Kazalište i film
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Plakat retrospektive filmova

Između sedme godišnjice smrti i 79. rođendana velikana hrvatskog glumišta Ivice Vidovića, najavljujemo izlazak monografije “Hod po rubu, s Ivicom” Gordane Gadžić čiji su nakladnici Teatar Rugantino i Školska knjiga d.d.

U subotu, 21. travnja, u 12 h,  u Gliptoteci HAZU, u Zagrebu bit će predstavljena monografija “Hod po rubu, s Ivicom” Gordane Gadžić,  a ondje će se moći pogledati i izložba fotografija i plakata iz Vidovićeve kazališne karijere.  Retrospektiva filmova “Nezaboravne uloge Ivice Vidovića” održat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac od 19. do 22. travnja, a tom prigodom može se pogledati i izložba filmskih i televizijskih plakata i fotografija.

Plakat retrospektive filmova 1

“Hod po rubu, s Ivicom” (naklada Teatar Rugantino i Školska knjiga) sadržajno je bogata i opsežna monografija na 504 stranice s impresivnom arhivskom građom, više od 800 vizuala – fotografija, dokumenata, programskih knjižica, plakata, memorabilija... Jednaka pozornost posvećena je kazalištu, filmu i televiziji i to ne samo na hrvatskom već na cjelokupnom kulturnom prostoru bivše Jugoslavije na kojem je Ivica Vidović ostvario neizbrisiv trag. Vidovićeve ključne uloge predstavljene su raskošno, tekstualno i fotografski, kroz eseje, kritike, komentare publike, intervjue, memorabilije, a minuciozno i predano je prikupljena i zabilježena ukupno 221 uloga tog velikana hrvatskog glumišta.  U autorskom i uredničkom smislu monografija je djelo Gordane Gadžić koja je nastojala stvoriti živ i dinamičan skup glasova jer je u monografiju uključen veliki broj autorskih priloga, kritičkih osvrta, teatroloških i filmskih studija, velikih ili manjih intervjua, izjava, zapisa, sjećanja... Između ostalih svoj tekstualni prilog monografiji dali su i: Miljenko Jergović, Boris Senker, Hrvoje Ivanković, Tonko Maroević, Vjeran Zuppa, Lada Martinac Kralj, Davor Špišić, Nataša Govedić, Tomislav Kurelec, Vladimir Gerić, Božidar Violić, Georgij Paro, Joško Juvančić, Miroslav Međimorec, Jurica Pavičić, Damir Radić, Dražen Ilinčić, Branko Ivanda, Bogdan Žižić, Rade Šerbedžija, Ivica Ivanišević, Ahmed Burić, Branko Baletić, Dubravko Mihanović, Milena Dravić, Milan Kundera, Veselko Tenžera, Želimir Falout i mnogi drugi.

Na promociji će govoriti dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, urednica i autorica monografije Gordana Gadžić, književnik Miljenko Jergović, akademik Boris Senker, dramski pisac i novinar Davor Špišić, te redatelji, spisatelji, teatrolozi, glumci, a razgovori će biti popraćeni  posebno za tu prigodu pripremljenim video materijalima te ulomcima iz monografije.

Povodom izlaska monografije “Hod po rubu, s Ivicom”, u kinu Tuškanac održat će se filmska retrospektiva “Nezaboravne uloge Ivice Vidovića. Prije početka prve projekcije, 19. travnja, uvod u retrospektivu će napraviti filmolog Nikica Gilić.   

Filmski program:
19. 4., 19 h - “Kad čuješ zvona”, A. Vrdoljak
19. 4., 21 h - “Fine mrtve djevojke”, D. Matanić
20. 4., 19 h – “Ritam zločina”, Z. Tadić
20. 4., 21 h - “W. R.: Misterije organizma”, D. Makavejev
21. 4., 19 h – “Idu dani”, F. Hadžić
21. 4., 21 h - “Zaseda”, Ž. Pavlovića
22. 4., 19 h – “Kužiš stari moj”, V. Kljaković
22. 4., 21 h - “Čovjek koji je volio sprovode”, Z. Tadića



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima