MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2013
Format Albumi
Vrsta / Punk rock
Dodano Ponedjeljak, 08 Prosinac 2014
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2013
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Edition details Datum objave: 31. prosinca 2013.
Tags Dik O'braz Dallas Records

Review

Samoborski bend Dik O'braz nastao je početkom, ne baš spektakularnih devedesetih godina prošloga stoljeća, trajao je desetak godina i iza sebe ostavio dva EP izdanja te album Žeđ. Nakon deset godina svirke, uslijedilo je deset godina "odmora" koje je naprasito prekinuto, ni manje ni više nego novim dugosvirajućim izdanjem simboličnog naziva Živ sam. Album sadrži petnaest pjesama, od kojih dobar dio čine pjesme sa albumaŽeđ, snimljene u novom ruhu i koraku s tekovinama novih produkcijskih dostignuća.

Hibrid Motorheada Partibrejkersa, osjećam se blesavo što ovo pišem jer sam u potrazi putem googla za osnovnim informacijama o bendu, više puta pročitao navedenu usporedbu. Eto, ako mi vjerujete, prvim rifom i prvim stihom na otvarajućoj Moram naći zabavu ukazali su mi se Anton Lemmy u ruhu samoborskog Dik O'braza.Što će reći, to je punk, to je roll, to je hard i to jako malo vrijedi bez koncertne potvrde žestine, znoja i buke. Sve što ovaj bend na ovom albumu radi može svoju svrhu ispuniti jedino na stageu i gomili ispred.

Eventualna mana izdanja može biti broj pjesama na albumu koji je, po meni, nepotrebno "nabildan" jer pravim izborom od desetak "jakih", koliko ih ima na ovom izdanju, bilo bi to kompaktnije izdanje lišeno nekoliko sasvim nepotrebnih izleta poputDjevojka iz Samobora na kojoj gostuje Sejo Sexon ili pjesme Paragvaj. Navedene numere su produkt čiste šege, zajebancije, opuštenosti, ali ipak Dik O'braz najbolje zvuči kroz već spomenutu Moram naći zabavu, Kreni u noć, Da li da tiho šapnem sve što treba viknuti, Za nas nema milosti, Živ sam, Vukovi, Moja je duša pijana od piva, Ne budi lud, Kad gorim.

Mala skromna i dobronamjerna poruka bendu:
Ljudi, kanite se puhačkih sekcija i "unca unca" ritmova, to ostavite Dubiozama i Kawasakijima, prašite bez kompromisa, pravo u glavu, prenesite tu žestinu na pozornicu i neka pive polete jer rokenrol je živ u vašim rukama. Nećete nikada u poseljačeni eter, ali ste u žilama i stisnutim šakama svakog pojedinca koji voli bespoštednu svirku.

Nego, s obzirom na staž, znaju oni sami sve to i bolje nego ja, Živ samje jedan odličan spoj retrospektive i novih stvari žestokog benda čija najveća snaga počiva na divljoj energiji. Živi bili pa vidjeli to u kakvom napučenom klubu. Ovaj album je najbolja pozivnica za takvo što.

Mihael Pinter

Hits 1376

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici