MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 1963
Format Albumi
Vrsta Rock and roll / Contemporary Pop/Rock / British Invasion / AM Pop / Early Pop/Rock / Merseybeat
Dodano Ponedjeljak, 10 Listopad 2011
Žanr Pop-Rock
Length 32:24
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2009
Država SAD
Etiketa Parlophone
Catalog Number 0946 3 82420 2 4
Edition details Datum objave: 22.11.1963., 9. 9. 2009. (Reizdanje). Produkcija: George Martin. Snimano: Abbey Road Studios, London, 18. 7. – 3. 10. 1963. This remastered album has been created from the original stereo analogue master tapes.
Tags The Beatles Parlophone George Martin

Review

The Beatles nisu dugo čekali s ponovnim ulaskom u Abbey Road studio nakon izlaska gorljivo iščekivanog prvijenca. Već četiri mjeseca poslije službenog izlaska „Please Please Me“, četvorka je počela sa snimanjem nastavka, i to nastavka u punom smislu te riječi. „With the Beatles“ krasi, naime, sve ono što se od dobrog nastavka očekuje – konzistentnost u iskazu, prepoznatljiva formula nužno proširena, ali ne oštro ili naglo, već jedva primjetno, te, u skladu s tim, sazrijevanje bez prenaglih skokova.

Objavljen na dan ubojstva Johna F. Kennedyja, drugi album liverpulskih rock perjanica precrtao je koncept prethodnika od osam autorskih skladbi i šest obrada, no jedna od autorskih pjesama djelo je samozatajnog Beatlea, Georgea Harrisona, čime je (pjesma „Don't Bother Me“) otvoren sve upečatljiviji autorski niz koji će završiti nekim od danas najpoznatijih pjesama iz kataloga The Beatles, poput „Something“ i „Here Comes the Sun“ (razumljivo, mislim isključivo na njegov doprinos unutar benda, ne na kasniju solo karijeru). Preostalih sedam originalnih skladbi potpisao je, naravno, dvojac Lennon/McCartney, nastavivši razrađivati obrasce koje su skockali i prezentirali nekoliko mjeseci ranije.

Dok je uvodna „It Won't Be Long“ više tipičan rock broj svoje ere, već druga pjesma na albumu, nježna „All I've Got to Do“, polagano i suptilno odvodi stvari za pola stepenice iznad standarda koje je zacrtao „Please Please Me“, da bi pop dragulj „All My Loving“ otklonio bilo kakav strah od pukog kopiranja formule koja im je na nastupnom albumu zacementirala status pop idola. Sve što se niže poslije, na potezu od Harrisonovog autorskog debija do završne, bluesom začinjene „Money“ pametno je uštimana bitlsovska vizija savršene pop glazbe, i dalje na raskrižju rock 'n' rolla, R&B-a, čistokrvnog popa i girl group recepata, uz obilato korištenje višeglasja.

Ovdje je važno naglasiti da je učinjen i više nego solidan korak u nadjačavanju obrada autorskim prilozima, pa se na „With the Beatles“ obrade čine više punjenjem prostora, nego skladnim doprinosom cjelini albuma. Ovo navodim kao kompliment, a nikako kao kritiku strukturi albuma ili njegovoj kvaliteti. Ni na prvijencu Lennonove i McCartneyjeve pjesme nisu nimalo zaostajale za posuđenim skladbama, ali ovdje kao da su posve preuzele primat i prezentirale talent dvojca koji će postati najznačajniji u povijesti rocka pod jačim svjetlom i izoštrenijim fokusom. The Beatles su otpočetka igrali pametno, baš kao smislen proizvod. No, za razliku od sličnih koncepata gdje je situaciju dirigirao marketing, ovdje je u pitanju bio iznimno snažan autorski potencijal, zapravo, glazbeni genij, čija razvojna putanja nije ni na trenutak skrenula prema dolje, u savršenom balansu očekivanja publike i umjetničkih ambicija.

 

Toni Matošin

Hits 1387
Please Please Me « Please Please Me The Beatles Albumi Kronologija A Hard Day's Night » A Hard Day's Night

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici