Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC07400s

Poznata je stara poslovica: „vrč ide na vodu dok se ne razbije“. Obzirom na planetarnu popularnost ostvarenu filmom Bohemian Rhapsody, sasvim je logično i očekivano da se franšiza zvana The Queen nastavi eksploatirati kroz razne prikaze, prvenstveno zahvaljujući nezaboravnoj glazbenoj ostavštini koju su nam ostavili Freddie i društvo. Isključivo zbog toga sam siguran da se taj „vrč“ neće olako razbiti, jer nezaboravne melodije koje su usrećile generacije i generacije imaju isti zadatak i za one koje dolaze.

U utorak je u splitskoj Spaladium areni nastupio Queenov cover bend imenom The Bohemians pojačan sa 25 članova Royal Symphonic Orchestra iz Poljske, raspodijeljen na impozantnu gudačku i puhačku sekciju pod ravnanjem Piotra Oleksiaka. The Bohemians u sastavu Rob Comber (Freddie), Christopher Gregory (May), Wayne Bourne (Taylor) i Kevin Goodwin (Deacon) već 20-tak godina urbi et orbi promoviraju originalnost i jedinstvenost glazbene ostavštine jedne od najboljih rock bendova svih vremena.

DSC07504s

Članovi simfonijskog orkestra odreda su mladi ljudi kojih je preko 80 % bilo i među publikom, što je za svaku pohvalu i budi nadu da ima i onih koji ne posjećuju koncerte onih koji zagađuju glazbeni prostor poput npr. BBB (Berović, Bulić, Bačić).

Koncert je započeo sa akademskim zakašnjenjem i otvoren je s orkestralnom verzijom „Who wants to live forever“, teme iz filma „Highlander“, da bi se ubrzanje koncerta sa posljedicom dizanja dobre atmosfere u publici očitovalo kroz naredne pjesme: „I want it all“;“Killer Queen“; „Bycicle“. Za animaciju publike (zaista uspješnu) zadužen je Rob Comber koji se istinski trudio oponašati svog idola kroz njegove poznate kretnje, a na momente, ponavljam, na momente glasovno je jako sličio Freddieu.

DSC07594s

Publiku koja je sasvim pristojno popunila dvoranu dodatno je na interakciju i zborno pjevanje natjerao u pjesmama „Another one bites the dust“, „Don't stop me now“ i „Somebody to love“. Nepredviđeni, ali poželjan trenutak za dodatno oduševljenje publike koja se cijelo vrijeme dobro zabavljala zbio se u „Little thing called love“ kada je klavijaturisti u zanosu sviranja sa postolja ispala klavijatura, nije se dao smesti te je nastavio svirati s poda. Napravljena je pauza, da bi bend (čitaj Comber) malo došao sebi zbog nepatvorenog trošenja na sceni, kao i zbog promjene garderobe.

Upravo zbog raskošnog sviranja simfonijskog orkestra, aranžmani nisu bili slični originalima, što apsolutno nije smetalo, ponekad su imali i kabaretsku atmosferu.

Nastavak koncerta pripao je „One vision“, zatim starom hitu „Seven seas of Rhye“, da bi se inercija koncerta očitovala kroz svima poznate uspješnice kao stvorene za podizanje atmosfere i zborno pjevanje gotovo svih prisutnih: “It's kind of magic“, „I want to break free“, „The show must go on“. Čuli smo i dvije pjesme koje Queenovci inače nisu svirali na nastupima u živo – „The great pretender“ (original Plattersa), te fenomenalnu „Barcelonu“ uz iznimnu pjevačku rolu Lynelle Jonsson.

DSC07826s

Takva gradacija koncerta naslućivala je kraj koncerta koji je pripao „Flashu“ temi iz SF filma Flash Gordon, bezvremenskoj „Bohemian Rhapsody“ koja je zvučala sasvim korektno, te pjesmi po kojoj je Stefani Joanne Angelina Germanotta uzela svoje umjetničko ime – naravno, riječ je o „Radio Ga-Ga“.

Predvidljive su bile pjesme ostavljene za bis – himničke „We will rock you“ i „We are the champions“ bile su kao šlag na torti za ukusno konzumiranje ove zaista vrlo zabavne večeri koji je dodatno začinio Rob Comber zaogrnut u Union Jack sa natpisom Queen, na čijoj je drugoj strani bila hrvatska zastava.

Po reakcijama glazbenika dalo se iščitati nepatvoreno zadovoljstvo zbog odlične interakcije sa oduševljenom publikom, koja je očito gladna dobre zabave i još bolje glazbe.

DSC07937s

Za one glazbene moraliste koji bi pokušali uspoređivati ovaj show sa pravim koncertima Queenovaca, ili ga omalovažavati sa sterilnih pozicija, poručujem da je takav pokušaj bespotreban i besmislen kao učenje Esperanta u današnje vrijeme. Publici je očito potrebno kruha i igara, a ovaj koncert im je omogućio sve to za relativno male novce. Nastavak ove zabave biti će za koji dan u Zagrebu, stoga ga nemojte propustiti.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici