Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

16 septicflesh by martina rusalkaOvog utorka (2.4.), na svoj 30 i neki rođendan, odlučila sam vrijeme provesti sa svojim glazbenim istomišljenicima i nisam pogriješila. Koncert je od prvog do zadnjeg benda bio sve užareniji i užareniji te je kulminirao s mračnim melodijama Septicflesha.

Prvi bend koji je nastupao te večeri nisam stigla popratiti jer je sam koncert počeo jako rano, već u 18:30, što za Budimpeštu i nije čudno. Koncerti završavaju u neko normalno vrijeme pa se doma može vraćati zadnjim dnevnim linijama javnog gradskog prijevoza – naravno ako tijekom koncerta niste konzumirali previše alkoholnih pića pa ste zaspali negdje u klubu ili jednostavno zaboravili sami na sebe. Stigavši u klub, upravo me to dočekalo, hrpa veselih pomalo pripitih ljubitelja metal glazbe.

A dočekao me i Diabolical, švedski death metal bend koji na ovoj turneji predstavlja svoje novo studjisko izadnje Eclipse kojemu su posvetili i veći dio setliste. Budući da sam bend gledala i prije skoro pa tri godine, kada su bili na turneji s Kampfarom i Borknagarom, ostala sam ugodno iznenađena promjenom u scenskom nastupu. Bilo je puno više energije među članovima benda i funkcionirali su kao jedan organizam, kao jedno biće. I sama glazba je bogatija nego prije – Diabolical je sada melodiozniji čemu pridonosi i upotreba tri različita vokala od kojih je jedan i 'clean'. Zato ih kritika danas opisuje kao spoj Dimmu Borgira i Behemotha. Uživo zvuče moćno i bez problema ostvaruju iskrenu vezu s fanovima.

6 krisiun by martina rusalkaŠveđane je na pozornici ubrzo zamijenio brazilski bend Krisiun odsviravši nam set stvarno masnih, žestokih, teških riffova od kojih i satima nakon koncerta zuji u ušima. Odlično mi je kada sam na koncertu tročlanih sastava čija glazba zvuči toliko slojevito kao da ih barem pet. Publici su predstavili novi album Scourge of the Enthroned, objavljen krajem prošle godine, a svaka je pjesma naišla na izvrstan odaziv publike. Headbanganja i agresivnih pogo-tornada stvarno nije nedostajalo. Kroz svoj su set uspjeli pokriti dugogodišnju karijeru, a jedinu zamjerku imam na to što su svirali obradu Motorheadovog hita Ace of Spades. Nikako mi to ne paše u ovakvim kratkim nastupima. Da se radilo o njihovom headlinerskom koncertu, takav bi potez bio sasvim u redu, ali ovako su me ostavili pod dojmom da i nisu nešto zadovoljni svojim autorskim stvarima.

18 septicflesh by martina rusalkaSepticflesh je stari i rado viđeni gost u Budimpešti. U ovom sam gradu i otkrila ovaj bend prije dobrih jedanaest godina kada su bili predgrupa Moonspellu i Cradle of Filthu u sada već nepostojećem, srušenom i nikad prežaljenom klubu PeCsa.
Nastup je prošao bez ikakvih poteškoća, publika je pokazala da je gladna novih pjesama, a novi album nikako da ugleda svjetlo dana. Iako su i prošle godine bili u Budimpešti, s više-manje istim programom, odaziv fanova je bio masovan pa smo se gurali u pretrpanoj velikoj dvorani u Dureru.
Codex Omega i Communion su bili okosnica setliste, a posebno dobro su dočekane pjesme kao što su Martyr, Portrait of a Headless Man te naravno Anubis i Dark Art koje su obilježile bis. Nikakvu primjedbu nemam na sam nastup, ali stvarno je vrijeme za novi album i novi program.
Sve u svemu, bila je ovo neočekivano zanimljiva koncertna večer koju je obilježila prije svega kvalitetna glazba, ali i rijetko viđena dobra, pozitivna atmosfera koja napuni baterije i najumornijem čovjeku.