MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Book of Souls: Live Chapter


Bookmark

Data

Released Studeni 2017
Format Albumi
Vrsta British Metal
Dodano Utorak, 16 Siječanj 2018
Žanr Heavy Metal
Length 1:40:52
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2017
Država Europa
Etiketa Parlophone
Catalog Number 0190295760885
Edition details objavljeno: 17.11.2017.; produkcija: Tony Newton i Steve Harris; snimano:
Tags Parlophone Iron Maiden Steve Harris Tony Newton

Review

„Poruka koju želimo poslati je da, bez obzira koliko ljudi pokušate ubiti, život, ljubav i smijeh će se nastaviti dalje, i dalje, i dalje“ – ovim riječima Bruce Dickenson otvorio je pjesmu „Blood Brothers“ pred obožavateljima Iron Maidena u Donningtonu, Engleska. Ono što je uslijedilo bilo je intenzivnih par sekundi u kojima je publika pravo eksplodirala od sreće prije nego je Bruce povikao da su svi oni „braća po krvi“ i ostatak je 7 minuta odlične glazbe, epičnosti i katarzičnog zajedništva jedne grupe koja svira na domaćem terenu i njihove obitelji.

Ovo je bio samo jedan mali isječak koji pokušava opisati koliko je Live Chapter odličan live album. Nije to neko iznenađenje, jer ako Maideni znaju nešto napraviti kako treba, onda je to fenomenalna svirka. Godinama – zapravo desetljećima - neumorno sviraju po svim kutevima svijeta, a u Book Of Souls turneji, kroz godinu i pol, obišli su šest kontinenata (dakle sve osim proklete Antarktike), 36 zemalja i više od sto (100!!) gradova. Posjetili su čak i naš mali dragulj na moru i totalno razvalili splitsku Spaladium Arenu. Ovaj live album sadrži 15 pjesama iz 15 različitih gradova diljem svijeta, no publika pred kojom su svirali u svakoj je pjesmi ista – oduševljena, izbezumljena, opijena odličnom glazbom i uvijek željna još, i još, i još. Jednostavno neće postojati Iron Maiden koncert u kojem nećemo čuti na desetke tisuća grla kako pjevaju uvod u pjesmu „Fear Of The Dark“, kao što neće postojati koncert Iron Maidena u kojem sami glazbenici neće proliti svaku kap znoja koju imaju samo da im daju sve što imaju. Upravo zbog te ljubavi koju ove legende imaju sa svojim obožavateljima, kojima se iznova i iznova vraćaju (u Hrvatskoj, koju drugi često  zaobilaze, su zasad bili čak pet puta!), svaki njihov koncert nabijen je pozitivom i ljubavlju sa svih strana. Ništa drukčije nije bilo ni na ovom albumu.

Odabir pjesama je bio izvrstan. S obzirom da je ovo turneja koja promovira njihov najnoviji album, Book of Souls, šest pjesama koje su bile izvedene su s tog albuma, no Maideni su ih jako pametno odabrali, pa su obožavatelji spremno plesali na energične „The Red and The Black“ i „Speed of Light“, koje kao da su stvorene za live svirku. Publici nije smetalo što su odabrane pjesme s tog albuma bile sedam, deset, pa i 13 minuta, jer su to odlične, nabijene stvari koje odmah dižu adrenalin i tjeraju na skakanje. Set lista koncerata općenito uključivala je i druge, sporije i ozbiljnije pjesme s Book of Souls, no one pametno nisu bile odabrane u ovaj kompilacijski album jer bi remetile odličnu, visoku energiju postavljenu već od prve pjesme, „It Eternitiy Should Fail“. No, live koncert Maidena ne može postojati bez nekih klasičnih i bezvremenskih hitova, savršenih za svirku, tako da je publika poludila na „Number of The Beast“, „Wasted Years“, „The Trooper“ i Children of The Damned“.

Svi znamo da je ova turneja izvedena nakon što se Bruce Dickenson oporavio od raka jezika, na kojem je imao tumor veličine golf loptice. Ono što je zapanjujuće je koliko dobro Bruce zapravo  zvuči na ovim koncertima. Zvuči kao da nikad nije ni bio bolestan. Glas mu je i dalje besprijekoran, energija kojom odiše dok pjeva i dalje je kao prije 30 godina, kao da nije pola godine ranije prolazio kroz kemoterapije i liječenja koja bi svakog drugog ostavila bez snage još jako dugo. Nevjerojatno je koliko se uspio dignuti natrag na noge, a još je nevjerojatnija njegova volja i želja da svojoj publici da apsolutno sve od sebe. Čak i 40 godina kasnije, Maideni svaki koncert izvode s jednakim entuzijazmom mnogo, mnogo mlađeg benda od sebe i to se čuje u svakoj pjesmi koju sviraju. Njihova vjerna publika, koja im se uvijek vraća, daje im to potrebno gorivo, koje oni onda vraćaju natrag njima. Ova simbioza traje već desetljećima i razlog je zašto je Iron Maiden jedan od najboljih grupa za vidjeti u živo i zašto svaki njihov live album zvuči i izgleda ovako nevjerojatno. Za one koji nisu ili nemaju priliku poslušati ovaj fenomenalan live album, službena Youtube stranica grupe sadrži video snimke svake pjesme s albuma uživo, u najboljolj kvaliteti, i to besplatno. Nakon ovog ne možete nikad reći da Maideni rade sve ovo samo radi novaca, jer bi to bila ne samo laž, već bi pokazali kronično nepoznavanje grupe i kako ona djeu. Ljubav je tu – ljubav prema glazbi i ljubav prema svojim obožavateljima, kao i ljubav obožavatlelja prema njima -  pokretač svega, i bit će je na pretek dokle god su ove rock legende žive.

Hana Ivković

Hits 2042
The Book Of Souls « The Book Of Souls Iron Maiden Albumi Kronologija Nights Of the Dead: Live in Mexico City » Nights Of the Dead: Live in Mexico City

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere