MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 1967
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Psychedelic / Rock and roll / Contemporary Pop/Rock / Baroque Pop / British Invasion / AM Pop
Dodano Srijeda, 05 Listopad 2011
Žanr Pop-Rock
Length 39:43
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 1967
Država EU
Etiketa Parlophone
Catalog Number PCS 7027
Edition details Datum objave: 1.6.1967.; Produkcija: George Martin; Snimano: 6.12.1966. - 1.4.1967.
Tags

Review

Pisati ili govoriti o trajnom utjecaju the Beatlesa, kao i o svježini i nadahnuću njihovog diskografskog opusa kroz proteklih 46.godina čini se pomalo deplasiranim. Mnogi pišući o albumima za koje misle da su na ovaj ili onaj način obilježili neko razdoblje, nečiju mladost ili pak nešto treće vrlo su smjelih nakana, no vrijeme će pokazati gdje je kome mjesto.

Mnogi glazbenici i bendovi iza sebe imaju gomile albuma no na kraju, ipak samo neki ulaze u kategoriju antologijskih. Pred Vama štovani čitatelji upravo se nalazi jedan, koji bez obzira na sve moguće postavke ili tumačenja drži uvjerljivo prvo mjesto.

Obzirom da sam upravo uz taj album ulazio u svijet rocka, teško se mogu drugačije odrediti kada je upravo on u pitanju. Ako Vam otkrijem da sam taj album naučio na pamet kada mi je bilo samo nekih 10. ili 11.godina i da sam već tada duboko vjerovao da ću na neki čudnovati način moći svoje refleksije i općenito osjećaje podijeliti sa drugima, zvuči pomalo nestvarno, ali tako je.

Generacija šezdesetih imala je veliku sreću što je bila neporecivi dio svih onih previranja koje su se odvijale na svjetskoj rock sceni. Ako je tvrdnja Greila Marciusa točna da su the Beatles došli iz samog rocka, onda ovu tvrdnju duboko podržavam. Zašto? Iz jednostavnog razloga što je svaka njihova pjesma, a onda i album, bila korak naprijed i tako iz godine u godinu, sve do njihovog razlaza.

U svom pristupu glazbi Beatlesi su stalno tražili nešto novo, nešto drugačije i jače, snažnije, veće, dublje, raskošnije i neobičnije. Budući da su tandemski bili izuzetno jaki, ja to ovdje namjerno neću isticati već ću njihov rad na albumu Sgt. Pepper"s Lonely Hearts Club Band (Parlophone, 1967.) promatrati kao zajedničku težnju ka stvaranjem nečega što je apsolutno sve izokrenulo naopačke.

Iako su Betalesi imali status " hodajućih legendi", oni su svojim glazbenim djelom uspjeli hvatati korak sa vremenom i povrh toga bili su predvodnici "novog doba". Htjeli to mi priznati ili ne, to novo doba stiglo je sa albumom Sgt. Pepper"s Lonely Hearts Club Band. A priča o ovom antologijskom albumu počinje singlom gdje su mjesto našle pjesme Penny Lane i Strawberry Fields Forever, stvar se dalje razvijala snimanjem pjesme A Day In The Life gdje su Beatlesi koristili usluge čak 40 session glazbenika i tehnikama snimanja dobili su onaj orkestrirani zvuk. Tu svakako moram istaknuti lucidnu produkciju velikog George Martina. Revolucionarna nova tehnika snimanja uz korištenje četverokanalnog studija, polučilla je jednako revolucionarni glazbeni materijal. Beatlesi su koristili apsolutno sve im dostupne mogućnosti, efekte i utjecaje, pa smo tako dobili pjesme koje su bile pune bizarnih elektroničkih efekata, tradicijom music halla i kabarea (Getting Better, When I"m Sixty Four), bilo je tu psihodelije (Lucy In The Sky With Diamonds, Being For The Benefit Of Mr. Kite) i klasične glazbe (Sgt. Pepper"s, She"s Living Home). Isto tako svoje mjesto na albumu našao je i soul (Good Morning, Good Morning) te etno i to dvadesetak godina prije nego što je uopće smišljen termin world music (Within You Without You). A povrh toga ako sada, na kraju uzmemo u razmatranje i njegovu konceptualnost i umjetničku slojevitost, prosto je nevjerojatno da je album uredno bio opskrbljen čak i sa očekivanim brojem hitova.

U ožujku 1967. održan je foto sesion za omotnicu albuma sa snimateljem Michael Cooperom i art pop umjetnikom Peter Blakeom. No, bilo je velikih promjena na omotnici od prvobitne zamisli, svakim novim korakom dolazio je do nekih događaja, koji su doslovno obilježavali stvaranje ovog albuma.

A onda, 08. lipnja 1967. nakon 700 sati rada u studiju i potrošenih 25.000 funti izašao je album, koji i dan danas nosi atribut najznačajnije i najutjecajnije ploče u povijesti rocka. Sgt. Pepper"s je zasigurno album o kojem se najviše raspravljalo u povijesti rock glazbe. Upravo sa tim albumom rock je postao umjetnost i to je zapravo najveće dostignuće rock glazbe.

Omot albuma je posebna priča i ovdje ću samo napisati da on odaje snagu pokreta flower power, a ono što je zapravo neprocjenjiva vrijednost ovog albuma krije se među njegovim crnim brazdama po kojima mirno i ujednačeno plovi moja gramofonska igla. Mnoge pjesme sa albuma Sgt. Pepper"s Lonely Hearts Club Band postale su himne generacije, a sam album rezultirao je sa gomilom nadolazećih i oponašajućih konceptualnih albuma no niti jedan nije imao "ono nešto", kao što je imao lucidni i maštoviti producentski rad George Martina.

Pa, stoga danas kada više nema ni John Lennona ni Geogre Harrisona, ponosan sam što sam upravo preko ovog albuma ušao u svijet rocka i što mi je njegova snaga i slušljivost približila taj i takav rock i stoga, jedino što mogu na kraju iskreno kazati je jedno veliko HVALA za sve.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1868
Revolver « Revolver The Beatles Albumi Kronologija Magical Mystery Tour » Magical Mystery Tour

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere