MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 2011
Format Albumi
Vrsta Rap / Hip-hop
Dodano Petak, 08 Srpanj 2011
Žanr Rap
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država Srbija
Etiketa Samostalno izdanje
Tags

Review

Ovo si prije poznavao pod imenom Iskaz i svedoci. Zoran Stefanov, čovjek koji sam jest također Iskaz, skratio je ime i ovaj album, treći po redu, izbacio za trenutno najbolju izdavačku kuću na planeti – file share sistem. Kritična masa je besplatna, a ako patiš na nešto tvrdo u ruci dok slušaš tu je kruti disk za neki 30 kuna ako još uvijek vrijedi tečaj od 10 dinara za kunu. Iskaz je iz Pančeva1, ali je ljut kao da je iz Beograda i Kritična masa je programatski album u dva dijela. Na disku ti je Eros ili volja za životom, dok će nešto kasnije doći njegov zli brat Tanatos2

Iskaz kao grupa je jedanaestero ljudi, dva više nego u Slipknot. Ima tu dva VJ-a, jedan obični DJ, dva MC-ja i djevojka koja svira violinu. Ostatak postave je standardan u vidu gitare, bas gitare, klavijatura, udaraljki i bubnjeva. Ovako na papiru više bi djelovali kao da se kunu u Rage Against The Machine dok vizualno više to ide prema Limp Bizkit. Ipak su Durst i Iskaz tu negdje po tehnici repanja i vokabularu osim što Zoran manje psuje i vjerojatno ne tetovira „KORN“ da izgleda kao „HORN“.

U količini buke koju proizvode, flow takav kakav je (a prilično je jednostavan), i nije nešto presudan. Puno je važnija kvaliteta onog što se u mikrofon pljuje, a to su ništa posebno parole „nas“ protiv „njih“ koji nas kontroliraju i režu u korijenu priliku da se razvijemo u ono što zaista jesmo – prekrasni jednorozi što jašu na dugi iznad oblaka.

Jesmo kurac. Jasan kao dan je čisti Delyricum, a to nije kompliment. S.I.S.T.E.M. (Svet Ignoran`ta Stvoren Temeljnom Emisijom Medija)je nešto bolji u kontekstu podloge stvorene za mosh pit. Ali su i dalje stihovi koji taj sistem pokušavaju secirati na srednjoškolskoj razini. Primjer ti je refren koji ide: Politika, korupcija, teror, destrukcija!/ To je sistem/ Svet Ignoran`ta Stvoren Temeljnom Emisijom Medija. / Mito, redukcija, zakon institucija …. bla bla. Iskaze, reci nam nešto što ne znamo. Kod nas je prije devet godina tako grmio Bahattee u nešto siromašnijem aranžmanu ali s, ipak, puno boljom razradom pjesme.
S druge strane Bomba (Opium) je čisti singl za radio i televiziju. Takve su i Broj godina i Staklena sećanja s Shotom i Remi iz Elementala.

Pjesma s Čavom Ledenim je višak jer opet na sterilan način ide bosti na terenu građana i seljačina iako je Ajsov vers odmor za mozak u svom tom „doživljavam se ozbiljno s kapuljačom na glavi“ kružoku.  
Marčelo, gost u Kontradikciji, je na nivou kvalitete koju si je zadao. De facto i de iure.

Materijal je, na kraju krajeva, jako dobro odsviran ali stihovi, ti isti koji bi djecu trebali odvesti da pale predgrađa, razbijaju televizore, razmišljaju svojom glavom i naprave svijet s poštenijim sustavom vrijednosti, nisu kroz većinu albuma ni blizu dorasli tom zadatku. Osim zaključka da „za sranje treba imati guzicu“. To je Univerzalna istina broj 1™.

P.S.
Par štreberskih mislio artworku:
Likovno oblikovanje, također upakirano u rar arhivu, prati album kroz granđoliko silovanje tekstura što materijalu paše, ali kad se na popisu pjesmama koristi font koji nema domaće dijakritike onda se ili ostavi da Marčelo bude Marcelo ili Marchelo (isto je s Kandžijom); ili upali Illustrator pa se kvačice izrežu ili nacrtaju. Ovako izgleda amaterski i na brzinu. Također, da li je potrebno pokazati da dafont.com dobro radi i u Srbiji pa na sedam stranica virtualne knjižice imaš barem osam različitih pisama?

Antonio Hadrović

 


1 Pančevo je grad od 77 tisuća ljudi u prijateljskoj Republici Vojvodini. Beograd je 15 kilometara jugozapadno. Pančevo je u svijetu poznato kao Pancsova, Pançova i Pantschowa.

2 Tanatos je, prema grčkoj mitologiji, bog smrti. Ponekad su ga prikazivali kao bijesnog mladića koji se nije brijao više od tri dana. Rimljani su ga pak prikazivali nešto ljepšeg, sličnog Erosu, ali sa napola ugašenom bakljom. Tanatosov brat bliaznac je Hipno ili San. Ovdje vidiš od kuda je Neil Gaiman povukao dobar dio materijala za priču o Sandmanu i The Endless ili Beskrajnima. Takav je, nažalost, hrvatski prijevod.

Hits 578

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42