MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Recovery


Bookmark

Data

Released Studeni 2018
Format Albumi
Vrsta Indie pop / Alternative Pop/Rock / Indie Electronic
Dodano Subota, 01 Prosinac 2018
Žanr Pop-Rock
Length 40:16
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2018
Država Hrvatska
Etiketa Los Angeles Agency
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 15.11.2018.; snimano: 2015. - 2018.
Tags Ischariotzcky Los Angeles Agency

Review

Ne bi čovjek vjerovao, ali makarska rivijera ima scenu. I to scenu s eksponencijalnim rastom. Nakon što su se prije nekoliko mjeseci pojavile Rezerve, koje su sa svojim albumom pokupile sve lovorike domaće glazbene kritike, ista se priča ponavlja i s ovim bendom čudnog naziva kojeg nećete moći napamet zapisati isprve. S tim da su Ischariotzcky otišli još jedan korak dalje, obzirom da ove godine nastupaju po svim relevantnim glazbenim festivalima.

Pamtim svoj prvi susret s Iškariotskim, kada su na neočekivan način, jednoglasno od glazbene redakcije Soundguardiana nominirani za nastup na INmusic festivalu. I danas da prvi put čujete glazbu ove ekipe iz Brela, zvuči vam kao svemirski brod u odnosu na bilo što drugo što možete čuti unutar nekakvog našeg mainstreama.

Joško Klarić kao idejni začetnik i spiritus movens benda, započeo je kao solo izvođač s puno elektronske glazbe. U međuvremenu je sastav bujao i množio se u članstvu i instrumentima da bi ih danas brojao oko 11. Ako do sad niste slušali Ischariotzcky (ovo ime stvarno dobro zvuči!), možete samo zamisliti koju zvučnu tapiseriju, od mnoštva debelih slojeva, tvori ova glazba. Akustične gitare, puhački instrumenti, brass sekcija, duplicirane klavijature i harmonijski višestruki vokali pumpaju atmosferu tekstova otpjevanih na engleskom, koji se doduše ponekad slabo razaznaju i čine se manje bitnim dijelom priče. S te strane, baš dojam mistične atmosferičnosti ostaje prevladavajući dojam kojeg na nas ostavi slušanje Recovery-a.

Međutim, iako glazba doslovce šara po žanrovima (pa čak i latino i country) i nikako ne bi trebala biti jednolična, jer zvuči vrlo jedinstveno, sustavnim i učestalim slušanjem albuma sve skupa malo umanjuje onu fasciniranost s početka i prvog susreta. Da li je do čudne progresije akorda, teško prepoznatljivih vokala kojima fali jači pečat, previše instrumentarija kojima nedostaje pamtljiva melodija ili nešto četvrto, ne mogu definirati. Isto kao što ne mogu definirati što me točno privuklo Iškariotskom. Puno je nedokučivosti, ali i nestvarne privlačnosti prema Iškariotskom.

Stvarno bih htio da se ponovo ukrcam na onaj svemirski brod s kojim su me otprve poveli. Jer što ih više slušam i što se više ovaj tekst duži, sve mi više kopni onaj prvotni wow-efekt. Najbolje da odmah skratim da se poslije ne bih gorko kajao kao Juda osobno.

Ivica Šćukanec

Hits 947

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42