Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

tri x foto ZKM

U petak, 24. svibnja, u 20 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se premijera predstave „Tri X i ja“ Filipa Nole, u režiji Filipa Nole i Arije Rizvić, a ostvarena u sklopu projekta Inkubator. Ususret premijeri, 16. svibnja, u ZKM-u, u 18 h održat će se tribina „Čitanje kazališta“ s naslovnom temom „Igra: socijalne maske, seksualnost i druge zamjene“.

Razgovarat će se dakako o samoj drami, muško - ženskim odnosima, nasilju, dominaciji, društvenim ulogama ali i igri kao tematskoj i formalnoj okosnici iste. Uz moderatora i autora tribine Srđana Sandića gošće su teatrologinja i feministkinja Lada Čale Feldman s Odsjeka za komparativnu književnost i sociologinja Ivana Radačić.

Tekst Filipa Nole „Tri X i ja“ komorni je triler s elementima komedije apsurda koji započinje nakon što djelatnik bogate i tajanstvene tvrtke zarobi dvije pametne i privlačne kandidatkinje za izmišljeni posao. Otmica se pretvara u neobičnu i čudnu igru koja razotkriva manipulaciju spolnih i drugih socijalnih interakcija, suprotstavlja ženska i muška gledišta na najintimnije događaje i mjesta ljudskog bića, uspoređuje prekrasne i mračne strane spolnosti.

U tom će smislu „Tri X i ja“ potražiti odgovore na pitanja: kakve veze ima oznaka XXX s radnim sposobnostima i vještinama koje se ocjenjuju na razgovoru za novi posao, zašto se u tom slučaju ustraje na seksualnoj ovisnosti, a druge se ni ne spominju te koja je prava razlika između natječaja za posao i igre? Je li prva asocijacija na slovo x nepoznanica ili potpis nepismena čovjeka? XOXOX ili XX XY? Je li mi golem ili sam ja Golem? Je li to slabost, nastranost ili prirodno ponašanje ženke i mužjaka? Jesu li Adam i Eva brat i sestra?

Glume Anđela Ramljak, Petra Svrtan, Paško Vukasović i Mateo Videk.