MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Vodič kroz snove

Bookmark

Data

Released 2012
Format Knjiga
Vrsta Pop / Biografija
Dodano Srijeda, 01 Listopad 2014
Žanr Pop
Edition date Lipanj 2012
Država Hrvatska / Srbija
Etiketa Dallas
Tags Bajaga Bajaga i Instruktori Dallas Records

Review

Ko nije, kad smo bili deca, a i danas se tako kaže, govorio kobajagi, otvarajući tom reči jedan svet dečje mašte, stvarniji i bolji od ovoga u kojem živimo”....”Valjda, da može život da se zamisli i oživi, tako, kobajagi - da život bude koBajagi u stihu-sve bi bilo dobro. I delić te želje koja nije samo kobajagi nego je stvarna želja da sve bude dobro, nastanio se u Bajaginom nadimku da bi nas stalno podsećao na snagu mašte da proizvede ono najbolje.

Uistinu, Bajaga nas već desetljećima uvodi u svoj svijet mašte, ljubavi, stvarnosti, dobra i zla na svoj prepoznatljiv način, stihovima koje pjevuši cijeli Balkan, stihovima koji podsjećaju na djetinjstvo, pubertet, stihovima koji su nam urezani u podsvijest. Zbirka poezije “Vodič kroz snove” dolazi u paketu sa novim albumom “Daljina, dim i prašina”, te na najbolji mogući način zaokružuje stihove proizašle iz Bajagine tvornice i daruje nam neki potpuno novi način shvaćanja istih. 71 pjesma, što izvedena od samog Bajage, što namijenjena nekim drugim izvođačima pokazuje nam bogatstvo njegovog stvaralaštva. Kronološki poredane, također dopuštaju usporedbu onih najstarijih sa “Pozitivne geografije” do najnovijih sa pripadajućeg albuma “Daljina, dim i prašina”, gdje se može uočiti autorsko odrastanje i zrelost u liričkom izričaju, te veliko poboljšanje od samih početaka. Najzanimljivija stvar u vezi ove knjige je upravo ta što pjesme koje su bile najveći hitovi zvuče slabije od onih najmanje poznatih kada im se oduzme melodija. Neke od njih imaju nevjerojatnu snagu i emociju, što možda slušajući ih i ne bi tako doživjeli. No ipak jedna stvar ostaje ista bez obzira čitamo li ili slušamo Bajagine pjesme, gubimo se u njegovom, a opet našem vlastitom svijetu, gdje ništa, a opet sve funkcionira onako kako treba.

Petar Popović je napisao u tekstu na samom kraju knjige: ...Bajaga je vlasnik duše satkane od sentimentalne slovenske molske krvi, čiji su stihovi dragoceni materijal za zaokruženje nežnije slike o “vremenu raspleta” i praznim godinama koje, zapravo, nisu donele ništa od čekane budućnosti, a ja bih dodala: Bajaga je bio i ostao pjesnik bezvremenskih stihova, pjesama koje nikada neće ostarjeti niti izblijediti, pjesama koje su ostavile neizbrisiv trag na nama i ovom vremenu u kojem živimo. Zbirka koju bi svaki istinski “Bajagoljubac” poželio!

Jasmina Šašić

Hits 1668

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima