Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

alfie bown

Nakon rasprodanog gostovanja Slavoja Žižeka prošlog mjeseca, posljednje izdanje Filozofskog teatra zagrebačkog HNK ove sezone održat će se u nedjelju, 2. lipnja, a gost je jedan od najzanimljivijih suvremenih teoretičara Alfie Bown.

carstvo mraka

„Carstvo mraka“ Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Narodnog pozorišta u Beogradu, gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih 1. lipnja 2019.

zasto je poludeo gospodin R

U zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, od 01. do 18. lipnja 2019. održat će se 43. Dani satire Fadila Hadžića, jedan od najstarijih domaćih i regionalnih festivala specijaliziranog teatra, koji promiče najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Vedrana Klepica photo Aleksandar Selak

Ganz nove Perforacije, tjedan izvedbenih umjetnosti, održat će se od 27. lipnja do 1. srpnja, 2019. u Zagrebu, te tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i listopada i u Rijeci, Dubrovniku, Splitu, Koprivnici, Zadru i Osijeku.

Ay Carmela

U četvrtak, 23. svibnja u 18 sati, u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu održatće se predavanje „Putovanje glumca kroz epohe“ povodom 80. godišnjice rođenja Ivice Vidovića. U prisjećanju na našeg glumačkog velikana, uz prikazivanje video isječaka i fotografija, sudjeluju Gordana Gadžić, Željko Luketić i Filip Vidović.

tri x foto ZKM

U petak, 24. svibnja, u 20 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se premijera predstave „Tri X i ja“ Filipa Nole, u režiji Filipa Nole i Arije Rizvić, a ostvarena u sklopu projekta Inkubator. Ususret premijeri, 16. svibnja, u ZKM-u, u 18 h održat će se tribina „Čitanje kazališta“ s naslovnom temom „Igra: socijalne maske, seksualnost i druge zamjene“.

Blizanke foto Hrvoje Margaretic 7

Dubrovačko Kazalište Marina Držića gostovat će u zagrebačkom kazalištu Trešnja od 14. do 19. svibnja 2019. s predstavom „Blizanke“ Ericha Kästnera u režiji Lee Anastazije Fleger. U nedjelju, 19. svibnja, održat će se kreativna radionica „Blizanci“ u Trešnji, koju djeca blizanci mogu upisati po cijeni jedne radionice.

V IMENU MATERE PeterUhan 06

U srijedu, 15 svibnja, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu gostuje predstava „U ime matere“ Slovenskoga narodnoga gledališča u Ljubljani, prema tekstu Ive Svetine, u režiji Ivice Buljana.

cigla foto hrvoje zalukar

U petak, 10. svibnja, u 20 h, zagrebačkom gradskom kazalištu Gavella održat će se premijera „Cigle“ Filipa Šovagovića, u režiji Krešimira Dolenčića.

zaljubljeni foto komedija

U subotu, 4. svibnja, u 19.30 h, Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija održat će se premijera predstave „Zaljubljeni Shakespeare“ Marca Normana, Toma Stopparda, Leeja Halla i Paddyja Cunneena ostvarena u koprodukciji Komedije i HNK u Varaždinu.

subversive plakat

U bogatom popratnom filmskom programu ovogodišnjeg Subversive Film Festivala izdvajaju se programi posvećeni nezamjenjivim filmskim ikonoklastima koji su nas nedavno napustili ‒ francuskoj veteranki avangarde i začetnici francuskog novog vala Agnès Vardi te „dobrom duhu“ njujorškog undergrounda i rodonačelniku žanra „dnevničkog filma“ Jonasu Mekasu. Vardi posvećena Retrospektiva donosi presjek njezine šezdesetgodišnje karijere, od niza novovalnih remek-djela do hrvatske premijere njezina posljednjeg autobiografskog dokumentarca „Varda od Agnès“ čijom će se projekcijom u zagrebačkom kinu Europa u nedjelju, 5. svibnja službeno otvoriti 12. izdanje SFF-a.

masa foto tresnja

U petak, 3. svibnja, u zagrebačkom kazalištu Trešnja premijerno igra „Maša i klaun“, prema knjizi Sanje Pilić, u dramatizaciji Anje Pletikose i u režiji Morane Dolenc.

hflj 96

Središnji temat novog, 96. broja Hrvatskog filmskog ljetopisa jest suvremena teorija filma. Putem interdisciplinarnih analiza japanskih i hollywoodskih filmova Saša Vojković nudi uvid u transkulturalni pristup proučavanja cirkularnosti utjecaja u svjetskom filmu, Višeslav Radić bavi se poetskim izlaganjem u filmovima Matanića, Hitchcocka, Leigha i Sorrentina, posvećujući posebnu pažnju „Otoku“ Kim Ki-duka i „Samo ljubavnici preživljavaju“ Jima Jarmuscha, a Ljubiša Prica pita se što nam film govori o otuđenju i destrukciji, nudeći odgovore u gledanju Malleova „Izgaranja“, Nicholsova „Vuka“ i Fincherova „Kluba boraca“.

huddersfield foto zkm

Nakon višemjesečne stanke uzrokovane iznenadnom smrću glumca Roberta Budaka, „Huddersfield“ se vraća na scenu Zagrebačkog kazališta mladih, s Bernardom Tomićem u ulozi Duksa.

ZKM web galerija Proba Orkestra 18

U nedjelju, 31. siječnja, u Histrionskom domu u Zagrebu dodjelom nagrada i premijernom izvedbom predstave „Geste i grimase“ Arsena Dedića u izvedbi Zlatka Viteza, Franje Kuhara, Sanje Marin i Olivera Beloševića, zatvoreni su XII. Gumbekovi dani, na kojima je sudjelovalo osamnaest kabaretskih predstava.