens“, a zatim i „Javna kupatila“, obrada pjesme grupe „Parafi“, koja je u njihovoj izvedbi zvučala žešće. Nakon toga pjevačica Iva predstavila je uz pjesmu „Moj toreador“ sve članove benda. „Zadnja je uvijek najbolja“, najavila je i odsvirali su pjesmu koja je uistinu bila posebno dojmljiva, s orijentalnim prizvukom i ritam mašinom, iz koje se kasnije aranžerski vješto razvila zanimljiva skladba s odličnom solažom Vave na gitari. „Turisti“ su se zahvalili na pozivu i pozdravili publiku koja je još uvijek bila malobrojna.

IMG 3801

Desetminutnu pauzu ponovno je popunio „Studio smijeha“. U međuvremenu se Boćarski dom poprilično ispunio. A nakon nekoliko pošalica, nastupio je hip-hop trio „Bad Copy“ iz Beograda. Rekli su da im je to prvi nastup u Zagrebu i da će svirati samo nove pjesme, što je vjerojatno bila šala. Tročlani bend čine Ajs Nigrutin, Timbe i Skaj Vikler. Grupa djeluje od 1996. godine, s jednom pauzom, a izdali su do sada četiri studijska albuma. Kao što kaže jedna njihova pjesma „Pravi reper“ - pravi su reperi. Puštaju glazbu s laptopa, mašu rukama i uvježbano repaju o životu na ulici, drogi, kriminalu, politici, mamurluku i sexu. Između ostalog, svirali su „Ljubav ili pivo“, „Džastin Biberi“, „Jedna buksna“, „Prestajem da pijem“ i „Vodio sam devojku na soju“. Uspostavili su dobar kontakt s publikom, u jednom trenutku su čak upitali „Kaje?“, a publika je zadovoljno mahala rukama i govorila njihove stihove naizust. Posebno pozitivnu reakciju izazvala je pjesma „Posle deset“ („Mogu da nabavim kokain, vutru, eksere, sve živo/Jedino što ne mogu je posle 10 pivo...“). Dečki su se odlično zabavljali, pozirali su nekome iz publike za fotku i rekli da im baci sliku na MySpace, a njihova publika je uistinu uživala. Među zadnjima bila je melodična „Da l' je ljubav ili pivo?“, nakon koje su se ponovo našalili „Hvala, ljudi, s obzirom da nismo nikad bili, ne znam kad ste čuli ove refrene, sve su to nove pesme…“. Uslijedila je pjesma „Metalac“, koja je najavljena kao pjesma s prve ploče, što je opet dezinformacija jer je s ploče „Krigle“ iz 2013. godine. Završili su svoj nastup „Esi mi dobar?“. Nastup im je bio odličan, za publiku koja to voli. Uljudno su se zahvalili Zagrebu i bio je to kraj njihova nastupa.

IMG 4137

Treći su nastupili „Kojoti“, zagrebačko-vinkovački sastav, kojega je utemeljio 1992. godine bivši član grupe „Majki“ Marko Viduka. Snimili su tri albuma „Kojoti“ (1995.), „Halucinacija“ (1996.) i „Seks Disco Kung Fu“ (1998.), zatim se uključili u političku kampanju i prestali djelovati do 2000. godine. Nakon povratničkog nastupa 2017. godine i odlične reakcije publike, odlučili su se ponovno aktivirati, nastupati i svirati te su tako pripremili i novi materijal, koji će ugledati svjetlo dana 1. ožujka 2019. Koncert su otvorili pjesmom „Zajaši zmaja“, a nakon toga su svirali „Lud od slobode“. Publika je najbolje reagirala na njihove starije pjesme: „Izgubljen u svemiru“ i „Hodala je pola metra“, ali „Kojoti“ su svirali i novije pjesme „Sto milja daleko od nje“ i „Trese, lupa, udara“, s dugačkim brejkom na bubnjevima i izvrsnim solom. Dio nastupa posvetili su predstavljanju i najavi svog već spomentog novog albuma „Sve je pod kontrolom“. U izvedbi novih pjesama pridružio im se reper „MC Kandžija“. Novi materijal kao i „Kojoti“ zvuči svježe, energično, moderno i mladoliko. Koncert su zaključili pjesmama „Halucinacija“ i „Moćan san“, te posljednjom pjesmom „Razuzdan i lud“. Bio je to kraj jednog odličnog nastupa grupe koja nam još i te koliko toga može pružiti.

IMG 4206

Nakon preslagivanja pozornice uz glazbu iz razglasa (pjesma „One“, grupe U2) pripremila se scena za zvijezde večeri – riječku grupu „Let 3“, legendarni i kontroverzan sastav koji aktivno djeluje od 1987. godine. Na pozornicu su došli u šarenim kostimima, djelomično i fosforescentnim te perjanicama, u pratnji sa ženskim zborom. Koncert su otvorili pjesmom „Imaš dobar parfem“, a već u prvih petnaestak minuta publiku su oduševili starim hitom „Vjeran pas“. Nastavili su pjesmama „999“ i „Kontinentio“ („Mi možemo gasiti svjetla i paliti mrak/a vrijeme je naše i samo za nas/Novac je fuj, on ne treba nam/Ne želi ga nitko, ne poznaje ga…“). Uslijedile su „Dijete u vremenu“ (s tekstom „Sad kada nismo mi mladi k'o nekada/ dođi da ostarimo zajedno…“) s publikom koja je dala sve od sebe i dužim solom na gitari, te nastavili brzom pjesmom „Omađijaj me“ u kojoj su se svi rasplesali i jednoglasno pjevali „Oj-oj-oj“. Odsvirali su i novu pjesmu „Tišu“, svoju obradu pjesme „Šuti, moj dječače plavi“, prevedenu na šatrovački. Publiku je posebno oduševila iduća pjesma „Izgubljeni“, nakon koje ih je Let 3 posebno pozdravio, te predstavili mariachi band „El Combo“ i najavili posebnu gošću Marinu Perazić, koja je s njima otpjevala pjesmu „Riječke pi*ke“. Nakon nastupa oni su se zahvalili Marini, a Marina njima na preko 35 godina prijateljstva. Ovo je pripremilo teren za iduću pjesmu „Drama“, koja je ponovno raspjevala i rasplesala publiku. Nakon toga objasnili su da su iduću pjesmu „Ero s onoga svijeta“ trebali otpjevati s posebnim gostom Vucom, ali da nije mogao doći zbog smrtnog slučaja u obitelji, pa su ovu i slijedeću „Golub Vaso“ posvetili Vuci i njegovom ocu Luki te pustili jednog bijelog goluba s pozornice. Prlja se zahvalio svim gostima, predstavio članove benda i pozdravio publiku. Ali okupljeni su željeli još i skandirali uskoro složno „Riječke pi*ke!“, na što su se dečki vratili i odsvirali žestoku „Ženu varam“, a nakon toga su se toplo zahvalili zagrebačkoj publici na podršci i odsvirali za kraj prekrasnu ambijentalnu i laganu stvar „Sam u vodi“. Tako su „Let 3“ završili koncert u 1:15 i ponovno se dokazali kao odlični šoumeni, te uvježban, iskusan bend, žestoke i čvrste svirke, oštrih riffova, s provokativnim i duhovitim tekstovima.

Bio je to kraj još jednog uspješnog, dinamičnog, dobro organiziranog i zanimljivog „Antivalentinova“. Nadamo se i veselimo sličnim koncertima i idućih godina.