Kazalište i film
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

kum kokot krivac

Dana 16. ožujka u Histrionskom domu, u Zagrebu, otvaraju se XII. Gumbekovi dani, posvećeni, dakako, komičaru i glumcu - Mladenu Crnobrnji Gumbeku.

„I ovaj histrionski ožujak posvećujemo Gumbeku i kabaretu,“ prigodnom besjedom najavljuje ravnatelj Histriona Zlatko Vitez. „I Gumbek i kabaret važni su histrionski međaši, od samih početaka do danas. Mladen Crnobrnja Gumbek je i posljednju ulogu odigrao u Histrionu. Bilo je to u jesen 1999. godine u 'Doktoru pod mus', J. B. Moliérea na Opatovini. Tada smo još maštali o Histrionskom domu koji se danas diči i Gumbekovim poprsjem. Stoga, prije dvanaest godina i odlučismo imati svoje Gumbekove dane. I to ne slučajno u mjesecu kada se budi proljetni život i kada trešnje na njegovoj Trešnjevki sramežljivo počnu pupati. U monografiji tiskanoj povodom obilježavanja četrdesete godišnjice glumačkog djelovanja, Srećko Lipovčan je napisao: 'U njemu je sve histrionsko!' Gumbek mi je povjerio režiju predstave kojom je proslavio svoju obljetnicu. Predstava se zvala 'Hist(o/e)rijada', a on je upravo genijalno utjelovio lik Domobrana Jambreka. I danas mi zvone njegove riječi iz te predstave: 'Mi ovaj rat zgubili nebumo!' I nismo, dragi Gumbek, stoga i imamo Gumbekove dane u Histrionskom domu!“

XII. Gumbekove dane, koji predstavljaju čak 19 predstava, 16. ožujka otvaraju „Ljubavnici II. dio“ Kazališta Prizor iz Beograda, a svečano zatvaranje i dodjela nagrada bit će u nedjelju 31. ožujka, uz premijernu izvedbu nove histrionske predstave „Geste i grimase“ Arsena Dedića.

Uz „Geste i grimase“, XII. Gumbekovi dani nude i premijeru predstave „Kum, kokot, krivac“
Zorana Brajevića, u režiji Lovre Krsnika i izvedbi Umjetničke organizacije Canta iz Zagreba – u nedjelju 17. ožujka u 20 sati u Histrionskom domu. U predstavi glume Dubravka Horvat, Berislav Antica i Damir Horvat.

Sve predstave održat će se u Histrionskom domu (Ilica 90), u 20 sati, osim predstava „Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas“, „39 stepenica“, „Sjećanje šume“ i „Proba orkestra“ koje će se održati u svojim matičnim kazalištima - HNK Zagreb, ZGK Komedija, GDK Gavella i ZKM.

Točan raspored i podrobnije informacije nalaze se na stranici GD Histrion https://histrion.hr/i/331/raspored/.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici