Iz|∠SLUŠATELJA
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

uriah heep

S albumom ''Demons and Wizards'' Uriah Heep susreo sam se na prijelazu 1974. na 1975. godinu; u tom životnom razdoblju trebate baš takve ''plejke'', na kojima ima predivnih balada, narastajućih skladbi uz one pjesme koje će vas polomiti svojom uraganskom snagom, energijom i nevjerojatnom efektnošću.

Sjećanja na to razdoblje ostavljaju i upečatljivi omoti albuma, koji su prava umjetnička djela. Baš ti omoti duboko su ostavljali traga na naša mlada bića, koja su vapila za glazbom i upravo su oni ispunjavali naše male živote neopisivom snagom rocka. Omot ovog albuma osmislio je i izradio umjetnik Roger Dean, a publici se njegova ideja i djelo doista jako svidjelo.

S druge pak  strane, možda će mlađim generacijama biti čudan ovaj odmak od 2–3 godine od izdanja nekog albuma; za nas tada bili su to sve noviteti, koje smo upijali svom snagom. Naime, uvijek su bile određene ekipe, prijatelji koji su se okupljali, slušali ploče i željeli što prije i što više upiti, čuti i naučiti iz bogate rock ponude. Nekako sedamdesete doživljavam kao doista zlatno doba rocka, ali i općenito moderne glazbe svih stilskih usmjerenja.

Kada je u ožujku 1972. bend ušao u londonski Landsdowne Studios, gitaristu Micku Boxu, orguljašu Kenu Hensleyju i pjevaču Davidu Byronu pridružili su se bubnjar Lee Kerslake i basist Gary Thain, koji je stigao s Novog Zelanda i sjajno se spojio i udružio sa Leejem Kerslakeom, pa je ova odlično uigrana ritam sekcija Heepovcima dala sjajnu ritmičku podlogu i ovaj album bio je pravi pogodak za diskografske kuće Bronze Records u Britaniji i Mercury Records u SAD. Album je nakon prijašnjeg ''Look At Yourself'' iz 1971. prodan u više od 3 milijuna primjeraka i bend je doslovno učinio svjetskom rock atrakcijom.

Sjećam se da sam nakon Baetlesa i brojnih bendova iz te ere u toj životnoj fazi počeo slušati i Sabbathe, Deep Purple, Heepovce i ostale bendove te branše, ali ovo je nekako bila početnica koju je trebalo savladati. Kada sam prvi puta čuo ''The Wizard'' i ''Rainbow Demon'' poželio sam da traju po 20 minuta, a ovogodišnje reizdanje sadrži dva CD-a, od kojih jedan sadrži originalni album remasteriran od strane Andyja Pearcea i Matta Worthama. Drugi disk donosi do sada neobjavljene materijale uz skladbe koje nisu ušle na album: ''Home Again To You (Alternate Version)'', ''Why (Alternate Version)'' koja traje ''samo'' 13 minuta i 44 sekunde, ali tu je i ista pjesma uređena i objavljena kao singl i traje svega 4 minute i 45 sekundi. Tu su još pjesme ''Proud Words (Alternate Version)'' i ''Green Eye (Alternate Version)'', što ovom izdanju daje onu kvalitetu više. Da, na albumu ''Demons And Wizards'' nalazi se i ''Easy Livin", jedna od njihovih svjetski poznatih uspješnica. Ta je pjesma kao singl osvojila američko, ali i britansko te druga europska tržišta. Ali, primjerice u Australiji, probila se tek na 75. mjesto, što je bio svojevrsni neuspjeh, no kao što svi znamo, sve je ipak došlo na svoje.

Sada, 46 godina kasnije, mogu slušati alternativne verzije koje su u principu duže i imaju tu notu posebnosti, koja ovom izdanju daje sasvim drugu, drukčiju i vrlo neobičnu sliku dokumentarno-povijesnog značaja.

Danas iz ovog kuta slušanja i promatranja cijele priče oko ''Demons And Wizards'' doista sam sretan što sam bio dio tog vremena, što sam imao prilike doći do ovakvih ''pravih'' albuma i što sam u konačnici cijelog sebe u potpunosti uobličio i što to nosim u sebi. Držim da je dobro što je tako, jer to su stepenice, koraci koje jednostavno morate proći i doći do onoga što će vas odrediti na ovaj ili onaj način. To je naprosto tako i od toga ne treba bježati niti se toga sramiti. Dapače!

Nekako mi se čini da bih ovaj svoj tekst mogao završiti riječima samog Kena Hensleyja koji kaže: ''Somebody left a space between our last American tour and our European trip and we used literarily every second to put ''Demons And Wizards'' together. Although the titles would suggest it, there is no magic in it - it's just collection of our songs which we had a good time recording. Hope You enjoy the album, because your pleasure is our best reward and it helps us to keep on truckin.''

Više potražite na:
www.uriahheep.com  
www.bmg.com
Sadržaj izdanja:

DISC 1 - Original LP Remastered:
1. The Wizard (2017 - Remaster)
2. Traveller In Time (2017 - Remaster)
3. Easy Livin' (2017 - Remaster)
4. Poet's Justice (2017 - Remaster)
5. Circle Of Hands (2017 - Remaster)
6. Rainbow Demon (2017 - Remaster)
7. All My Life (2017 - Remaster)
8. Paradise (2017 - Remaster)
9. The Spell (2017 - Remaster)

DISC 2 - An Alternative Demons And Wizards.
1. Easy Livin' (Alternate Version)
2. Rainbow Demon (Alternate Version)
3. Traveller In Time (Alternate Version)
4. Paradise (Alternate Version)
5. The Spell (Alternate Version)
6. All My Life (Alternate Version)
7. Home Again To You (Alternate Version)
8. Why (Alternate Version)
9. The Wizard (Alternate Version)
10. Poet's Justice (Alternate Version)
11. Circle Of Hands (Alternate Version)
12. Proud Words (Alternate Version)
13. Green Eye (Alternate Version)
14. Why (Alternate Single Edit)

Yours,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere