Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dubioza Kolektiv 14Zadnji dan Špacira u Varaždinu bio je van svake pameti po provodu! Amira Medunjanin, Detour, Gogol Bordello i Dubioza Kolektiv bili su izbor za zadnju večer festivala, koji je i ove godine, sad već tradicionalno nekako, nadmašio očekivanja optimista i ušutkao sve skeptike.

Amira Medunjanin 03Zadnji izlazak na Špancirfest počeo je sasvim pristojno kako bi se reklo. U Vili Bedeković okupila se publika koja voli sevdah. Prošle godine je Amira Medunjanin otvorila Špancir i toliko oduševila publiku da je bila tražena i ove godine, ali ovaj puta je njezin nastup bio poslastica za sam kraj.

Nisam ljubitelj ovog glazbenog stila, ali ipak sam otišla čuti toliko hvaljenu pjevačicu i nisam se razočarala. Osim neospornog šarma i izvorne bosanske duhovitosti sa kojom obara s nogu, njezin glas je ipak njen glavni adut. Toliko mnogo emocija izlazi iz svakog tona koji pjeva da sve druge njezine kvalitete ipak padaju u vodu. Amira Medunjanin pjeva s dušom i toliko senzibiliteta da nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. To je tako ili nije, a kod nje je to definitivno tako. Vjerujem da je publika do kraja koncerta bila skroz u transu, jer na samom početku kad nas je pozvala da pjevamo zajedno s njom, većina publike je to i učinila.
Gogol Bordello 08Doduše ja sam otišla dalje, jer sam odlučila da je Gogol Bordello moj bend za tu noć, a oni su počinjali već u devet sati na Starom gradu. U isto vrijeme počinjali su na Stančiću i Detour pa sam njihov nastup skroz propustila, ali koliko sam čula od ljubitelja tog benda bio je to odličan koncert.

Gogol Bordello su gypsy punk bend iz New Yorka i njihov dolazak u Varaždin su mnogi s nestrpljenjem očekivali. Kao što to često biva u životu, velika očekivanja donose uglavnom razočarenja, no ponekad nas život skroz iznenadi. U ovom slučaju Gogol Bordello su uz sva velika očekivanja bili još mnogo, mnogo bolji.

Gogol Bordello 02Sam početak koncerta je bio toliko intenzivan, bučan, otkačen i lud da je izgledalo kao da je to kraj koncerta. Nisam još bila na takvom koncertu nikada, a prošla sam ih ponešto do sada u životu. Momci i djevojke su doletjeli na scenu i ludnica je odmah počela. Kao da ih je netko pustio sa lanca, ali doslovno tako. U sekundi se ta energija raspršila po publici i opći kaos je zavladao među posjetiocima. Skakanje, plesanje i pjevanje i to bez ikakve stanke, jer oni ne čekaju pljesak, a niti puno komuniciraju s publikom. Nema tu odmora, pjesma na pjesmu se nastavlja, a pjesme su im sve samo ne laganice. Ako je moguće zaljubiti se u bend, onako da imate leptiriće u trbuhu, e onda sam ja zaljubljena do ušiju kako god to čudno zvučalo.

Njihova pjesma „Start Wearing Purple“ mi ne izlazi iz glave i mislim da će to potrajati još danima, a njihov nastup se na mojoj ljestvici the best live nastupa popeo na sam vrh. Ako sumiram cijeli ovogodišnji line up Špancirfesta izbor najboljeg benda bi svakako bili po mojoj procjeni Gogol Bordello.

Dubioza Kolektiv 09Nakon takvog zagrijavanja publika je već bila odavno zahuktala kad su došli Dubioza Kolektiv. Bend kojeg Varaždinci jako vole i često pozivaju na Špancir, a oni uvijek opravdaju to povjerenje. Najbolji izbor za zadnji bend festivala ako želite da vam festival završi ludo i nezaboravno.
Atmosferu uopće nema smisla opisivati, jer teško da ću naći riječi kojim se može opisati to ludilo koji oni izazivaju i to u svim generacijama. U publici je bilo jako puno djece sa roditeljima, isto tako mnogo gospođa i gospode čije kose su dobrano već sijede, ali ipak glavna publika su bili mladi koji se najlakše identificiraju s tekstovima Dubioze.
Ska ritam, socijalne teme, bosanski šarm – dobitna su kombinacija. Publika koja vas obožava samo je dodatni plus koji bendu daje još veći poticaj da razgule do maksimuma. Na kraju je sve bilo pod kontrolom Dubioze, čak i upad na koncert, jer su pozvali ljude koji nisu imali za kartu i van ograda su slušali koncert, da uđu. Sve što su tražili od publike oni su pokorno izvršavali i sudjelovali sto posto u koncertu.
Dubioza Kolektiv 01Sam završetak Špancira, barem njegovog muzičkog dijela, bio je u sa odličnom parolom „Refugees Welcome“ (izbjeglice dobrodošli) koja je u publici osvanula još za vrijeme nastupa Amerikanaca, a za vrijeme Dubioze završila na pozornici.

Umorni, ali sa pozitivnim osjećajem otišli smo u toplu i ugodnu noć obasjanu mjesečinom. Nisam vidjela ni jednu osobu koja nije bila sretna odlazeći sa Starog grada i pomislila sam kako bi bilo lijepo da takva lica srećem svaki dan na ulicama. Ok, malo preoptimistično znam, ali zašto ne? Ipak sam provela deset dana na Festivalu dobrih emocija i pustiti ću da me ovaj osjećaj prati još danima. Uvjerena sam da nisam jedina.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima