MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2017
Format Box set
Vrsta Folk / Chanson / Contemporary Pop/Rock / Adult Contemporary
Dodano Utorak, 02 Svibanj 2017
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 6
Edition date Ožujak 2017
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6CD BOX 6076598
Edition details objavljeno: 31.3.2017.
Tags Original Album Collection Croatia Records Arsen Dedić

Review

Sve me vodilo k njemu, mogao bih slobodno parafrazirati Arsenove stihove pri pokušaju opisa vlastitog odnosa prema jednom od naših najdugovječnijih, najosobenijih i najkonzistentnijih glazbenih opusa. Šibenik nas je obojicu povezao rođenjima, a duh Krešimirova grada i na onim nevidljivim, nekad i neodgonetljivim valovima; glazba nas je pak razdvajala, jer njegov šansonjerski krasopis na stalnom križanju zabavnoglazbenih i "plemenitijih" žanrovskih receptura, narodnog i elitnog, činio se nedovoljno čitkim za mladca hranjenog u alternativnijoj, suvremenijoj kuhinji, a razdvajala nas je i ta Arsenova poza na pola puta od nadmenosti do opravdanog autoriteta. Naravno da je "pobjednik" ispao on, naravno da sam iskorak trebao napraviti ja i naravno da je u cijeloj našoj priči mnogo više od Šibenika i glazbe, okusa mora i soli ili pukih dozrijevanja osobnih afiniteta. Arsen Dedić legenda je ne zbog same glazbe ili samog stiha, već cijelog kolopleta sustavno razvijanih talenata, kao što njegova poza, njegov gard i položaj nisu puka persona bez nutrine. Sve me vodilo k njemu, jer odavno sam prestao vjerovati da možeš ne cijeniti svoju a istodobno obožavati tuđu kulturu i baštinu. A Arsen je hrvatsko glazbeno i književno blago; najnovije izdanje Croatije Records iz serijala "Original Album Collection" tako je samo nužno i nikad dovoljno podsjećanje na ono što nam je kao opus ostavio.

Uživam tako zadnjih dana u albumima do kojih sam prošao dug put. Nije, naravno, ovo prvi put da ih slušam, pa ni da u njima uživam, ali sada sam stariji, iskusniji (ne nužno, doduše, i pametniji) nego ikada dosad, pa "Čovjek kao ja", "Arsen 2", "Homo volans", "Provincija", "Ministarstvo straha" i "Na zlu putu" sad i tijekom vožnji na posao i natrag doma zvuče ne samo kao maestralna suglasja glazbe i stiha ili Arsenov umjetnički teštamenat, već kao svevremenski pjev stvaralačkog čovjeka, glazba koja je davno probila sve šablone služeći se upravo njima da izgradi svoj umjetnički kredibilitet, soundtrack minulih i svih nadolazećih vremena. Ako ćemo ovu škatulu gledati kao izbor Arsenovih najboljih ili najvažnijih albuma, ona će nužno tražiti još pokoji prilog, a kod nekih možda i zamjenu, ali podvuče li se crta, upravo ovi albumi prezentiraju sam presjek genija koji stoji iza "Moderato cantabile", "Kuće pored mora", "Djevojke iz moga kraja" i tolikih pjesama koje su odavno postale "narodne".

