MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2012
Format Albumi
Vrsta / Heavy metal / British Metal / New Wave of British Heavy Metal
Dodano Četvrtak, 31 Srpanj 2014
Žanr Heavy Metal
Length 1:48:16
Broj diskova 2
Edition date Ožujak 2012
Država Europe
Etiketa EMI/UME/Dallas Records
Catalog Number 50999 301590 2 0
Edition details Produkcija: Kevin Shirley; Datum objave: 23. 3. 2012.; Snimano: 10.4.2011., Estadio Nacional, Santiago, Čile
Tags Dallas Records EMI Heavy Metal Kevin Shirley Live Iron Maiden NWOBHM UME

Review

Neuništva heavy-metal mašinerija iz Engleske Iron Maiden pokazala je da ne namjerava stati ni nakon trideset i sedam godina djelovanja izdavši najnoviji album En Vivo!. Predvodnici Novog vala britanskog heavy-metala i jedno od najvećih metal imena u povijesti nastavilo je tradiciju s izbacivanjem live-albuma, koji dokumentiraju gigantske turneje na kojima promoviraju nove studijske uratke. 'En Vivo!' je već deseti live-album Maidena, koji je zabilježio dio atmosfere s posljednje velike turneje iz 2011. na kojoj su dečki promovirali 15. studijski album 'The Final Frontier'. Maideni su na turneji po Južnoj Americi snimili dva koncerta - u Buenos Airesu u Argentini te u Santiagu u Čileu, a izbor je naposljetku pao na potonje. Uz dvostruko audio izdanje, izdano je i DVD te Blu-Ray na kojem ovaj album najviše dolazi do izražaja jer je sniman s čak 22 HD kamere.

No, ovdje ćemo pričati o njihovoj muzici, koja se ni nakon gotovo 40 godina nije promijenila što je i ključ njihovog planetarnog uspjeha. Iz toga logično proizlazi da Iron Maiden ni na posljednjoj turneji nije razočarao, naprotiv postao je još bolji, veći, snažniji i energičniji. A u njihovu snagu uvjerava nas 'En Vivo!', koji se od prethodnih live izdanja ne razlikuje ključno osim u set-listi, koja je dobrim dijelom, sasvim očekivano, posvećena pjesmama s 'The Final Frontiera'. Kvantitetno, od šesnaest pjesama njih pet je najnovijeg albuma - „Satelite 15...The Final Frontier“ koja je podjeljena na dva dijela, „El Dorado“. „The Talisman“, „Coming Home“ i „When The Wild Wind Blows“. Drugi najzastupljenijiji albumi na set-listi su „Brave New World“ i "The Number of the Beast“ s po dvije pjesme, a poput prijašnjih live ostvarenja 'En Vivo!' je uspjela kombinacija novih i starih stvari.

Dakako, iznimka je prethodnik ovog albuma, 'Flight 666', koji je pratio 'Somewhere Back in Time' turneju na kojima su se svirale isključivo stvari iz 80-ih (izuzev 'Fear of the Dark).

Kod bilo kojeg live albuma Irona Maidena nema nikakvih zamjerki što se tiče svirke i zvuka, time ističući njihov perfekcionizam, no postavlja se pitanje koliko je bilo nužno izbaciti novo live izdanje, koje ne nudi pretjerano novog od onog što smo već čuli. 'Fear of the Dark', 'Hallowed Be Thy Name', 'The Number of the Beast', 'Iron Maiden' smo čuli u nebrojeno mnogo verzija pa i 'novije' stvari poput 'Wicker Man' i 'Blood Brothers' na 'Rock in Rio'. Time dolazi do nepotrebne monotonije i repetitivnosti, koje prosječnog ljubitelja benda neće impresionirati. S druge strane, najzagriženiji Maidenov fan vjerojatno će biti oduševljen i ovim sjajnim izdanjem snimljenim na krcatom Estadio Nacionalu. No i taj fan vjerojatno očekuje nastavak sjajne serije video izdanja 'Early Days', od koje se s nestrpljenjem čeka treći dio.

Svim ljubiteljima Maidenovih live izdanja i dalje će nakon 'En Vivo!'-a ostati nedodirljivi album iz 1985. 'Live After Death', a zapis iz Čilea ostat će podsjetnik da heavy-metal 'dedeki' i nakon četiri desetljeća mogu natjerati publiku da zdušno pjeva u glas kao što to čini Mišo Kovač kad raširi ruke.

Luka Vuletić

Hits 1590
The Final Frontier « The Final Frontier Iron Maiden Albumi Kronologija The Book Of Souls » The Book Of Souls

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere