MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The E.N.D.


Bookmark

Data

Released Lipanj 2009
Format Albumi
Vrsta Hip-hop / Electro / Dance
Dodano Četvrtak, 29 Rujan 2011
Žanr Electronic
Length 1:13:43
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Interscope
Tags

Review

 

Black Eyed Peas, tvorci jedinog megahita iz 2003. kojeg se, uz Hey Ya!, još uvijek kristalno sjećam, izdali su peti studijski album, nazvali ga inteligentno The E.N.D. i, umjesto lijepe Fergie, na cover stavili sliku florescentno reflektirajućeg anonimusa, a to bi značilo da su učinili zaokret, i glazbeno, i vizualno, i produkcijski, zaboravili na pozitivni hip hipi hop stav ekipe iz kvarta i do kraja se ugušili u elektopopu koji onako malo vuče na Njemačku, stare mahere Brooklyn Bounce i onaj Cher album iz druge polovice 90ih. Tekstovi su im, doduše, ostali jad i bijeda, ali tko još od komercijalnog popa očekuje da će mu promijeniti tokove života.
 
Priličnu hrpu pjesama (njih sedamnaest) produkcijski potpisuje mozak trojca Will.i.am., a isti je blagoslovio i uistinu intrigantni naslov o nepotrošivoj energiji (energy never dies) skrivenoj iza kraja za sve nas koji ne poštujemo interpunkcije. I ako nešto zaista treba pohvaliti, onda su to upravo Will.i.am-ove intervencije koje čitav album drže na okupu. Naime, njegov smisao za slaganje, izdvajanje i naglašavanje toliko je slobodan, da se doima kao otvoreni poziv na daljnje reinterpretacije istog materijala. Ono što, osim glupih tekstova, ne zaslužuje pohvalu je dosada i predvidljivost kojom je inficirana druga polovica albuma – stvarno mi nije, niti će mi ikada biti jasno kakav je to poriv u čovjeku da napravi studijski album od preko, recimo, trinaest pjesama.
 
Plesno odrješit ritam s retro kompjuterskim manipulacijama glasa glavna je oznaka albuma i dobro je legao u prvim pjesmama. Posebno izdvajam bajkovitu Fergie u Meet Me Half Way i totalno u kompletu zaraznu I Gotta Feeling. A i donekle duhovitu Rock That Body. Suprotno tome, singl Boom Boom Pow, unatoč globalnom uspjehu, nije me se, eto,  dojmio. Prenaporan je s tom isforsiranom i iritantnom kreni-stani filozofijom koja ne vodi ničemu. Naporan je i gro ostalih nenavedenih pjesama.  
 
Dakle, novi i hrabri album interaktivno raspoloženog znalačkog producenta i uhodane ekipe kojima snalaženje u novim situacijama ne predstavlja ništa novo. A sad...kraj ili začarani krug, hip hop ili elektro, nije bitno. Bitno je da nam je komercijalni elektropop dobio sasvim dostojnu konkurenciju i da su klupske osamdesete u okvirima The E.N.D.-a konačno postale sasvim neprepoznatljive. A to smo čekali već dobrih deset godina.
 
Marina Vukman
Hits 1365
Black Eyed Peas Albumi Kronologija The Beginning » The Beginning

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici