MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2014
Format Albumi
Vrsta / Indie rock
Dodano Četvrtak, 22 Siječanj 2015
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2014
Država Europe
Etiketa Brown Records
Catalog Number BRWN004CD
Edition details Snimano: 27. i 28. 4. 2013., Ryman Auditorium
Tags Band of Horses Brown Records

Review

Nakon izdavanja nekoliko studijskih albuma, mnogi se bendovi odlučuju ili na izbacivanje ‘best of’ kompilacije ili na ‘live’ album. Band of Horses nas nisu odlučili još jednom daviti istim stvarima kojih smo se naslušali, već su ih snimili uživo u ogoljenoj, akustičnoj verziji, upakirali na album i pružili nam novu perspektivu slušanja njihovih najpoznatijih pjesama.

Deset pjesama na albumu snimljeni su jedne travanjske večeri prošle godine u dvorani Ryman’s Auditorium u Nashvilleu, Tennessee. Vrlo lijepa građevina podignuta je krajem 19. stoljeća na inicijativu lokalnog moćnika Thomasa Rymana. Bila je zaboravljena i zapuštena nakon Drugog svjetskog rata te ponovno došla u središte pozornosti nakon nastupa Emmylou Harris 1992. godine. U međuvremenu su tamo nastupili i snimali i Neil Young te Coldplay, među ostalima.

Kad su rekli ‘akustično’, Band of Horses zaista su to i mislili, nema tu ‘varanja’ kao na MTV Unplugged. Dvije gitare i klavir prate emotivni i nostalgični glas Bena Bridwella, dok publika pozorno sluša i tek na početku i po završetku pjesme glasno aplaudira. Okruženje u kojem su se našli inspiriralo je da verzije popularnih stvari zazvuče još više ‘country’, zbog čega su neke pjesme dobile na kvaliteti i ljepoti, a neke, poput kultnog ‘Funerala’, ipak zazvučale malo prazno. Odabir pjesama je napravljen prema tome kako bi one zvučale u novom, akustičnom ruhu, tako da ovdje nema nekoliko jakih singlova, dok su ubačene, primjerice, ‘Older’, ‘Wicked Gil’ i ‘Neighbor’.

Prva polovica albuma s ‘Marry Song’, ‘Detlef Schrempf’ i sjajnom ‘No One’s Gonna Love You’ daleko je bolja od druge, iako ni ona ne potiče zijevanje. ‘Funeral’ i bez onog krešenda ipak ima snagu koja garantira da Band of Horses vjerojatno nikad neće snimiti bolju pjesmu. Tehnička stvar koju ćete zamijetiti je šlampavo ljepljenje pjesama oko sredine albuma, budući da čitav koncert nije završio na albumu. Jedanaesta, bonus pjesma je country ‘fešta’ ‘Weed Party’, izvorno objavljena na debiju ‘Everything All The Time’. Izvedba dotične pjesme pruža svojevrsno osvježenje od čemerne atmosfere pjesama BOH-a i na najbolji način zatvara album.

U iščekivanju novog, petog studijskog albuma Band Of Horses, u vidu akustičnog koncertnog albuma ‘Acoustic At the Ryman’ dobili smo usputnu zanimaciju koja će nas lijepo opustiti i pripremiti za nove uratke benda koji je, uz još neke američke grupe, početkom prošlog desetljeća redefinirao alternative country i dao novi vjetar u leđa cijeloj jednoj sceni. ‘Sukrivci’ su i za proboj Taylor Swift i Mumford and Sons, osvajače samih vrhova top ljestvica, no gledajmo radije nešto niže niz ljestvicu, tamo su oni koji nam zaista ‘diraju dušu’.

Filip Katić

Hits 1995
Mirage Rock « Mirage Rock Band of Horses Albumi Kronologija Why Are You OK » Why Are You OK