Prva tri albuma remek-djela su mladosti hrvatske popularne glazbe. Ako je pred Božić 1969. objavljen "Čovjek kao ja", inače i prva zlatna ploča hrvatske diskografije, pjesmama kao što su "Kuća pored mora", "Moderato cantabile" ili "Sve što znaš o meni" u samom startu iscrtao finese Arsenova šansonjerskog rukopisa, uključivši i suradnju s pjesnikom Zvonimirom Golobom, dvije godine mlađi "Arsen 2" potvrdio je da će u pitanju biti duga priča, usprkos glasnom šumu kojeg je imala u tadašnjoj javnosti, a nakon objavljivanja pjesama izraženo vjerskog sadržaja krajem pedesetih (što ga je koštalo angažmana na Radiju Zagreb), nesporazuma oko pjesme "Stara cura" koja je doživljena šovinističkom ili još jednog vjerskog "ekscesa" s pjesmom "Majka Marija" i opsežnim, iskrenim intervjuom za Glas koncila, zbog kojega je neko vrijeme bio cenzuriran. "Homo volans" (opet) iz predbožićnog ozračja 1973. prvi je pak dvostruki album hrvatske diskografije i kruna ranog dijela Arsenove karijere. Ambiciozna je to i slojevita zbirka pjesama koje svjedoče odmicanje od konvencionalnih formi zabavne i popularne glazbe, ne libeći se zalaženja u atonalnost ili avangardu, jazz i kabaretsku formu. Bez gotovo ijednog priloga best of antologiji (izuzmemo li možda "Tvoje nježne godine"), "Homo volans" zaokruženo je remek-djelo koje živi i diše za se, držeći svoje pjesme sebično na okupu snagom usavršene autorske i izvođačke poze.

"Original Album Collection" dalje odlazi duboko u osamdesete i s "Provincijom" iz 1984. donosi još jedno nezaobilazno djelo Arsenova opusa, album već snažno definiranog rukopisa koji se proširio na folklor i film. Devedesete su pak zastupljene s "Ministarstvom straha", tipično arsenovskim angažmanom u vrijeme posustalih nacionalnih nada i otrježnjenja u svijetu kakvog baš i nismo zamišljali kad smo kroz krik i bijes rata probijali put prema neovisnosti i demokraciji. Isprva skraćena naziva ("Ministarstvo"), ta nimalo vedra zbirka pjesama među kojima posebno odjekuju prepjevi stihova Antuna Šoljana, "Seosko groblje I" i "Seosko groblje II" te maestralna "basna" s jasnim okusom i mirisom politike, "Stari vuci", pobrala je gotovo jednoglasne hvalospjeve, a zvuči aktualno i upečatljivo i dvadeset godina kasnije. "Na zlu putu" je pak logični izbor za epilog ove retrospektive, maestralan album "kasnog" Arsena, pjesničke i glazbene veličine čija se svaka riječ premeće i mjeri. Naravno da tu nedostaje "Rebus", taj Arsenov završni potez perom kojim je i nadmašio zavidan dio onog što je dotada u studiju snimao, ali nemojmo zamjeriti na tome. I ovako ovo je ponajbolje što je Croatia Records u serijalu "Original Album Collection" izdala na tržište, tek na korak od onog najboljeg mogućeg tretmana ovako značajnog i bogatog opusa, reizdanja kompletnog kataloga kao kakvog luksuznog box-seta.

Arsenu Dediću i svima nama koje je sve vodilo k njemu to će biti ionako samo podatak, samo jedno od sredstava za uživanje i saživljavanje s pjesmama koje su obilježile cijelo jedno podneblje, olujna i tiša vremena, a svakako duh suvremene hrvatske kulture. Nedavno sam ga, u jeku promocije svoje knjige s recenzijama albuma Boba Dylana, "Svako zrno pijeska", čak usporedio s tom legendom američke suvremene glazbe, donekle u nedostatku prikladnije domaće paralele, ali i, usprkos brojnim i uočljivim razlikama, nalazeći uistinu sličnost zbog samog autoriteta u izričaju i duboko iskrenog odnosa prema darovanom talentu. Zbog autentičnosti same riječi kakvu nam kulture ne nude baš često. Kako vrijeme odmiče, izmjenjujući već mnogo cvijeća na Arsenovu grobu, sve sam suglasniji s tom svojom pomalo ishitrenom, možda i lokalpatriotskom usporedbom. U (ne samo) ovih šest albuma jasno stoji obrazloženje, a za njim odmah i sugestija da se nad tim ne treba predugo zadržavati. Treba jednostavno slušati. Dostoj(anstve)no baštiniti.

Toni Matošin

Hits 2717
50 Originalnih Pjesama « 50 Originalnih Pjesama Arsen Dedić Box set Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima